Leren Spenderen: Sparen

04.05.2021#Algemeen

Dit zijn de basisprincipes van het sparen die het spaarproces zullen vergemakkelijken. Ook vindt u hier enkele tips om verder geld te besparen, dit zullen kleine zaken zijn die iedereen kan toepassen zonder al te veel moeite te hoeven doen. Tot slot vind u hier informatie over het opstellen van een spaarplan.

 

Basisprincipes & tips

Budget

Het eerste basisprincipe van sparen is budget. Aan de hand van dit budget kan je bepalen hoeveel je maandelijks opzij kan zetten om te sparen. Na het duidelijk overzicht van je budget weet je perfect wat je opzij kan zetten om te sparen. Je wilt namelijk niet op het einde van de maand zonder geld zitten en aan je spaarrekening moeten komen. Dan zijn we terug naar af. Dit hoort samen met het tweede basisprincipe van sparen.

Discipline

Discipline is het tweede basisprincipe van sparen. Hieraan kun je denken aan het constant houden van het spaarbedrag. Het is daarnaast niet de bedoeling dat je aan het einde van de maand geld van uw spaarrekening afhaalt. Wat hierbij helpt is om een specifieke spaarrekening te openen bij je bank. Stel een automatische incasso in zodat er maandelijks een vast bedrag naar je spaarrekening wordt overgemaakt. Zorg ervoor dat dit in de week gebeurt dat je jouw salaris ontvangt. Zo voorkom je het risico dat je onnodige uitgaven zult doen en daardoor niet kunt sparen. Zo zie je maandelijks je spaarrekening stijgen.

Geef minder uit

Dit is zeer eenvoudig. Recht voor de raap: Geef minder uit. Zo hou je meer geld over. J kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je sportschoolabonnement op te zeggen, je kunt immers ook buiten sporten. Het bedrag dat je overhoudt na het besparen kan je dan ook op je spaarrekening plaatsen. Zo zal deze nog sneller stijgen.

Doel

Doel is niet echt een basisprincipe van sparen. Het is eerder een hulpmiddel om het sparen nog iets makkelijker te maken. Stel voor jezelf een doel van het sparen op. Iets waar je naartoe streeft of de reden waarom je spaart. Dit houd je gemotiveerd en zo blijf je volhouden. Deze beloning hoeft niet een dure aankoop te zijn. Dit kan ook een etentje of een avondje bioscoop zijn waar je je laat gaan met de popcorn.

Drinken & Eten

Waar je enorm veel geld kan besparen zijn je boodschappen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kan bijvoorbeeld zoeken naar de producten die in uitverkoop zijn. Deze zijn vaak aan de halve prijs. Let op promoties als je je wekelijkse boodschappen aan het doen bent. Verzamel ook coupons. Promoties en coupons gaan vaak hand in hand als het over boodschappen gaat.

Spaarplan

Stap 1: budget en spaarbedrag

Zoals vaker gezegd voor je kan sparen heb je je budget nodig. Zo heb je een mooi overzicht van al het geld dat je ter beschikking hebt. Met dit geld kun je sparen of spenderen. Hieruit kan je makkelijk je hoeveelheid geld halen dat je kan sparen. Na je budget kan je de hoeveelheid geld kiezen die je gaat sparen. Probeer nog een klein bedrag opzij te zetten, zodat je dit dan kan uitgeven aan leuke activiteiten.

Stap 2: Spaarrekening

Het helpt ook altijd om duidelijke spaardoelen te stellen. Dit kan 1 doel zijn maar het kunnen ook meerdere doelen zijn. Bijvoorbeeld wanneer je doel is om een reis naar Vietnam te maken. Je plant de volgende zomer met 2 vrienden rond te reizen in Vietnam en wil dit graag voor 1,5 maand doen. Hierbij zou je ook enkele vrijwilligers projecten willen doen. Deze reis zal dan een aardig zakcentje kosten. Het is dan dus je doel om voldoende te sparen zodat je daar niet in geldproblemen komt te zitten. Aan de hand van deze doelen kan je het uiteindelijke spaarbedrag vaststellen. Dit geeft namelijk een beter overzicht over je geld en hoe je spaart.

De rentes op spaarrekeningen verschillen aanzienlijk per bank. Het is dus zeker belangrijk om de verschillende banken en rentes te vergelijken. Zo kan je het meeste uit het sparen halen. De vergelijkingen kan je maken op de website van independer. Heb je al een startsaldo dat je op een spaarrekening kan zetten? Doe dit dan zeker. Zo kan je er niet aankomen en hierdoor spaarmogelijkheden verliezen. Zo zal je rentebedrag stijgen en zal je je spaarsaldo sneller de lucht in zien gaan. Dit zal resulteren in het sneller bereiken van je doel.

Stap 3: Volhouden met sparen

Hou je vast aan je vooraf bepaalde bedrag om te sparen. Laat je niet verleiden om minder geld over te schrijven en zo meer geld uit te geven aan onnodige zaken. Om ieder maand constant een bedrag op je spaarrekening te krijgen raden we je aan om aan het begin van de maand een vast bedrag over te maken op je spaarrekening. Dit kun je doen door een automatische overboeking van je betaalrekening naar je spaarrekening in te stellen via je bank.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: