Wat betekent een BKR registratie precies?

05.11.2021#Algemeen

Als u een keer geld heeft geleend is de kans groot dat u geregistreerd staat bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Waarom gebeurt dat? Wat betekent het precies als u een BKR registratie heeft, en hoe komt u zo snel mogelijk vanaf?

Wat is een BKR registratie nu eigenlijk?

Als u een kredietaanvraag of een lening wenst in te dienen krijgt u er mee te maken. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie (BKR) en deze is gevestigd in Tiel. De registratie in het BKR zorgt ervoor dat geldverstrekkers kunnen zien of u op het moment van aanvragen een lening heeft of dat u in het verleden een lening heeft gehad. Naast het feit dat het de kredietwaardigheid van een potentiële lener kan meten is het ook een manier om betalingsproblemen te registreren.

Momenteel zijn er ongeveer 11 miljoen Nederlanders die in het BKR geregistreerd staan. Deze hebben allemaal een persoonlijk elektronisch dossier in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Door de kredietgeschiedenis van iemand op te vragen is het mogelijk voor kredietverstrekkers om de aanvraag voor een nieuw krediet te beoordelen.

Verschil in BKR registratie

Wanneer we het hebben over een BKR registratie dan denken de meeste mensen gelijk dat het negatief is. Want veel mensen associëren een BKR registratie met het feit dat ze bijvoorbeeld minder geld kunnen lenen. Dat is echter niet geval. Er is namelijk spraken van een positieve BKR registratie en een negatieve BKR registratie. We leggen het verschil even in het kort uit.

Positieve registratie

U krijgt een positieve BKR registratie als u een lening afsluit van langer dan een maand en meer dan 250 euro. Als u deze lening op tijd terugbetaald is er niets aan de hand. De kredietverlener ziet dat u verantwoord geld kunt lenen op het moment dat u een nieuwe lening aanvraagt.

Negatieve registratie

Als u een betalingsachterstand heeft en uw lening dus niet volgens afspraak terug betaalt krijgt u een negatieve BKR registratie. Als u bijvoorbeeld een nieuwe lening wilt afsluiten of een huis wil gaan kopen kan dit een probleem zijn. Let wel: voordat u een negatieve BKR registratie krijgt ontvangt u eerst altijd een waarschuwing.

Welke gegevens worden registreert?

Bij een BKR registratie worden de volgende gegevens opgeslagen:

 • Uw naam, geboortedatum en huidig adres;
 • Welke lening u heeft afgesloten;
 • Voor hoeveel u een lening bent aangegaan;
 • Wat de begindatum en (verwachte) einddatum is van de lening;
 • De eerste (en laatste) keer dat u aflost op uw lening;
 • Datum wanneer u achterloopt met betalingen;
 • Datum wanneer u bent ingelopen op een eventuele achterstand.

Welke leningen komen er in het BKR te staan?

Bepaalde leningen moeten worden geregistreerd in het BKR. Heeft u een lening van meer dan 250 euro die langer dan één maand loopt? Dat staat deze als BKR registratie in de boeken. Als u een lening boven de 250 euro neemt van een bank of andere kredietverstrekker staat dat in het BKR. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kredietlimiet op de betaalrekening, een creditcard, een Doorlopend Krediet of een Persoonlijke Lening.

Daarnaast staat sinds 1 mei 2017 ook telefoon abonnement met afbetaling boven de 250 euro geregistreerd bij het BKR. Is de totale waarde van uw toestel minder dan 250 euro of koopt u het toestel direct (u neemt er dus geen lening voor af)? Dan staat dit niet in het BKR.

Uitgesloten van registratie in het BKR zijn:

 • Betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars, woningcorporaties, energieleveranciers en de Belastingdienst;
 • Een hypotheek voor uw eigen huis. Pas als de betaling van uw hypotheek achterloopt zal dit gemeld worden bij het BKR;
 • Een lening van familie of vrienden;
 • Een resterende studieschuld.

Hoe kom ik van een BKR registratie af?

Als u bijvoorbeeld een negatieve BKR registratie heeft en als gevolg geen lening kunt krijgen dan is dat behoorlijk vervelend. Het is niet gemakkelijk om van een negatieve BKR registratie af te komen, zeker niet als deze terecht is. Het is echter wel mogelijk om te proberen de achterstand zo snel mogelijk in te halen.

Mocht u denken dat een negatieve BKR registratie niet terecht is dan kunt u altijd nog stappen ondernemen om van de BKR registratie af te komen. Het eerste wat u kunt doen is contact zoeken met de instantie die u heeft geregistreerd bij het BKR. Mocht dat niet lukken dan kunt u altijd nog naar De Geschillencommissie stappen. Daar betaalt u een bedrag voor, en vervolgens kunt u een herbeoordeling aanvragen bij de Geschillencommissie. Wordt u door de Geschillencommissie in het gelijk gesteld? Dan ontvangt u het betaalde bedrag terug.

Als u een positieve BKR registratie heeft dan hoeft u daar verder niets aan te doen. Na vijf jaar is deze vanzelf verlopen en zal deze uit uw dossier worden gehaald.

Hoe weet ik of ik geregistreerd sta?

Wilt u weten of u een BKR registratie heeft? U kunt dezelfde informatie inzien als een kredietaanbieder. Het is mogelijk om uw kredietoverzicht op te vragen via de officiële BKR website. U kunt veilig en gemakkelijk via iDIN inloggen en daar de opgegeven gegevens bekijken. U kunt alle bestaande informatie inzien.

Ik heb geen lening en toch een BKR registratie?

Het kan gebeuren dat u geen bedrag heeft opgenomen en toch een BKR registratie heeft. Bijvoorbeeld wanneer u rood staat op uw betaalrekening of wanneer u een Doorlopend Krediet heeft. U heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om tot 2000 euro rood te staan, maar hiervan niets opgenomen. In dat geval staat de 2000 euro – uw kredietlimiet – geregistreerd in het BKR. Ook als u er dus geen gebruik van maakt staat het wel in het BKR. Wil u hier geen gebruik meer van maken? Dan moet ik dat bij uw kredietverlener aangeven. Ook hier betekent het echter wel dat deze registraties nog vijf jaar zichtbaar blijven op uw BKR.

Wat zijn de verschillende BKR coderingen?

Er zijn een aantal verschillende coderingen voor een BKR registratie. Dit zijn de belangrijkste:

 • Achterstandsmelding (A-code) – Loopt u achter bij de terugbetaling van uw lening? Dan krijgt u een A-code. Deze achterstand wordt gemeld bij Stichting BKR. Hoelang het duurt voordat deze achterstand wordt gemeld verschilt per kredietsoort.
 • Herstelmelding (H-code) – De H staat hier voor ‘Herstel.’ Zodra u achterstallige betalingen hebt ingehaald krijgt u deze code.
 • Code 1 – Nadat uw betalingsachterstand is ontstaan is er een aflossings- of schuldregeling getroffen.
 • Code 2 – Uw kredietverstrekker verwacht dat u het hele openstaande bedrag in één keer terugbetaalt.
 • Code 3 – Deze code heeft twee betekenissen, ofwel kwijtschelding of afboeking.
 • Code 4 – Dit betekent dat uw kredietverstrekker geen contact met u heeft kunnen opgenomen.
 • Code 5 – Vanwege een hypotheek is er een preventieve betalingsregeling getroffen. Dit is een tijdelijke code.

Veelgestelde vragen

Wat is een BKR registratie precies?

“BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Hier staat een overzicht van de leningen die u bent aangegaan. Zo kunnen toekomstige kredietverstrekkers gemakkelijk uw krediethistorie zien.

Wat betekent een BKR registratie voor mij?

Als u een nieuwe lening aanvraagt dan gaat een kredietaanbieder kijken welke u heeft, en welke u heeft gehad. Als u altijd op tijd betaalt is dat een voordeel, heeft u momenteel of in het verleden een betalingsachterstand (gehad)? Dan zou het kunnen betekenen dat uw lening afgewezen gaat worden.

Hoe lang sta ik in het BKR geregistreerd?

Als u nog een krediet heeft blijft deze gelden als een BKR registratie. Vanaf het moment dat uw kredietaanbieder aangeeft dat uw krediet is afgelost blijft dit nog vijf (5) jaar staan.

Kan ik een BKR registratie laten verwijderen?

Ook al heeft u een BKR registratie afbetaalt dan is deze tot 5 jaar later nog te zien. Het is echter onder bepaalde omstandigheden wél mogelijk om een BKR registratie te laten verwijderen. Bijvoorbeeld als u geen lening of hypotheek kunt krijgen.

Welke leningen registreert BKR?

Als u een lening krijgt boven de 250 euro wordt deze opgeslagen in het BKR, mits deze is uitgegeven door een bank of een andere kredietverstrekker. Deze lening moet een minimale duur hebben van één maand.

Wanneer bekijkt een kredietverstrekker mijn gegevens bij het BKR?

Een kredietverstrekker zal u gegevens bekijken op het moment dat u een nieuwe lening wilt afsluiten. Daar moet u echter wel toestemming voor geven. De bank/kredietverstrekker zal ook naar uitstaande leningen kijken als u een hypotheek aanvraagt. Als u nog andere leningen hebt zal het bedrag dat u maximaal kunt lenen lager uitvallen.

Wanneer heb ik een negatieve BKR registratie?

Heeft u een betalingsachterstand van minimaal twee maanden? Dan zal de bank of de kredietverstrekker eerst contact met u opnemen. U krijgt dan een herinnering of een waarschuwing. Als u ook daarna niet overgaat tot betaling, krijgt u een negatieve BKR registratie.

Kan ik geld lenen zonder BKR registratie?

Sluit u een lening af van onder de 250 euro? Dan krijgt u geen BKR registratie. Als u echter meer dan 250 euro leent dan komt daar wel een BKR registratie van.

Kan ik mijn BKR gegevens opvragen?

Dat kan zeker, u kunt uw geregistreerde gegevens opvragen via het BKR. Dat kan u vervolgens doen door in te loggen via iDIN en uw bestaande bankgegevens.

Heb jij een financiële buffer nodig?

Vraag een lening aan

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: