Zes tips om te sparen voor je pensioen

08.04.2021#Spaartips

Sparen voor je pensioen is een manier om aan je toekomst te werken en te zorgen dat je later gewoon kunt genieten van je vrije tijd. Er is echter veel om rekening mee te houden wanneer het om je financiële toekomst gaat. Leer vandaag nog meer over het belang van en sparen voor je pensioen.

 

Zoek naar informatie over pensioenmogelijkheden in jouw land

De meeste landen hebben een nationaal ouderdomspensioen waar je aanspraak op kunt maken na het bereiken van de pensioenleeftijd (of net ervoor). De details verschillen per land, dus kijk goed welke opties er voor jou beschikbaar zijn. Niet alle regelingen zijn hetzelfde en soms zijn ze meer aanvullend in plaats van dat ze voldoende zijn om je levensstijl te onderhouden. De pensioenleeftijd verschilt ook per land, van rond de 60 tot zelfs 70 jaar. Zelfs als je nog lang niet zo oud bent, is het goed om te weten met welk systeem je te maken hebt.

Uit een onderzoek van Schroders blijkt waar je geld na je pensioen vandaan komt. De onderzoekers stellen dat “staatspensioenen 19 procent van je pensioeninkomen vertegenwoordigen en bedrijfspensioenen 18 procent. In Europa zijn mensen zeer optimistisch over nationale pensioenregelingen en verwachten ze dat deze 26 procent van hun inkomen zullen bedragen.”

 

Zakelijke pensioenregelingen

Naast de AOW en soortgelijke regelingen zijn er ook zakelijke of persoonlijke pensioenen beschikbaar. Dit is in wezen een spaarplan voor je pensioen met een vastgestelde bijdrage van je werkgever. Een van de voordelen is dat je bijdrage meestal belastingvrij is. Omdat je werkgever het pensioen beheert, hoef je je er verder geen zorgen over te maken. Je moet natuurlijk wel altijd de kleine lettertjes lezen zodat je weet waar je je voor aanmeldt.

Wanneer het geld wordt opgenomen, kan het zijn dat je belasting moet afdragen, afhankelijk van de gekozen regeling. Onthoud dat dit geld bedoeld is voor je pensioen. Vervroegd opnemen is niet verstandig, en kan soms zelfs boetes opleveren. Ook hier geldt: kennis is macht. Vraag je werkgever of er bij het bedrijf een pensioensregeling wordt aangeboden.

 

In elke levensfase plannen voor je pensioen

Hoe oud ben je? Het is soms onbeleefd om dat te vragen. Maar als het om je pensioenplannen gaat, is het zeer belangrijk. Want hoe meer jaren je kunt sparen, hoe meer pensioen je opbouwt.

Er zijn niet heel veel mensen die in hun jeugd al nadenken over hoe ze rondkomen als ze 70 zijn. Vroeg beginnen betekent dat je meer tijd hebt om te sparen voor je toekomst. Experts zeggen dat je voor je 30ste al zo’n 10 tot 15 procent van je bruto inkomen zou moeten sparen. Van je 30ste tot je 40ste moet dat oplopen tot minimaal 15 procent.

Wat als je tot nu toe nog nooit over je pensioen hebt nagedacht? Dan is dit het juiste moment om ermee te beginnen, hoe oud je ook bent, om later van je keuze te profiteren.  Het is een goed plan om te zien of je van 80 procent van je salaris kunt rondkomen. Dat betekent dat je rekening houdt met de bijdragen van de overheid en je werkgever om zo te zien hoeveel geld je dan daadwerkelijk overhoudt.

De kans is groot dat je spaargeld of investeringen nodig hebt om echt financieel zorgeloos te zijn. Onthoud dat het om de hele periode na je pensioen gaat, en dat als alles goed loopt, je nog tientallen jaren van dat geld moet kunnen rondkomen.

Persoonlijke spaartegoeden en investeringen

Eigen spaargeld hebben is voor iedereen een goed idee, bijvoorbeeld als appeltje voor de dorst. Je kunt voor je pensioen ook een speciale bankrekening openen. Kies een geschikte spaarrekening zodat je profiteert van de rente die je in de loop der tijd opbouwt. Onthoud: dit is voor je pensioen. Weersta dus de verleiding om dit potje aan te breken wanneer je een financieel steuntje in de rug nodig hebt.

Je geld investeren levert nog meer voordelen op omdat je zo je geld voor je kunt laten werken en meer kunt verdienen. Er zijn talloze beleggingsbureaus met allerlei opties wat betreft hoe je geld wordt gebruikt en wat het risico en het verwachte rendement is. Overleg met de experts als je niet zeker weet wat de beste optie voor jouw situatie is. Neem een (betaalde) financieel adviseur in de arm; dat kost vaak niet veel en het is een goed idee voor een veilig en comfortabel pensioen.

 

Geef sparen voor je pensioen vandaag nog prioriteit

Soms moet je je op het hier en nu richten en eerst die rekeningen betalen. Als je bijvoorbeeld in de schulden zit of er iets onverwachts in je leven gebeurt. Maar sparen voor later is ook deels een kwestie van mentaliteit: is het belangrijk voor je?

Als het antwoord ja is, dan moet je ervoor zorgen dat je pensioen op het juiste spoor zit. Misschien kun je niet 15 procent van je brutosalaris opzijzetten voor je pensioen. Dat betekent echter niet dat je deze belangrijke investering dan maar moet laten versloffen. Sparen voor je pensioen is net zo belangrijk als je andere uitgaven. Hoeveel kun je sparen?

Neem je financiën onder de loep; zijn er zaken waar je op kunt bezuinigen? Komt er een loonsverhoging aan? Je kunt dat extra geld opzijzetten voor je pensioenpotje zonder dat je je huidige levensstijl aan hoeft te passen. Bereken vandaag nog wat je kunt doen om je pensioen op de rails te krijgen.

 

Vervroegd pensioen: is het mogelijk?

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen ervoor kiezen om een paar jaar eerder met pensioen te gaan. Soms lees je over extreme gevallen waarin mensen met hun 40ste al met pensioen gaan, maar dat zijn echt uitzonderlijke situaties. Zoals bij de meeste succesverhalen gaat het in deze gevallen om speciale omstandigheden of mensen met toegang tot heel veel geld. Dat niet alleen, er is vaak ook wat geluk in het spel, zoals een riskante investering die goed uitpakte.

Richt je vooral op de zaken die wél op jou van toepassing zijn, zoals goede financiële planning en sparen voor later. Haal het beste uit zulke verhalen en zet een positieve stap richting je toekomst, of je nou met je 50ste of met je 75ste met pensioen wilt gaan.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: