5 tips om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren

Nu 2018 is begonnen denken veel mensen over hun prestaties in het afgelopen jaar en hun doelen voor dit nieuwe jaar. Droom jij van een nieuwe baan of een promotie? We delen graag 5 tips die jouw positie op de arbeidsmarkt zullen verbeteren.

 

1. Kennis: investeer in diploma's en certificaten

Na je afstuderen heb je waarschijnlijk een ‘algemeen’ diploma waarvoor je hetzelfde hebt geleerd als alle andere studenten in jouw jaar. Specifieke certificaten helpen om je te onderscheiden binnen de massa. Er zijn verschillende opties om jouw opleiding te financieren. Zo bieden sommige universiteiten sinds dit jaar de mogelijkheid om per studiepunt te betalen en kan je aan de Open Universiteit per module betalen. Je kunt ook kiezen voor studievormen waarbij je naast je baan kunt studeren zoals een online bachelor of masterstudie. Ook kan je je inschrijven voor een van de vele gratis Massive Open Online Courses (MOOC's) waarmee je certificaten kunt behalen van een groot aantal bijzonder gevarieerde internationale universiteiten.

Als je een fulltime studie wilt doen en niet in aanmerking komt voor studiefinanciering, kun je mogelijk het 'levenlanglerenkrediet' aanvragen. De overheid biedt deze lening aan op basis van dezelfde voorwaarden die gelden voor studentenleningen, om zo de persoonlijke ontwikkeling van professionals tussen de 30 en 55 jaar te stimuleren. Ook kan je mogelijk profiteren van belastingregelingen. Je kan je werkgever vragen om een bijdrage te leveren omdat de belastingdienst bedrijven hiervoor compenseert. Als je zelf je studie betaalt, kun je je studie opgeven als fiscale aftrekpost en krijg je mogelijk een gedeelte terug. Let dan wel op: de regels hiervoor veranderen na 2018. Ons belangrijkste advies is om je vaardigheden up-to-date te houden door (gratis) cursussen te volgen. Kennis is macht!

 

2. Ervaring: investeer in vaardigheden en je netwerk

Als je specifieke ervaring hebt, bijvoorbeeld met bepaalde doelgroepen, producten of diensten, maakt dat jou aantrekkelijker voor een (potentiële) werkgever. Ervaring kan je niet kopen of versnellen dus daar zal je hoe dan ook tijd in moeten investeren. Om dit te doen kan je deelnemen aan projecten die je helpen om vaardigheden te ontwikkelen. Als dat niet kan binnen je huidige baan of situatie, probeer dan ergens ervaring op te doen door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen.

Zowel je marktwaarde als je opties nemen daarnaast toe als je een relevant netwerk opbouwt. Hierin kun je investeren door naar seminars en netwerkevenementen te gaan en door contact te houden met de mensen die je daar ontmoet. Door alle nieuwjaarsborrels is januari een goede periode om hier nu wat extra tijd voor vrij te maken. Tijdgebrek kan een obstakel zijn of worden, dus het helpt ook om een evenementenkalender te maken en reminders in je agenda te zetten, zodat je ze niet vergeet.

3. Vraag en aanbod: kijk naar verschillende industrieën

Schaarste verhoogt je waarde. In sommige industrieën wordt door werkgevers actief naar talent gezocht en dat kan in je voordeel werken. Omdat sommige vacatures moeilijk(er) te vervullen zijn bieden werkgevers vaak contracten op basis van interessante voorwaarden. Overweeg daarom om je bij of om te scholen via een studie of door een traineeship te volgen. Vooral bedrijven in de technische industrie en IT investeren veel in het aantrekken van talent. Je kunt betaald leren om te werken in de technische industrie, bijvoorbeeld bij Omscholing Techniek of Technicum. Ook zijn er diverse traineeships waarmee je de IT-markt kan betreden. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld deze lijst met stages of de mogelijkheden van het Make IT Work-programma. Codering en digitale marketing zijn daarnaast voorbeelden van vaardigheden met veel potentieel. Je kunt aan deze vaardigheden werken met behulp van (gratis) initiatieven zoals Code Academy of Google Digitale Werkplaats of een van de links in onze eerste tip.

 

4. Flexibiliteit: sneller carrière maken door minder kieskeurig te zijn

Je droom of doel kan heel duidelijk zijn, maar het pad om daar te komen is mogelijk niet zo eenvoudig als je denkt of hoopt. Soms is het zelfs twee stappen vooruit en een stap terug. Het kan heel goed zo zijn dat je meer opties hebt als je enkele van je voorwaarden, zoals de gewenste functietitel, salarisschaal, werkuren of reisafstand, loslaat. Je kunt dan misschien niet op de fiets naar je werk, maar hebt mogelijk wel de kans om sneller hogerop te komen. Je grootste kans in het hier en nu kan zijn om nu een beetje los te laten om de weg naar de top op de lange termijn te versnellen.

 

5. Ondersteuning: laat je coachen

Jouw uitdaging heeft misschien minder te maken met kennis, ervaring, beschikbare banen of flexibiliteit, maar meer met persoonlijke vraagstukken of uitdagingen. Vanwege eerdere ervaringen of omdat je niet helemaal zeker bent over jouw carrièrepad of andere aspecten van je leven. Een coach kan helpen om uit te vinden waar je gepassioneerd over bent, om persoonlijke uitdagingen aan te pakken en om jouw kwaliteiten inzichtelijk te maken en te versterken. De geleerde lessen kunnen waarde toevoegen aan je professionele én je persoonlijke leven.

We moedigen aan om altijd je ogen open te houden voor nieuwe kansen. Laat je er niet van laten weerhouden om te dromen en ambitieus te zijn! Wat zijn jouw professionele voornemens voor 2018?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: