Beleggen in aandelen met deze 4 simpele stappen

25.02.2022#Algemeen

Er zijn steeds meer mensen die gaan beleggen in aandelen. Het aantal huishoudens dat geld in beleggingsfondsen of aandelen steekt is met maar liefst 17 procent gestegen in 2020. Als we onthouden dat de inflatie stijgt en de spaarrentes steeds lager worden, dan is dat ook niet heel vreemd. Want feitelijk wordt jouw geld met ‘niets doen’ momenteel alleen maar minder waard.

Maar wat is beleggen in aandelen, en hoe kun je beginnen als je daar interesse in hebt? Dat zijn een aantal van de stappen die we hierin uitleggen. Want beleggen is allang niet meer alleen voor mensen die heel veel geld hebben. Bij veel verschillende partijen, waarvan ook veel online, kun je gemakkelijk geld inleggen. Vaak al vanaf een paar honderd euro.

Wat is beleggen?

Wanneer we spreken over beleggen dan hebben we het over het investeren van geld in de hoop dat jouw investering meer waard zal worden. Beleggen kan namelijk in een flink aantal verschillende opties. Je kunt investeren in beleggingsfondsen, obligaties of aandelen, maar ook in kunst, vastgoed of goud. De eerste drie zijn echter de meest gangbare opties waar mensen voor kiezen.

Beleggingsfondsen

Je kunt jouw geld beleggen in een beleggingsfonds. Hier wordt het geld van verschillende beleggers samengebracht en door de fondsmanagers weer belegd en beheerd. Ze kunnen in verschillende aandelen beleggen, maar ook in onroerend goed, obligaties of een combinatie van deze opties. Dit is vaak iets minder risicovol omdat het geld wordt gespreid over verschillende sectoren en bedrijven.

Obligaties

Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door overheden (staatsobligaties) of door bedrijven (bedrijfsobligaties). Als je dus een obligatie koopt leen je een overheid of een bedrijf als het ware geld. Omdat je het geld ter beschikking stelt ontvang je daar over weer rente.

Wanneer je investeert in een obligatie loop je natuurlijk altijd het risico dat een overheid of het bedrijf de jaarlijkse rentebetaling niet kan voldoen. Er zijn zelfs gevallen waar helemaal niet aan de lening kon worden voldaan. Ook is er een kans dat de waarde van de obligatie op de beurs alleen maar minder gaat worden. Dan is er dus geen enkele andere mogelijkheid dan jouw obligatie met verlies te verkopen.

Aandelen

Bij aandelen investeer je jouw geld in een bedrijf. In ruil voor het geld wat je beschikbaar stelt word je aandeelhouder genoemd, en je bent voor een deel eigenaar van het bedrijf. De aandelen zullen in waarde stijgen als het goed gaat met het bedrijf. De aandelen zullen echter in waarde dalen op het moment dat het minder goed gaat met het bedrijf.

Wat kan ik bereiken met beleggen?

Met beleggen is het mogelijk om vermogen op te bouwen voor de lange termijn. Natuurlijk loop je een bepaald risico, maar de kans is ook dat je een aantrekkelijk rendement behaalt. Het rendement is de winst die je maakt met beleggen. Zeker nu de rente bijna nul is (en bij sommige banken zelfs moet worden betaald om geld te laten staan), is het steeds aantrekkelijker voor mensen om zo hun geld toch nog iets van rendement te laten krijgen.

Hoe kan ik beginnen met beleggen?

Het is zelf heel gemakkelijk om te beginnen met beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om het voor je te laten doen. Als je zelf gaat beleggen kun je kiezen om dat met of zonder advies te doen. Je kunt dus advies krijgen van een adviseur als je zelf gaat beleggen. Met betrekking tot de aan- en verkopen moet je dan alsnog zelf wel alle beslissingen nemen. Ga je investeren zonder advies? Dan is het wel belangrijk dat je tijd genoeg hebt om de beurs zelf in de gaten te houden. Daarnaast moet jij je ook iets verdiepen in de producten waarin je gaat investeren om er zeker van te zijn dat het voor jou de juiste optie is.

Je kunt ook kiezen voor vermogensbeheer, dat betekent dat anderen voor jou gaan beleggen. Als je weinig kennis hebt om zelf te beleggen of geen tijd hebt om te beleggen, dan kan kiezen voor vermogensbeheer behoorlijk interessant zijn. De financiële experts nemen het werk voor je uit handen en gaan voor jou inleggen. Ze ondernemen actie waar nodig en houden de economische ontwikkelingen in de gaten. Natuurlijk kost dit wel iets meer geld dan zelf alles bepalen en uitvoeren.

Hoe begin je met beleggen?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe kun je het beste beginnen met beleggen? Er zijn mensen die de beurs de rug toe draaien wanneer ze een slechte beleggingservaring hebben. Er zijn mensen die besluiten om helemaal niet te gaan beleggen omdat ze bang zijn voor het risico. Maar dat is onnodig en vooral ook jammer. Met een goed plan kun je een totale mislukking op de beurs voorkomen. Je vergroot jouw kans op succes met een goed beleggingsplan. Neem daarom de onderstaande punten mee als je begint met beleggen in aandelen.

Stap 1 – Bepaal jouw doel

Je wil iets meer rendement halen dan je krijgt op de bankrekening, en met de huidige spaarrente is dat niet meer dan normaal. Maar het feit dat je rendement haalt mag nooit het ‘doel’ op zich zijn. Je hebt de meeste kans op succes als je het beleggen kunt koppelen aan een concreet investeringsdoel. Voorbeelden van goede doelen zijn bijvoorbeeld dat je eerder wilt stoppen met werken, jouw kind wil helpen studeren, of wil sparen voor jouw pensioen. Je maakt het jezelf gemakkelijk door naar een concreet beleggingsdoel te werken. Dit zorgt ervoor dat jouw keuzes ook een duidelijke richting en dus ook gelijk sturing hebben.

Stap 2 – Bepaal de termijn waarin je wil beleggen

Eén van de belangrijkste factoren die het succes van beleggen in aandelen gaat bepalen is de termijn dat je gaat investeren. Als je een doel hebt gevonden waarvoor je wil gaan investeren heb je waarschijnlijk ook een idee bij de termijn waarin je gaat investeren. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans is dat je een positief resultaat bereikt. Als je namelijk genoeg tijd hebt betekent dit dat je eventuele verliezen altijd nog goed kunt maken. Wanneer je over een paar jaar geld nodig hebt voor een grote uitgave dan is het risico te hoog. De vuistregel is ongeveer vijf jaar aanhouden als minimum voor een investering.

Stap 3 – Bepaal jouw inleg

Met hoeveel geld wil je beginnen met beleggen in aandelen? Wanneer je een partij gaat zoeken om bij te beleggen is jouw inlegbedrag vaak een bepalende factor. Er zijn een flink aantal partijen waar je een bepaald bedrag als minimum hebt voordat je een rekening kunt openen. En hoeveel geld je inzet is uiteindelijk ook belangrijk met betrekking tot de kosten die je maakt.

Stap 4 – Bepaal jouw risico

We kunnen er maar beter wel duidelijk over zijn, er zitten bepaalde risico’s aan het beleggen in aandelen. Maar je bepaalt zelf hoeveel risico je loopt. Vaak zijn er een aantal risicoprofielen waar je mee kunt werken: offensief, neutraal en defensief. Je kunt meer risico nemen als je een langere termijn hebt waarin je gaat beleggen. Als je zelf gaat investeren en denkt dat je snel een zeer hoog rendement kunt scoren, dan is het risico dat je loopt ook vaak erg hoog. Rendement en risico gaan vaak hand in hand.

Zelf beleggen of uitbesteden?

Je weet nu ongeveer wat jouw beleggingsplan gaat worden, nu is het tijd om de juiste beleggingsvorm te kiezen. Of jij uiteindelijk jouw doel haalt kan hierdoor behoorlijk worden beïnvloed. Je hebt normaal gesproken twee mogelijkheden: zelf beleggen bij een broker of uitbesteden bij een vermogensbeheerder.

Zelf beleggen

Misschien vind je beleggen en investeren leuk en wil je er wel degelijk wat tijd aan besteden. In dat geval kun je het zelf doen. Als je dat gaat doen moet je het wel doen met producten die passen bij jouw kennis en situatie. Je bent namelijk zelf als enige verantwoordelijk voor de gemaakte keuzes. Wil je zeker weten dat zelf beleggen in aandelen ook voor jou een optie is? Dan kun jij jezelf de volgende vragen stellen:

  • Kan ik rationele beslissingen nemen?
  • Heb ik genoeg inzicht in de verwachte rendementen en mogelijke risico’s?
  • Heb ik genoeg tijd om te beleggen in aandelen?
  • Heb ik genoeg kennis en ervaring?

Uitbesteden

Het is vaak het meest voor de hand liggend dat je beleggen in aandelen gaat uitbesteden als beginner. Je laat jouw geld beleggen door een vermogensbeheerder en hoeft vrijwel geen beleggingskeuzes te maken. Online vermogensbeheer wordt steeds goedkoper en toegankelijker dankzij de toenemende transparantie, concurrentie en automatisering. Ook het duurzaam beleggen wordt hierdoor gemakkelijker gemaakt. Je hoeft alleen maar te kiezen hoeveel je ongeveer wil investeren en welk risico je wilt lopen, en vervolgens zal jouw gekozen adviseur de rest voor je doen.

De conclusie over beleggen in aandelen

Hoewel het steeds gemakkelijker is om te beleggen in aandelen zijn er nog steeds een aantal punten waar je op moet letten. Bijvoorbeeld nooit geld beleggen wat je niet kunt missen en wel begrijpen dat investeren altijd bepaalde risico’s met zich meebrengt. Zodra je dat weet en doorhebt kun je een keuze maken en bepalen hoeveel en waarin je wil gaan investeren. Maar zeker gezien de huidige situatie is het niet vreemd dat steeds meer mensen beleggen als de enige manier zien om hun geld toch iets op te laten leveren.

Veelgestelde Vragen

Wat is beleggen?

Beleggen is investeren van geld met de bedoeling dat in de toekomst financieel voordeel te behalen.

Wat is dividend?

Dividend is winstuitkering van een onderneming waar je in belegt. Feitelijk krijg jij dus ook een klein deel van de winst van het bedrijf uitgekeerd.

Wat zijn indexfondsen?

Een indexfonds is een verzameling van verschillende aandelen. Het zijn allemaal kleine onderdelen van een index. Dankzij de spreiding is dit vaak een redelijk veilige manier van investeren.

Heb jij een financiële buffer nodig?

 

Vraag een lening aan

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: