Wat je moet weten over de hypotheekrenteaftrek

07.02.2022#Algemeen

Als je niet een eigen huis hebt gekocht of van plan bent een huis te kopen dan heb je misschien wel eens gehoord van de hypotheekrenteaftrek. Bij bepaalde voorwaarden mag je de rente die je betaalt over de hypotheekschuld aftrekken van jouw inkomen. Maar wat is de hypotheekrenteaftrek precies, en wat betekent het? Wanneer kun je er gebruik van maken en wat moet je weten? We gaan er wat dieper op in en bespreking alles wat je moet weten over de hypotheekrenteaftrek.

 

Wat is de hypotheekrenteaftrek precies?

Je betaalt een vergoeding voor het feit dat je geld leent bij een hypotheekverstrekker. Om het voor mensen aantrekkelijker te maken om een huis te kopen is er toen een regeling bedacht, de hypotheekrenteaftrek. Deze regeling betekent dat je onder bepaalde voorwaarden de rente die je over je hypotheek betaalt van je belastbaar inkomen kunt aftrekken. Hierdoor heb je voor de Belastingdienst minder inkomen, en betaal je vervolgens ook weer minder inkomstenbelasting. De hypotheekrente kun je aftrekken van jouw inkomen uit werk en woning (box 1).

 

Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek precies?

Voordat je in bepaalde gevallen als huiseigenaar kunt profiteren van belastingvoordeel moet je eerst rekening houden met een fiscale bijtelling. Deze wordt het eigenwoningforfait genoemd. Dit is het bedrag dat bij jouw inkomen zal worden opgeteld als je een huiseigenaar bent. De WOZ-waarde van je huis bepaalt de hoogte van dit bedrag.

Behalve de eigenwoningforfait heb je ook nog eens te maken met belastingaftrek, bijvoorbeeld de aftrekbare kosten die je hebt gemaakt voor het kopen van de woning en de hypotheekrenteaftrek. Door de belastingaftrek en het eigenwoningforfait op te tellen betaal je minder belasting over je inkomen.

 

De eigenwoningschuld

In sommige gevallen betaal je uiteindelijk meer belasting over jouw inkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je geen of weinig rente betaalt wanneer je een kleine eigenwoningschuld hebt en het eigenwoningforfait als gevolg hoger is dan de belastingaftrek. De eigenwoningschuld is de lening of hypotheek die je hebt afgesloten om je huis te kunnen verbeteren, onderhouden of kopen.

Je hebt recht op aftrek als je geen, of een kleine, eigenwoningschuld hebt. Dit staat in de Wet Hillen. Deze aftrek is vaak net zoveel als het verschil tussen de aftrekbare kosten (zoals de rente) en het eigenwoningforfait. Wanneer je belastingaangifte doet wordt dit verrekend, en hierdoor betaal je uiteindelijk geen belasting over het eigenwoningforfait van je huis.

Deze aftrekpost wordt echter sinds 2019 in 30 jaar volledig afgebouwd. Dat betekent dat je in de toekomst wel belasting zult moeten betalen indien je een geringe of geen eigenwoningschuld hebt.

 

Wat zijn de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek - waar moet je op letten?

Je moet aan een bepaald aantal voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Door op de volgende zaken te letten weet je gelijk of je recht hebt op hypotheekrenteaftrek en hoeveel je kan krijgen.

 

Welke rente mag je aftrekken?

De hypotheekrenteaftrek geldt voor je eerste woning. Dit is ook zo, als je voor jouw eerste huis een persoonlijke lening gebruikt, bijvoorbeeld om te verbouwen. Ook daar mag je dan de rente van aftrekken van de belasting. Gebruik je het echter voor een recreatiewoning of een tweede huis? Dan mag je de betalen hypotheekrente niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Het is wel mogelijk om het af te trekken van jouw vermogen in box 3.

 

Niet meer bij iedere hypotheekvorm

De regels voor hypotheekrenteaftrek zijn in 2013 verandert, en je mag alleen nog maar de rente voor een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek aftrekken. Had je voor 2013 al een andere hypotheekvorm zoals een bankspaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek? Dan is de hypotheekrente over die hypotheek nog wel steeds aftrekbaar.

 

Hoe lang is jouw rente aftrekbaar?

De rente van je hypotheek is 30 jaar aftrekbaar. Dit begint op het moment dat je jouw hypotheek voor het eerst afsluit. Ga je tussendoor verhuizen? Dan loopt die 30 jaar gewoon door. Ga je jouw hypotheek verhogen? Dan heb je opnieuw recht op 30 jaar hypotheekrenteaftrek voor het nieuwe deel van je hypotheek.

 

Bij overwaarde

Ga je naar een nieuwe koopwoning? Dan moet je goed oppassen. Als je namelijk jouw oude woning met overwaarde hebt verkocht moet je dit gebruiken om jouw nieuwe woning te kopen. Je mag het geld dus niet zomaar in eigen zak steken. Gebruik je het echter niet voor jouw nieuwe huis? Dan mag je het deel dat overeenkomt met de overwaarde niet aftrekken van je nieuwe hypotheek.

 

De afbouw van de maximale hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is beperkt door de overheid. Dat betekent dat je elk jaar opnieuw een kleiner deel van de betaalde hypotheekrente van de belasting mag aftrekken. In 2021 was het nog maximaal 40 procent van de hypotheekrente en tot 2023 gaat dit elk jaar met 3 procent omlaag. Voor de mensen die in de hoogste belastingschijf vallen zal dit gevolgen hebben. Dat komt namelijk omdat ze 49,5 procent belasting betalen over een deel van hun inkomen.

 

Wil je de hypotheekrenteaftrek per maand of per jaar ontvangen?

Het is mogelijk om de hypotheekrenteaftrek per jaar te ontvangen, je ontvangt het dan wanneer je belastingaangifte hebt gedaan. Maar veel mensen kiezen ervoor om hun hypotheekrenteaftrek elke maand vooruit te ontvangen. Dit kun je aanvragen bij de Belastingdienst.

Zodra je dat gedaan hebt gaat de Belastingdienst berekenen hoeveel hypotheekrenteaftrek je de komende 12 maanden zou krijgen. Vervolgens krijg je elke maand een twaalfde deel van het totale bedrag. Het voordeel van het maandelijks uit laten betalen van de hypotheekrenteaftrek is dat jouw hypotheeklasten minder zwaar wege op jouw maandlasten.

 

De hypotheekrenteaftrek in de praktijk

Je kunt zelf berekenen hoeveel hypotheekrenteaftrek je krijgt als je in aanmerking zou komen. In dit voorbeeld heb je een inkomen van € 38.000 en betaal je dus 37,10 procent inkomstenbelasting. Dat komt neer op € 14,098. Je hebt een huis gekocht en hebt al gekeken – je komt wel in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek.

De huidige hypotheek is € 130.000 en dat zorgt voor bruto maandlasten van ongeveer € 461. Het eerste jaar betaal je € 2.171 aan hypotheekrente. Dit mag je weer aftrekken van jouw inkomen. En dan nu de rekensom om te bepalen wat je aan hypotheekrenteaftrek hebt.

Jouw inkomen van € 38.000 minus de berekende hypotheekrente van € 2.171 is € 35,829. Dus het uiteindelijke bedrag waarover de inkomstenbelasting gaat worden berekend is € 35,829. Aan inkomstenbelasting betaal je nu nog € 13,292.56 (37,10 procent van € 35,829). Omdat je recht had op hypotheekrenteaftrek heb je een belastingverlaging van € 805.44. Dat betekent dat je € 67,12 minder per maand hoeft af te dragen. Hierdoor is de netto maandlast ook een stuk minder en gaat deze van € 461 naar € 393.88.

 

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek in de toekomst?

Elk jaar is er weer een flinke discussie over de hypotheekrenteaftrek in de Nederlandse politiek. Er is ook veel kritiek op de regeling vanuit Europa. Dat komt omdat mensen een hogere hypotheek kunnen krijgen dankzij de hypotheekrenteaftrek. In vergelijking met andere landen hebben Nederlanders dus vaak relatief hoge hypotheekschulden. Wanneer de huizenprijzen ineens dalen kan dit gevaarlijk zijn, iets wat we in 2008 tijdens de financiële crisis wel duidelijk terugzagen. In die periode zijn veel mensen werkeloos geworden en konden vervolgens de hypotheek niet meer betalen. En omdat de huizenprijzen toen al gedaald waren was de verkoop van het huis ook vaak lager dan de hypotheek zelf. Het gevolg was dat veel mensen een restschuld hadden.

Voor hoge inkomen wordt de hypotheekrenteaftrek elk jaar verlaagd. Dit gebeurt met 3 procent per jaar, tot je maximaal 37,05 procent mag aftrekken in 2023. De hypotheekrenteaftrek is dus steeds minder in Nederland. Daarom is de verwachting ook dat de hypotheekrenteaftrek binnen een aantal jaren door de politiek zal worden afgeschaft. Hoelang het dan nog gaat duren voordat dit daadwerkelijk realiteit is dat blijft natuurlijk nog de vraag.

Veelgestelde vragen

 

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Simpel gezegd is de hypotheekrenteaftrek een fiscale regel bedacht door de overheid om het kopen van een huis te stimuleren. Het idee is dat er mee zou worden gekocht omdat de hypotheekrenteaftrek het bezitten van een woning aantrekkelijker maakt.

 

Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek?

Bij box 1 van de belastingaangifte geef je inkomsten uit werk en woning aan. Je kunt hier ook aftrekposten invullen. Heb je een eigen woning? Dan kun je in box 1 de hypotheekrente invullen als aftrekpost. Hierdoor valt je belastbaar inkomen lager uit dan je werkelijke inkomen.

 

Kan ik voor twee huizen hypotheekrenteaftrek aanvragen?

Je mag maar één eigen woning hebben voor de inkomstenbelasting. De enige uitzondering is de inkomstenbelasting. Aan de verhuisregeling zitten een flink aantal voorwaarden aan verbonden.

Heb jij een financiële buffer nodig?

Vraag een lening aan

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: