6 Tips voor uit eten als je krap zit

08.04.2021#Spaartips

“Het eten zelf is slechts een onderdeel. Het telt voor ongeveer 50 tot 60 procent van de totale ervaring. Maar de rest telt ook: de atmosfeer, de muziek, het gevoel, het ontwerp, de harmonie tussen wat er op je bord ligt en waarmee je bord wordt omringd.”

- Alain Ducasse

Voor veel stellen is uit eten gaan met hun partner een favoriete tijdsbesteding. Van het eten zelf tot de gesprekken en de tijd die samen wordt doorgebracht; dineren gaat om de ervaring.

Echter, voor velen is uit eten een luxe of iets dat je alleen bij speciale gelegenheden doet. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Als uit eten iets is waar je partner en jij van genieten, zijn dit zes handige tips om samen te kunnen dineren, wat je budget ook is.

 

1. Dineren op weekdagen

De beste manier om goedkoop te dineren is de vrijdagen en zaterdagen vermijden. Vrijdag- en zaterdagavond zijn piekmomenten voor de horeca. Sterker nog, over het algemeen is het weekend zeer populair en populaire restaurants moet je weken van te voren boeken.

In plaats van je uitje in het weekend te organiseren, kun je je ‘date night’ op maandag tot donderdag organiseren. Omdat het door de week veel minder druk is, hebben veel restaurants die dagen speciale aanbiedingen om gasten te verleiden. Houd de aanbiedingen dus in de gaten, bijvoorbeeld 2 voorgerechten voor de prijs van 1 of een gratis nagerecht bij elk hoofdgerecht.

Zoek van te voren naar aanbiedingen op de Facebookpagina of website van het restaurant. Bekijk daarnaast ook het prikbord in het restaurant zelf.

 

2. Laat de alcohol staan

Simpel gezegd, alcoholische drankjes kopen in een restaurant kunnen het verschil maken tussen uit en thuis eten. Eén of twee drankjes kan de eindrekening al significant hoger laten uitvallen, het kan zelfs het merendeel van een bescheiden budget opgebruiken.

Het kan verleidelijk zijn een drankje te bestellen terwijl je op je tafel wacht, en dan nog een als je eenmaal zit. Maar let op, drankjes zijn niet goedkoop in restaurants.

Sterker nog, alle drankjes vermijden (zowel alcoholisch als niet-alcoholisch) en gewoon water bestellen, is een geweldige manier om op de rekening te besparen. De kosten van een glaasje sap of kopje thee zullen je verbazen!

3. Lunch i.p.v. diner

Naast door de week uit eten in plaats van in het weekend, is het ook een goed idee om de lunchtijd te pakken in plaats van het avondeten.

Veel gastronomische restaurants hebben een speciale, bescheiden lunchkaart met dagelijkse aanbiedingen voor een lager menu.

In de meeste grote Europese steden zijn lunchkaarten beschikbaar voor een vaste prijs, inclusief thee, koffie of een glas frisdrank. Veel restaurants en cafés hebben vaste lunchgerechten of ‘combi’-aanbiedingen. Tussen 11.00 en 14.00 uur kun je vaak kiezen uit 3 of 4 vaste combinaties van vaak een hoofdgerecht, bijgerecht en frisdrank of een hamburger, frietjes en wat fris.

 

4. Neem het zelf mee

We hebben al besproken hoe duur alcohol is als je uit eten bent. Zelfs de goedkoopste fles wijn kan in een restaurant hetzelfde kosten als twee tot drie hoofdgerechten.

Waarom zoek je niet naar restaurants waar je je eigen wijn mee mag brengen? Ja, ze kunnen een klein bedrag als ‘kurkrecht’ rekenen, maar dat is vaak minimaal.

 

5. Gebruik bonnen

Als je partner en jij graag nieuwe restaurants uitproberen, kan het heel handig zijn restaurants te kiezen waar je een waardebon voor hebt of waarvan je weet dat ze speciale aanbiedingen hebben. Websites zoals Groupon of Eet.nu hebben elke dag aanbiedingen voor restaurants, bars, en cafés.

Houd daarnaast advertenties in het lokale nieuws en je huis-aan-huispost in de gaten.

 

6. Sla het voor- en/of nagerecht over

Tot slot is alleen een hoofdgerecht bestellen en het voor- en/of nagerecht overslaan een goed idee als je goedkoper wilt eten.

Veel Italiaanse restaurants, bijvoorbeeld, bieden gratis broodmandjes met olijfolie aan voor je hoofdgerecht. En bij Mexicaanse restaurants krijg je soms gratis tortillachips en salsa. Maak daar gebruik van!

In plaats van twee desserts bestellen, kunnen je partner en jij er misschien een delen. Je kunt misschien zowel het voor- als het nagerecht delen en toch twee hoofdgerechten bestellen.

Wat je ook besluit, een gang delen of overslaan is een goede manier om geld te besparen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: