Hoe Kunt U Beginnen Met Investeren? Tips Voor Beginners

U heeft voor het eerst besloten om te gaan investeren en beleggen. Dat is niet vreemd, want steeds meer Nederlanders komen erachter dat geld gewoon op de bank laten staan niets oplevert. Sterker nog, het kan u bij sommige banken zelfs geld kosten. Natuurlijk is het wel uw zuurverdiende geld en wilt u er alles aan doen dat u uw geld ook niet kwijt raakt. Vandaar dat we een aantal tips hebben voor mensen die beginnen met beleggen.

Wat is investeren en beleggen eigenlijk?

Laten we eens bij het begin beginnen, u gaat geld investeren om er financieel beter van te worden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor investeren in vastgoed, in goud of olie of u kunt beleggen op de beurs. Vooral dat laatste, daar hebben de meeste mensen het over als ze het over ‘beleggen’ hebben. Dit gaat over obligaties en aandelen van overheden en bedrijven.

Dit kunt u zelf doen, maar u kunt ook een vermogensbeheerder namens uzelf laten investeren. Natuurlijk moet u het risico lopen dat het verliesgevend kan zijn, maar feitelijk gaat u alleen investeren om geld te verdienen. Juist omdat er zoveel informatie op u af komt als u voor het eerst gaat denken over investeren geven we u een aantal stappen voor het beginnen met beleggen.

Stap 1 – Zorg ervoor dat u een plan heeft

Het is moeilijk om succesvol te beleggen. Veel mensen die investeren een keer, verliezen wat geld en willen vervolgens niet meer investeren. Waarom beleggen als u immers toch geen geld kunt verdienen toch? Natuurlijk is geen enkel plan waterdicht, maar met een goed plan kunt u vaak wel een complete mislukking voorkomen.

Voorbeelden kunnen zijn dat u geld wilt inleggen voor de eventuele studie van uw kind(eren). Zo kunt u bijvoorbeeld beginnen met een initiële investering en vervolgens elke maand 50 euro inleggen. Dat kan dan met een agressieve inbreng, omdat u over de loop van 18 jaar wel een paar schommelingen aan zou kunnen. Om ook een plan te hebben moet u het volgende weten:

Bepaal uw doel – U wilt meer rendement halen uit uw spaarrekening, dat is met de huidige lage of zelfs negatieve spaarrente niet vreemd. Maar een concreet investeringsdoel werkt vaak toch een stuk beter. Wilt u misschien eerder stoppen met werken? Spaart u voor de studie van uw kind, of wilt u uw pensioen aanvullen? U maakt het uzelf gemakkelijker door te werken met een concreet beleggingsdoel. Dat gaat uw beschikbare keuzes duidelijker maken.

Bepaal uw termijn – De termijn die u heeft om uw doel te bereiken is buitengewoon belangrijk. Hoe langer u heeft, hoe groter de kans is dat u succes heeft. Want hoe meer tijd u heeft, hoe meer kans u ook heeft om eventuele verliezen ook weer goed te maken. Heeft u in slechts een paar jaar veel geld nodig? Dan moet u waarschijnlijk inzetten met veel risico en is de kans op succes alleen maar kleiner. Daarom investeert u ook eigenlijk alleen maar met geld dat u een lang termijn kunt missen. Hou standaard rekening met minimaal vijf jaar.

Bepaal uw inleg – Wanneer u een partij gaat zoeken om te kunnen investeren is de hoeveelheid geld die u in wilt leggen wel een belangrijke factor. Er zijn flink wat brokers die een minimum bedrag hanteren. Daarnaast zijn de kosten voor investeren en beleggen vaak variabel en afhankelijk van hoeveel geld u inlegt. Als u echter voor het eerst begint kan het best spannend zijn om ineens zoveel geld weg te leggen. Gelukkig is dat niet nodig, want u kunt ook investeren of periodiek beleggen.

Bepaal uw risico – Er zitten nu eenmaal risico’s aan geld investeren met beleggen. Want geld investeren zonder risico bestaat gewoon niet. Maar u bepaalt zelf hoeveel risico u durft te nemen. Vaak werken mensen hier met risicoprofielen. Zo heeft u vaak de volgende drie opties:

  • Defensie (minder risico)
  • Neutraal (gemiddeld risico)
  • Offensief (hoog risico)

Hoe langer de termijn van uw belegging, hoe meer risico u feitelijk kunt nemen. Als u helemaal zelf gaat investeren bent u degene die uw risico bepaalt. De kans op een hoog rendement betekent ook vaak een hoog risico.

Ga u zelf beleggen of ga u uitbesteden?

U weet nu ongeveer wat uw doel is, nou is nog de vraag hoe u het geld gaat investeren. Er zijn in de basis twee opties: u kunt het beleggen uitbesteden of het zelf doen bij een broker. Daar zit nog behoorlijk wat verschil tussen.

Uitbesteden

Als u echt net begint met investeren dan lijkt uitbesteden wel de beste optie. U hoeft maar beperkte beleggingskeuzes te maken en een vermogensbeheerder gaat voor jou aan de slag. U kunt tegenwoordig al tegen lage kosten en met kleine bedragen investeren bij online beheerders. Online vermogensbeheer wordt steeds goedkoper en toegankelijker dankzij de toenemende transparantie, concurrentie en automatisering.

Bij een vermogensbeheerder wordt het geld vaak geïnvesteerd in een breed gespreide portefeuille. U bepaalt alleen hoeveel risico u wilt lopen en hoeveel geld u gaat investeren en de vermogensbeheerder doet de rest. U kunt hier gemakkelijk mee beginnen en hoeft eigenlijk alleen de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Zelf beleggen

Ben u iemand die investeren en beleggen ook leuk en interessant vindt? Dan kunt u het zelf doen. Het is echter belangrijk dat u kiest voor producten die aansluiten bij uw kennis en huidige situatie. U bent als enige verantwoordelijk voor de keuzes die u maakt. Stel uzelf de volgende vragen om erachter te komen of zelf beleggen een goed idee is:

  • Heb ik genoeg kennis en ervaring?
  • Heb ik genoeg tijd en wil ik mijn tijd hierin investeren?
  • Heb ik inzicht in de verwachte rendementen en mogelijke risico’s?
  • Ben ik in staat om voldoende rationeel beslissingen te nemen?

Waar wilt u in gaan beleggen?

Het is voor de meeste mensen die willen leren hoe te beleggen best wel een valkuil – waarin wilt u precies gaan beleggen? Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden waarvoor u kunt kiezen. Dit zijn de opties waar beleggen mogelijk is.

Aandelen

Met een aandeel heeft u feitelijk een bewijs dat u voor een deel eigenaar bent van een onderneming. Vaak betekent dit ook dat u enige vorm van zeggenschap heeft, bijvoorbeeld tijdens een aandeelhoudersvergadering of dat u stemrecht heeft. Als het goed gaat met het bedrijf en maakt het bedrijf winst, dan krijgt de aandeelhouder daar vaak via dividend ook iets van mee. Zijn de verwachtingen positief en gaat het goed met het bedrijf? Dan zal het aandeel meer waard worden. Gaat het bedrijf echter volledig failliet? Dan is de aandeelhouder ook al zijn of haar geld kwijt. Dit is voor de meeste mensen de meest gebruikte vorm van investeren of beleggen.

Obligaties

Het is voor een overheid of een onderneming mogelijk om geld te lenen, en een obligatie is daar een verhandelbaar schuldbewijs van. De obligatiehouder krijgt rente uitgekeerd gedurende de looptijd van de lening. In principe wordt de lening afbetaald aan het einde van de looptijd. Gaat het alsnog niet goed met de lenende instantie en gaat deze failliet tijdens de looptijd? Dan kan de obligatiehouder ook aanspraak doen op zijn of haar geld tijdens de verdeling van bezittingen.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds neemt het geld van een groep individuele beleggers en gebruikt dat geld om te beleggen in verschillende beleggingsproducten. Dat kan in vastgoed, obligaties, aandelen of een combinatie van deze optie. Het beleggingsfonds belegt dus voor de beleggers en de beleggers hebben nog steeds al het risico. Als u dus geld inlegt ben u een deelnemer in het beleggingsfonds. Een van de voordelen hier is dat u gespreid kunt beleggen, zelfs met relatief kleine vermogens. U maakt hier echter wel kosten voor en u heeft er zelf weinig invloed op. Daarnaast zijn er nog verschillen tussen de actief beheerde beleggingsfondsen en passief beheerde beleggingsfondsen.

De conclusie over beleggen voor beginners

Zelfs als beginner hoeft beleggen en investeren niet lastig te zijn. Met een goed plan en daarop gebaseerde keuzes is het mogelijk om uw geld slim te investeren. Het enige wat u hoeft te doen is starten met beleggen zodra u voor zichzelf bepaalt heeft wat het beste bij uw wensen past.

Veelgestelde Vragen

Vanaf welk bedrag kan ik investeren?

In principe kunt u met elk bedrag al investeren, zo kunt u bij bepaalde online brokers al voor €100 een beleggingsrekening openen. Wilt u echter hoog rendement, dan zult u voor grotere bedragen moeten gaan.

Waar kan ik het beste beleggen?

Dat is afhankelijk van uw situatie. Gaat u veel of weinig geld investeren? Wilt u juist wel of geen ondersteuning? Zodra u weet wat uw persoonlijke situatie is kunt u de beste aanbieders gaan vergelijken.

Hoe begin ik met beleggen?

Bepaal eerst een doel, bepaalde het risico dat u kunt en wilt lopen en of u zelf wilt beleggen of juist wil laten beleggen. Daarnaast kunt u een broker gaan zoeken die perfect aansluit bij uw wensen.

Heb jij een financiële buffer nodig?

Vraag een lening aan

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: