Leer je kinderen omgaan met geld

08.04.2021#Algemeen

Het is geen geheim dat kinderen veel zien, horen en leren van hun ouders en hun omgeving. Hoe ze later met hun geld zullen omgaan, wordt sterk beïnvloed door wat ze vandaag leren. Stoom je kinderen dus klaar voor een geslaagde financiële toekomst door op tijd over geld te praten.

 

Praat al vroeg over geld

Wat moet een klein kind allemaal weten over geld? Niet zo heel erg veel. Kinderen leren al wel vroeg hoe de wereld in elkaar zit, en dat geld een belangrijke rol speelt in het latere leven. Een artikel in Forbes verwijst naar een onderzoek waaruit blijkt dat kinderen al vanaf drie jaar de basisconcepten van geld begrijpen, en dat ze hun eigen geldgewoontes ontwikkelen tegen de leeftijd van zeven jaar.

Je kunt kinderen vertrouwd maken met geld met behulp van leuke spelletjes. Zo ontwikkelen ze niet alleen hun rekenvaardigheden, maar leren ze ook dat er geld moet worden uitgewisseld als je iets wil kopen. Met de jongste kinderen kun je bijvoorbeeld spulletjes verkopen tijdens een rollenspel, waarbij je hun speelgoed als betaalmiddel inzet. De oudere kinderen kunnen mee naar de supermarkt. Daar leer je hen hoeveel de spullen kosten en waar het geld waarmee je betaalt, vandaan komt.

 

Leer kinderen wat sparen is

Ledereen kent vast het gezegde 'het geld groeit niet aan de bomen'. De meeste gezinnen - op enkele uitzonderingen na - hebben een vast budget waarmee ze gedurende een bepaalde periode alles moeten betalen. Dat betekent dus dat het geld ooit opraakt en dat je moet sparen voor iets dat je heel graag wil. Voor grotere aankopen (of als snelle oplossing) kun je ook geld lenen.

Het is belangrijk dat kinderen die dingen ook leren. Geld is geen onbeperkt goed. Is er iets dat je moet kopen of écht graag wil hebben, dan kun je ervoor sparen. Als je je kinderen zakgeld geeft, moedig hen dan aan om zelf te sparen voor speelgoed om later te kopen. Je kunt het geld samen met je kind tellen en zo ontdekken hoe ieder klein beetje in de loop van de tijd tot een aardig bedrag groeit.

Open een rekening voor je kind

Contant geld behoort al zowat tot het verleden. Natuurlijk behouden biljetten en munten hun waarde, maar in het digitale tijdperk zien jongeren en kinderen steeds minder fysiek geld - zeker in vergelijking met de oudere generaties.

Heel wat ouders openen een bankrekening voor hun kinderen. Dat is handig om het overzicht te bewaren over geschenkjes en spaargeld. Voor oudere kinderen is het de ideale manier om te ontdekken hoe een bankrekening werkt en om te kunnen sparen voor later. Het is geen slecht idee om twee aparte rekeningen aan te maken: een waarvan je kinderen wel geld kunnen afhalen, en eentje waarmee ze enkel kunnen sparen, bijvoorbeeld voor hun studie. Zo is er zowel voor hen als voor jou als ouder een duidelijk onderscheid waaraan het geld besteed wordt.

 

Niets is gratis - ook snoep kost geld!

Het is zó verleidelijk om toe te geven als je kind plots zeurt om een chocoladereep die bij de kassa in het zicht ligt. Je kunt ook proberen te onderhandelen en uitleggen dat je die reep echt niet gaat kopen. Waarom doen we dat eigenlijk? Ouders willen liever dat kinderen een stukje fruit eten dan zo'n ongezonde chocoladereep, maar beseffen ook dat het een overbodige uitgave is.

Als je met kinderen over geld praat, is het ook belangrijk om in begrijpelijke, heldere taal duidelijk te maken waarom je een bepaald product niet kunt of wilt kopen. Je kunt ook voorstellen dat ze zo'n impulsaankoop met hun eigen zakgeld betalen. Leg dan goed uit hoeveel het product precies kost en reken samen even uit hoeveel zakgeld er overblijft na de aankoop. Volg je eigen gevoel, maar beperk zulke impulsaankopen, hoe klein ook.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: