Hoe en wanneer geef je je kind zakgeld

Zakgeld is een van de eerste kansen voor je kind om zijn of haar relatie met geld te ontwikkelen, te leren financiën te beheren en waardering voor geld op te leren brengen.

Hoe veel zakgeld moet je geven, wanneer en waarom zijn allemaal belangrijke vragen die je als ouder moet beantwoorden. Hieronder proberen we je met die vragen te helpen.

 

1. Wanneer?

Er is geen vaste regel. De echte waarde van zakgeld is niet alleen financieel; het geeft je kind begrip van en waardering voor geld, en waarom en hoe ze het zakgeld kunnen verdienen.

Wanneer je besluit dat de tijd rijp is om je kind zakgeld te geven, is dat het einde van het tijdperk waarin het kind je om allerlei zaken moet vragen. In plaats daarvan kan hij of zij een gevoel van onafhankelijkheid ontwikkelen.

Weet je niet wanneer je met zakgeld moet beginnen? Wij raden aan dat je uitlegt aan je kind wat zakgeld is en dan vraagt of hij/zij het gevoel heeft dat ze klaar zijn om zakgeld te verdienen en klaar zijn voor de verantwoordelijkheden.

 

2. Waarom?

Het doel van zakgeld is om je kind de basisbeginselen van verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid te leren, maar nooit om een negatieve boodschap af te geven zoals “Hier knul, hier is 10 euro. Koop maar wat je wil en val me nu niet meer lastig.”

Zakgeld leert je kind hoe geld wordt verdiend, bijvoorbeeld in ruil voor klusjes in en rond het huis.

3. Hoe veel?

Dit kan een lastige zaak zijn voor veel ouders. Je kunt het beste klein beginnen en het bedrag langzaam verhogen naarmate het kind ouder wordt.

In het begin is een bedrag om wat snoep te kopen genoeg, en als het kind wat ouder wordt, kun je het verhogen zodat het kind boeken, spelletjes en kleren kan kopen.

Zakgeld verdienen leert je kind ook dat het belangrijk is te sparen voor zaken die je echt wil.

 

4. Hoe vaak?

De regelmaat van zakgeld hangt af van de leeftijd van het kind en waar hij/zij het geld aan uitgeeft. Nogmaals, het is een goed idee met kleine maar regelmatige bedragen te beginnen. 

 

5. Waarvoor? 

Veel ouders vragen zich af of zakgeld mag worden gebruikt als beloning-en-straf-systeem, bijv. voor schoolresultaten, voor klusjes rond het huis of voor goed en slecht gedrag.

Wij raden aan zakgeld daar niet voor in te zetten, maar het zakgeld te laten verdienen door klusjes te doen. Dit laatste is vaak een goede aanpak om je kind het belang van helpen te leren naast een waardering voor hard werken en een salaris écht verdienen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: