Zo Werken De Nederlandse Belastingschijven

05.11.2021#Algemeen

Leuker kunnen we het niet maken – maar iedereen in Nederland moet belasting betalen. Maar hoeveel geld je moet betalen, dat is uiteindelijk afhankelijk van de belastingschijven van de Belastingdienst. Weet je precies hoe het Nederlandse belastingstelsel werkt? We gaan er iets dieper op in en vertellen je alles wat je moet weten.

Meer over de belastingschijven in Nederland

Als we bij het begin beginnen dan is eerst de vraag, wat is een belastingschijf precies? Feitelijk is een belastingschijf niets meer of minder dan een manier om het belastbaar inkomen op te delen. Elk van de belastingschijven heeft weer een ander soort belastingtarief. We hebben een progressief belastingstelsel in Nederland. Dit betekent dat naarmate mensen meer verdienen, ze ook een hoger percentage aan inkomstenbelasting moeten betalen. De verwachting is dat de mensen die het goed hebben (een hoger inkomen) het ook kunnen hebben om iets meer aan hun medeburgers terug te geven.

En in welke van de belastingschijven je uiteindelijk zit? Dat is weer afhankelijk van hoeveel je in één jaar in totaal verdient. We hebben het dan over het belastbaar inkomen. Dat moet eerst worden bepaald voordat je daar belasting over kunt betalen. We hebben het dan over inkomsten uit loondienst, maar ook bijvoorbeeld inkomsten door bijvoorbeeld freelance werk, overige werkzaamheden, uitkeringen, inkomsten uit eigen woning, afkoopsommen of ontvangen alimentatie. Als je zelf wilt bepalen wat bijvoorbeeld of niet onder jouw belastbaar inkomen valt kun je dat heel gemakkelijk inzien op de website van de Belastingdienst.

Wat zijn de belastingtarieven voor 2021?

Eerst tel je alle inkomsten bij elkaar op, en vervolgens trek je daar jouw eventuele aftrekposten vanaf. Denk bijvoorbeeld aan dingen als de hypotheekrenteaftrek. Over het bedrag dat daar weer overblijft betaal je uiteindelijk volksverzekeringspremies, loonheffing en belasting. Er worden hiervoor twee belastingtarieven gehanteerd door de Belastingdienst. In 2021 waren dit:

Belastingtarief

Jouw belastbaar inkomen

Percentage

Basistarief

t/m € 68.507

37,10%

Toptarief

vanaf € 68.507

49,50%

 

Belastingschijf en heffingskortingen

Zodra je dit bedrag hebt berekend kun je daar nog een keer eventuele heffingskortingen van aftrekken. Feitelijk zijn heffingskortingen gewoon kortingen die je niet hoeft te betalen op de belasting. Het doel van heffingskortingen is dat de overheid bepaalde groepen probeert te ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gehandicapten, ouderen en ouders. Vaak zijn het groepen die wel een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Welke heffingskortingen kan ik rekening mee houden?

Er zijn een flink aantal verschillende heffingskortingen. Zo worden bijvoorbeeld werkende mensen ondersteunt door de arbeidskorting. En om de combinatie zorg en werk te stimuleren is er bijvoorbeeld een combinatiekorting. Hieronder kun je een aantal verschillende heffingskortingen vinden waar je wel eens mee in aanraking zou kunnen komen:

  • Algemene heffingskorting – Deze korting is voor iedereen boven de 18die in Nederland inkomstenbelasting betaalt. Deze is zelfs mogelijk als je niet werkt.
  • Arbeidskorting – Een korting voor iedereen in Nederland die werkt, ook als je daarnaast misschien nog een uitkering ontvangt.
  • Jonggehandicaptenkorting – Deze korting is voor iedereen die volgens de Wet Wajong recht heeft op ondersteuning bij het vinden van werk of een Wajonguitkering.

Wat zijn de boxen en waarom zijn deze belangrijk?

Als je meer wilt weten over de verschillende belastingschijven dan is het ook goed om te weten dat er drie boxen zijn. Maar wat betekenen die precies?

  • Box 1 – Dit is waar jij jouw inkomen opgeeft. Het zou kunnen zijn dat je winst hebt uit jouw bedrijf, geld krijgt als alimentatie, pensioen of gewoon inkomen uit werk. Als je inkomen hebt uit jouw eigen woning tel je die hier ook bij op.
  • Box 2 – Hier hebben we het over inkomen dat je krijgt uit ‘aanmerkelijk belang’. Dat klinkt misschien lastig, maar is relatief simpel uit te leggen. Bezit je bijvoorbeeld 5 procent van de aandelen in een BV en komt daar een inkomen uit? Dan is box 2 waar je dat op gaat geven.
  • Box 3 – Dit is de box voor het inkomen wat je krijgt uit beleggen en sparen. Zo komen hier bijvoorbeeld al jouw spaar- en bankrekeningen terug. Maar dat is natuurlijk niet alles. We hebben het hier ook over onroerend goed, cryptovaluta en aandelen. Je mag elk soort inkomen dat je hebt slechts één keer aangeven. Heb je bijvoorbeeld een eigen woning? Dan geef je die in box 1 aan en vervolgens niet nog een keer in box 3.

Veranderingen in de belastingschijven in box 1

Wist je trouwens dat we in 2019 nog vier belastingschijven hadden in box 1? Gelukkig zijn er nog maar twee belastingschijven sinds 2020. Voor veel mensen was deze verandering voordeliger.

2019

Inkomen tot en met € 20.384

Inkomen tussen de € 20.384 en € 34.300

Inkomen tussen de € 34.301 en € 68.507

Inkomen hoger dan € 68.507

36,65%

38,10%

38,10%

51,75%

 

De AOW en de belastingschijven

Hoe zit het met de AOW en de belastingschijven? Gaat er dan nog iets veranderen of moet je daar nog steeds rekening mee houden? Je betaalt immers nog steeds belasting als je met pensioen gaat. Echter, als je ook de AOW-leeftijd hebt bereikt betaal je over de eerste schijven in box 1 wel minder inkomstenbelasting. Sterker nog, afhankelijk van hoeveel je verdient kan dat aanzienlijk minder zijn.

Je valt in een lager belastingtarief wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. Hierdoor hou je uiteindelijk bruto meer inkomen over dan voordat je de AOW-leeftijd bereikte. Je hoeft immers ook geen premie meer te betalen voor de AOW.

Daarnaast zijn de belastingschijven een stuk lager voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Dit zijn de belastingschijven voor 2021 voor mensen die de AOW-leeftijd al hebben bereikt.

Geboren vanaf 1 januari 1946

Schijf

Het belastbaar inkomen

Percentage

Schijf 1

t/m € 35.130

19,20%

Schijf 2

€ 35.130 tot € 68.508

37,10%

Schijf 3

vanaf € 68.508

49,50%

 

Geboren voor 1 januari 1946

Schijf

Het belastbaar inkomen

Percentage

Schijf 1

t/m € 35.942

19,20%

Schijf 2

€35.942 tot €68.508

37,10%

Schijf 3

vanaf € 68.508

49,50%

 

Hoe werkt een aftrekpost op een belastingschijf? Voorbeelden in de praktijk

We weten dus dat er bepaalde kosten zijn die je weer van jouw inkomen mag aftrekken. Daardoor hoef je uiteindelijk minder belasting te betalen. Maar de belastingschijven gaan dus uiteindelijk bepalen of je minder belasting hoeft te betalen. We geven je twee voorbeelden om te laten zien hoe dit werkt.

Voorbeeld 1

Sonja is al met pensioen en heeft een pensioeninkomen van € 40.000 in 2021. Hierdoor betaalt ze dus 37,10% belasting. Ze zit immers onder de grens van € 68.507.

Peter is ook aan het genieten van zijn pensioen en heeft een pensioeninkomen van € 40.000 in 2021. Daarnaast heeft Peter ook nog eens € 5.000 aan aftrekbare zorgkosten. Omdat hij tot de € 35.000 komt valt Peter ineens in een andere belastingschijf. Ineens betaalt hij 19,20% aan belasting in plaats van 37,10%.

Voorbeeld 2

Bart heeft een inkomen van € 100.000 voor 2021. Daarnaast heeft hij ook nog eens geld aan partneralimentatie betaald, dit was in het totaal € 5.000. Het belastbare inkomen voor Bart is voor 2021 dus € 95.000.

Het inkomen van Bart valt in de derde belastingschijf, en dus hebben we hier te maken met een belasting van 49,50%. Hij krijgt nog geld terug van zijn partneralimentatie. In totaal is dat (€5.000 x 49,50% = € 2.475. Dat krijgt hij met zijn belastingaangifte terug. Dat komt omdat Bart minder belasting hoeft te betalen over zijn totale inkomen van € 100.000.

De conclusie over de belastingschijven

Uiteindelijk vindt niemand het leuk om belasting te betalen, maar het is gewoon iets wat moet als je in Nederland woont. Door een beetje goed te kijken naar de verschillen in de belastingschijven en precies te weten waar je eventueel recht op hebt met betrekking tot aftrekkingen is het mogelijk om in elk geval flink wat geld aan belasting te sparen. Kom je er zelf niet uit of wil je liever zeker weten dat je het bij het juiste eind hebt? Dan is het altijd aan te raden om te gaan praten met een financieel adviseur die je kan helpen om de juiste keuzes te maken voor jouw financiële toekomst.

Heb jij een financiële buffer nodig?

Vraag een lening aan

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: