Geld besparen wanneer je online winkelt

08.04.2021#Spaartips

Online shoppen wordt met de dag gemakkelijker. En consumenten profiteren van het gemak en het grotere aanbod. Maar het is online ook erg gemakkelijk om meer uit te geven dan je van plan was. Lees onze tips en trucs om geld te besparen tijdens het online shoppen.

 

Vraag aan jezelf: heb ik dit echt nodig?

Als allereerste moet je jezelf vragen of je de spullen in je online winkelwagentje echt nodig hebt. Er is wereldwijd een trend gaande om je leven te ontrommelen en daarbij hoort ook dat je de aankoopimpuls weerstaat voor zaken die je toch niet gebruikt. Denk je dat het iets is dat je regelmatig zult gebruiken?

Een ander probleem is dat het oog van mensen vaak valt op iets leuks of handigs online, maar dat ze dan vergeten dat ze al een soortgelijk artikel in huis hebben. Misschien zag je een geweldige spijkerbroek, maar viel die vooral op omdat het je stijl toch al is. Denk even na of je niet al een soortgelijk kledingstuk hebt voordat je de creditkaart tevoorschijn haalt. En bij twijfel kun je er altijd een nachtje over slapen. Als je het de volgende dag nog steeds wilt, is de kans groter dat je geen spijt zult krijgen van je aankoop.

 

Trap niet in uitverkoop of speciale aanbiedingen

ACTIE in grote letters met overal kortingspercentages. Zo lokken ze je naar binnen. Soms zijn deze speciale aanbiedingen geweldige koopjes en moet je daar gewoon voor gaan. Maar soms prijzen bedrijven producten af die relatief te duur waren geprijsd en in dat geval is 25% korting in werkelijkheid soms maar 5%.

Het komt vaak genoeg voor dat je lokale winkel scherpere prijzen heeft dan een online winkel. Houd je ogen open en probeer erachter te komen wat verschillende goederen normaal gesproken kosten. Als je weet wat de gangbare prijzen voor verschillende producten zijn, kom je beter beslagen ten ijs.

Zijn er meer sites met soortgelijke producten. Open een paar vensters in je browser en vergelijk de prijzen. Net als fysieke winkels houden online winkels vaak ook seizoensuitverkoop met hoge kortingen. Wanneer de zomer op zijn einde loopt, vind je geheid speciale aanbiedingen op zomerse artikelen.

Grote ketens gebruiken ‘big data’ - wees op je hoede

De Atlantic heeft uitgezocht op welke manieren winkelketens je te grazen nemen en je als consument meer laten uitgeven. Bijvoorbeeld, 60% van de online winkels weet dat gratis verzendkosten een van de beste marketing tools is. Als je gratis verzending wordt aangeboden als je meer dan, bijvoorbeeld, 100 euro besteedt, is het makkelijk om je te laten verblinden. De kans bestaat dat je meer uitgeeft dan je van plan was, alleen maar om de drempel van de gratis verzending te bereiken.

Winkelgiganten zoals Amazon zijn berucht om hun ingewikkelde algoritmen en persoonlijke prijsstellingen. Dat laatste klinkt misschien goed. Maar het betekent in feite dat de prijs wordt geoptimaliseerd op basis van consumentengegevens en zelfs je persoonlijke shopgedrag. Het ultieme doel is altijd om je zo veel mogelijk te laten uitgeven. Daarom is ons eerste advies bijzonder goed van toepassing: Heb ik dit echt nodig? En ook, is dit echt een goede prijs?

 

Houd je maanduitgaven in de gaten en stel een budget op

Omdat online shoppen zo simpel is, zijn we ons minder bewust van hoe veel geld we uitgeven. In de winkel moet je cash overhandigen (een goede manier om je zeer bewust te zijn van wat je koopt) of je betaalpas tevoorschijn halen. Aan de andere kant hoef je online, en met name met betaalopties zoals PayPal, vaak alleen maar op een knop te klikken. Hoeveel kost dit jou per elke maand?

Neem het online shoppen op in je budget en stel jezelf echte grenzen. Dit kan je op verschillende manieren helpen. Misschien koop je minder dingen die je niet echt nodig hebt (pakketten met 24 lampen en neon verlengsnoeren zijn in de aanbieding) en geven je meer ruimte om je geld uit te geven aan dingen die je echt wilt.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: