Geef jezelf een fiscaal kerstcadeau waarmee je volgend jaar meer geld overhoudt

08.04.2021#Spaartips

Kerst is bij uitstek de tijd om gezellig samen tijd door te brengen. Voor de meesten van ons heerlijk een paar dagen vrij om met z’n allen erop uit te gaan of samen te eten, met z’n tweetjes cadeautjes uit te pakken bij de kerstboom, of juist wat tijd voor jezelf te nemen, opgekruld op de bank met een goed boek of tv-serie. Maar wist je dat je deze laatste dagen voor Nieuwjaar ook heel goed kunt gebruiken om alvast een voorsprong te nemen op je belastingaangifte over dit jaar? De belastingdienst neemt namelijk 1 januari als uitgangspunt voor berekeningen en enkele slimme zetten voor het eind van het jaar kunnen je straks een mooie besparing opleveren.

 

Tip 1: Blijf onder de vermogensgrens

Het is erg belangrijk voor iedereen die huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget ontvangt om onder de vermogensgrens te blijven. Anders dan bij de kinderopvangtoeslag geldt voor deze toeslagen niet alleen een inkomenstoets, maar ook een vermogensgrens. Voor je vermogen wordt wat op de bankrekening(en) staat opgeteld bij je vermogen (box 3 in je belastingopgave). Heb je een belastingpartner, dan is zijn of haar inkomen en vermogen ook van invloed op toeslagen. Houd het scherp in de gaten, want zodra je op 1 januari ook maar één euro boven de vermogensgrens zit, vervalt je recht op de toeslag meteen. Het klinkt heel aantrekkelijk om het ‘extra geld’ boven deze grens in wilde weg uit te geven, maar er zijn slimmere bestemmingen voor je overschot, te beginnen bij de volgende tip.

 

Tip 2: Los schulden af

Schulden aflossen met je overschot, spaargeld of andere meevallers bespaart je direct geld. Spaargeld levert momenteel niet veel op aan rente, terwijl de rente die je betaalt voor schulden doorgaans een stuk hoger is. En hoewel je schulden hoger dan 3.000 euro (6.000 euro met fiscale partner) mag aftrekken van je vermogen in je belastingopgave, loont aflossen meestal meer. Deze tip geldt ook voor een hypotheek. Pak wel even je hypotheekakte of de overeenkomst van de geldlening erbij, om te checken tot welk bedrag je boetevrij mag aflossen en of er een minimumbedrag voor extra aflossingen is vermeld.

Tip 3: Investeer in kostenbesparingen

Een andere optie is om iets te kopen wat je daarna een besparing oplevert. Heb je een eigen huis, denk dan bijvoorbeeld aan energiebesparende aankopen, zoals zonnepanelen of dubbel glas. Van zo’n eenmalige uitgave heb je daarna elke maand weer plezier. Niet alle investeringen zijn overigens even geschikt om onder de vermogensgrens te blijven. Aankopen zoals aandelen, of een vakantiehuis als je overschot wat rianter is, worden weer bij je vermogen opgeteld.

 

Tip 4: Belastingvrij contant geld

Zit je maar een klein beetje boven de vermogensgrens, weet dan dat je, wat de belastingdienst betreft, per persoon (ook kinderen onder de 18) 522 euro aan contant geld in huis mag hebben. Dat geld kan dus gewoon in het spaarvarken.

 

Tot slot: 2018 nog gunstig voor wensstudent

Wil je al jaren een (extra) opleiding gaan volgen? Dan zijn de aankomende kerstdagen een goed moment je er nog eens in te verdiepen. Kosten voor een beroepsopleiding zijn in de belastingopgave over 2018 (die je doet in 2019) nog op te voeren als aftrekpost, maar er zijn plannen deze regeling te vervangen door een specifiekere regeling. Wil je die niet afwachten, start dan in 2018 met de opleiding.

Bewust en slim met geld schuiven in de laatste dagen van het jaar, kan je zoals je ziet in 2018 direct meer geld opleveren. Verlies hierbij de verwerkings- en sluitingstijden van je bank niet uit het oog. Ook daar wordt kerst(vakantie) gevierd. Alvast hele fijne fiscale feestdagen gewenst!

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: