Zeven tips om te besparen in de herfst

08.04.2021#Spaartips

De zomer loopt op zijn einde en het is tijd om weer iets anders te gaan leven. Hoe kun je al die uitgaven in de zomerperiode nog goedmaken in de herfst? Lees onze zeven adviezen om geld te besparen na de zomer.

 

1.      Kouder weer bespaart op uitgaven

Nu de temperaturen weer wat aanvaardbaar worden, kun je genieten van een frisse bries. De airco hoeft dus niet meer hele dagen te draaien. Schakel je ventilators uit en open je ramen om heerlijke frisse lucht binnen te laten waaien.

Het einde van de zomer is ook een goed moment om maatregelen te nemen voor de aankomende winterperiode. Kijk de afdichting van je ramen en deuren goed na en voel of het nergens tocht. Afdichtingen vervangen kan een goedkope manier zijn om op verwarmingskosten te besparen.

 

2.      Kook thuis om de uitgaven te beperken

Nu het weer wisselvalliger wordt, kun je eventueel je maaltijden ook aanpassen. Kook eens wat vaker gezellig thuis in plaats van naar een restaurant te gaan. Heel wat mensen hebben ook hun barbecue nog buiten staan, dat is een fijne en rendabele manier om het einde van de zomer te vieren.

Verse producten zijn ook nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar aan het einde van de zomer. Sla dus groenten en fruit in en maak alvast een aantal maaltijden klaar die je kunt invriezen. Het overschot kun je ook nog vaak verwerken in soep. Vries hem in en je kunt er tijdens de herfst van genieten. Misschien kun je zo eens een heel weekend de keuken induiken en maaltijden voorbereiden voor jezelf of je gezin. Zo maak je het jezelf ook gemakkelijker op die soms hectische herfstavonden.

 

3.      Profiteer van de koopjesperiode

De uitverkoop is een perfect moment om wat te besparen op je kledingbudget. Koop je zomerspulletjes dus tijdens de uitverkoop en maak gebruik van de terug-naar-schoolreclame om bijvoorbeeld een nieuwe herfstjas te kopen. Maak een lijstje met dingen die je echt nodig hebt in plaats van in een opwelling te shoppen. Zo geniet je van de lopende kortingen maar vul je je kasten ook meteen met dingen die je ook echt nodig hebt.

Heb je geen ideale zomertrip kunnen maken? Tijdens de herfst zijn er vaak last-minuteaanbiedingen voor een weekendje weg. Je kunt ook nu al boeken voor later in het jaar of zelfs al voor volgende lente: met vroegboekkortingen haal je meer uit je geld.

Online vind je heel wat interessante aanbiedingen, maar er is meer dan alleen online shoppen. Alle bedrijven, van verzekeraars tot multimediaproviders, willen hun verkoop stimuleren en hebben vaak aanbiedingen waarmee je behoorlijk wat kunt besparen. Let dus goed op speciale acties of zoek eens uit of het interessant is om van provider te wisselen.

4.      Begin nu al met de kerstaankopen

De zomervakantie is vaak de grootste gezinsuitgave van het jaar, maar in de winter komt Kerstmis ook aardig in de buurt. Je kerstaankopen kun je dus gerust nu al doen. Maak alvast een lijstje: wie wil je een cadeau geven? Weet je ook al wat? Nu kun je al eens extra opletten in de winkel.

Niet alle kerstaankopen hoeven kerstgerelateerd te zijn. De meeste mensen zijn gewoon blij met een cadeau dat ze echt wilden , ook al staat er geen kerstman of rendier op.  Geschenken zonder winterthema kunnen ook een heel jaar lang gebruikt worden. Zoals altijd geldt ook hier: laat je niet verleiden door de eerste de beste reclame en houd je aan je budget. Je portemonnee is je dankbaar!

 

5.      Afspreken met vrienden: bespaar dankzij huisfeestjes

Voor heel wat mensen is de herfst een saaiere periode: er is minder tijd voor sociale activiteiten en er moeten meer praktische dingen gebeuren. In het weekend is er dan weer meer tijd, dus dat kan een goede gelegenheid zijn om vrienden uit te nodigen.

Je hoeft niet per se geld uit te geven in het café of in het restaurant om gezellig samen te zijn. Haal een aantal bordspellen van onder het stof of geniet van een ontspannen avondje jeu-de-boulen in de tuin. Doordat het minder warm is, is sporten ook veiliger en aangenamer. Let enkel op dat je je ook kleedt op het veranderende weer.

 

6.      Verdien geld met een garagesale

Was je al langer van plan om eens grondig door het huis te gaan? Door goed op te ruimen kun je weer tijd besparen en je stress verminderen wanneer je in de winter thuis zit. Bovendien kun je ook goede zaken doen door spullen te verkopen die je toch niet meer gebruikt.

Een garagesale is een goed moment om door al je bezittingen te gaan, zeker degene die je niet elke dag ziet en misschien al vergeten was.  Onderschat niet hoeveel werk zoiets kost, bepaal dus een haalbare strategie. Als het nog goed weer is, kun je bijvoorbeeld eens door je tuinhuis gaan. Sorteer je bezittingen in drie categorieën: houden, verkopen en weggeven.

Beginnen jullie te discussiëren over wat je misschien wel of niet nog gaat gebruiken? Leg die spulletjes dan even aan de kant en begin met de dingen waarvan je zeker weet wat je ermee wil doen. Later kun je terugkomen op de twijfelgevallen. Om ook echt iets te veranderen zul je soms je gevoel opzij moeten zetten. Misschien kun je ook al wat online te koop aan te bieden, bijvoorbeeld op Facebook, voordat je alles afgerond hebt. Je kunt ook lokale krantjes en tweedehandswebsites inschakelen voor de grotere en duurdere zaken.

 

7.      Houd je financiën bij en beheer je vermogen

Zelfs al ga je zelf niet binnenkort terug naar school, aan het einde van de vakantie hangt er bij iedereen wel wat gezonde spanning in de lucht om zaken te veranderen. Gebruik dat moment om ook je financiën eens anders te bekijken. Maak je manieren eigen om schulden sneller af te betalen en bekijk je uitgaven nog eens kritisch. Er zijn ook meerdere vermogens- en budgetbeheerapplicaties die je helpen om op het goede pad te blijven.

Waar geef je het meeste aan uit? Zijn er posten waar je met minder ook rondkomt? Zo is eten voor heel veel mensen een van de grootste uitgaven. Denk dus even aan de schoolgaande kinderen met hun broodtrommel en maak ook voor jezelf een lunch die je meeneemt op het werk. Ook al is lunch kopen in de kantine aantrekkelijk als het kouder wordt buiten, zelf boterhammen of een kliekje meenemen is een stuk goedkoper.

Geld sparen is altijd lastig. Elk seizoen heeft zijn specifieke uitgaven. Als je weet dat je grote kosten gaat maken deze herfst, moet je moeten proberen te besparen op andere zaken. Als er onverwachte uitgaven bijkomen, overweeg dan of het nuttig is om een kortetermijnlening aan te gaan of andere opties te onderzoeken. Gebruik zeker budgetbeheerapplicaties om al je rekeningen op tijd te betalen en het meeste uit deze tijd van het jaar te halen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: