Betalen wordt steeds gemakkelijker. Je hoeft je telefoon maar te presenteren en je kunt contactloos afrekenen. Maar dat maakt budgetteren er niet echt gemakkelijker op. Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan snel verder, we geven je vandaag een lesje hoe besparen op huishoudbudget.
Voor het grootste deel van de Nederlandse bevolking is het mogelijk om te besparen op huishoudelijke uitgaven. Onder je huishoudelijke uitgaven verstaan we alle uitgaven die je doet om in de dagelijkse levensbehoeften van jezelf en/of gezin te voorzien.
Heb je een idee van hoeveel je precies uitgeeft? Doordat betalingen en inschrijvingen voor abonnementen steeds gemakkelijker digitaal gaan, hebben we steeds minder zicht op wat er maandelijks uitgaat.
En dat heeft regelmatig tot gevolgen dat je meer uitgeeft dan je denkt, wat financiële problemen op kan leveren. De redder in nood? Budgetteren.
Door te budgetteren en je huishoudelijke uitgaven nauwlettend bij te houden, kun je gemakkelijk zien hoe je er financieel voor staat. Hiermee kun je een financiële balans opmaken en heb je een handige basis om op terug te vallen. Handig wanneer er grotere uitgaven voor de boeg staan of je een spaarplan wilt maken, bijvoorbeeld.
Bovendien kun je zonder een budget ook niet zien hoe te besparen op je huishoudbudget. Alleen wanneer je uitgaven en inkomsten duidelijk in kaart zijn gebracht, kun je zien waar je op kunt besparen.
Voordat je onze tips om te besparen bekijkt, is het handig om een budget huishouden te maken. Neem je uitgaven en inkomsten onder de loep, en stel voor verschillende categorieën een maximumbudget vast. Zorg dat je een realistisch bedrag aanhoudt; groot genoeg om in je behoeften te voorzien, maar niet zo groot dat je meer uitgeeft dan dat er binnenkomt.
Vind je het lastig om bedragen aan verschillende categorieën te koppelen? Het Nibud heeft een handig overzicht gemaakt waarin je meer te weten komt over een gemiddeld huishoudbudget per gezin.
Nadat je de budgetten hebt vastgesteld, kun je aan de slag met je huishoudbudget bijhouden. Kies bijvoorbeeld een vast moment per week om door je uitgaven te gaan en te kijken of je nog op koers loopt.
Zou je best wat euro’s over willen houden om te sparen voor een droomvakantie, of om een appeltje voor de dorst opzij te zetten? De kans is groot dat dit haalbaarder is dan je denkt. Het kost een beetje discipline, maar met deze tips kun je zomaar ineens tientallen euro’s per maand besparen.
In je budget neem je natuurlijk je uitgaven in geld op, maar het loont om ook eens kritisch naar je water en energie uitgaven te kijken.
Wist je dat de wasdroger een van de grootste energieslurpers van het huishouden is? Een beetje afhankelijk van wat voor droger je gebruikt kunnen de kosten oplopen tot ruim 3 euro per droogbeurt. Een gemakkelijke manier om op energiekosten te besparen is dus door je was voortaan aan de lijn of een wasrek te laten drogen, in plaats van in de droger te stoppen.
Supermarkten zijn op een slimme manier ingericht om kopers te verleiden tot impulsaankopen. Je kent het vast; je ziet een nieuw product of een aanbieding die niet op je boodschappenlijstje staat, maar vervolgens toch in je winkelmandje belandt. Natuurlijk kun je aan de hand van je boodschappenlijstje winkelen, maar het kost flink wat standvastigheid om elke keer impulsaankopen te weerstaan.
Door slimmer boodschappen te doen kun je wekelijks flink wat kosten besparen. We helpen je een handje op weg:
Door je boodschappen online te bestellen, voorkom je de aanschaf van producten die je niet nodig hebt, zogenaamde impulsaankopen. Steeds meer supermarkten bieden een digitaal alternatief aan, en met de komst van apps is het een fluitje van een cent om je boodschappen te bestellen.
Producten op de markt zijn niet per definitie goedkoper, maar er zijn een paar tips die je toe kunt passen om de beste deals te scoren. Ga bijvoorbeeld aan het einde van de dag, wanneer de overblijfselen vaak tegen lager tarief aangeboden worden.
Groenten uit het seizoen zijn niet alleen goedkoper, maar vaak ook veel lekkerder. Aardbeien zijn bijvoorbeeld het voordeligst in de zomer. Met de Froenten app kun je gemakkelijk en snel zien welke groenten en fruitsoorten er momenteel in het seizoen zijn.
In plaats van dat je elke dag boodschappen doet en dus dagelijks in de verleiding komt tot impulsaankopen, is het verstandig om eens per week te gaan. Het liefst aan het einde van de dag, want dan kun je ook nog eens de meeste aanbiedingen tegen. Met name op de markt zijn ‘overblijfselen’ aan het eind van de openingstijd vaak voor een goedkoper tarief.
Kritisch naar je abonnementen kijken en eventueel overstappen op een andere aanbieder kan je zomaar tientallen euro’s per maand besparen. Of het nu om je telefoonabonnement gaat, je internet en televisie abonnementen, of diensten zoals Spotify en Netflix.
Het is sowieso een goed idee om eens na te gaan welke abonnementen je allemaal hebt. Hebben zowel jij als je partner een eigen Spotify abonnement, dan is het voordeliger om over te stappen op een gezamenlijk account.
Wanneer je een nieuw abonnement afsluit, dan profiteer je vaak van aanbiedingen. Maar ook wanneer je bestaand klant bent kun je af en toe overstappen op een ander abonnement om voordeliger uit te zijn.
We gooien in Nederland elk jaar gemiddeld 34 kilo aan eten weg per persoon. Voedsel weggooien heeft niet alleen een slechte impact op het milieu, maar ook op je portemonnee.
Er zijn verschillende voorbeelden van apps die je helpen voedselverspilling tegen te gaan. Zoals bijvoorbeeld Too Good to Go waarmee je overgebleven maaltijden voor een kleine prijs kunt ophalen bij horecagelegenheden, of Thuisgekookt waarmee je extra porties tegen kostprijs aan buurtgenoten kunt verkopen.
Natuurlijk kun je ook zonder apps aan de slag en een ouderwetse kliekjesdag in je huishouden introduceren. Kies een dag uit in de week waarop je weinig tijd hebt om te koken en gebruik deze om de restjes van voorgaande dagen op te maken.
Je huis verduurzamen heeft vaak een positief effect op je energierekening: die kan zomaar ineens een stuk lager uitvallen wanneer je in en om het huis voor de groene optie gaat.
Je huis isoleren is een gegarandeerde manier om de kosten van je energierekening te drukken. Een goed geïsoleerd huis betekent namelijk een warmer huis. Sommige isolatieklussen kun je zelf uitvoeren, maar voor anderen zul je moeten investeren. Maar met stijgende energieprijzen is die investering er zo weer uitgehaald!
Er bestaat bovendien een kans dat je in aanmerking komt voor een subsidie, ook wel de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) genoemd. Voor meer informatie en een stappenplan om deze aan te vragen kun je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland terecht.
De technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzame apparatuur gaan hard. Zo hard, dat een koelkast van enkele jaartjes oud vaak al een enorme achterstand heeft op de nieuwste modellen. Nu is het uiteraard financieel onverantwoord om elk jaar een nieuwe koelkast aan te schaffen, maar mocht je apparatuur aan vernieuwing toe zijn, dan loont het om te investeren in het nieuwste model.
Tot slot de tip om voordat je iets koopt na te gaan of het ook echt nodig is. Sommige aankopen kun je misschien compleet achterwege laten. Maar ook voor producten die je nodig hebt geldt; soms zijn er alternatieven mogelijk in plaats van een aankoop.
Een huishoudbudget bijhouden is veruit de meest succesvolle manier om te besparen. Je ziet precies wat er binnenkomt en uitgaat, en kunt daarmee aan de slag door realistische budgetten op te stellen.
Bovendien kun je op verschillende manieren zorgen dat je binnen je budget blijft. Met onze zes tips over hoe te besparen op je huishoudbudget heb je zelf de touwtjes in handen. Door slim boodschappen te doen, kritisch naar je kosten te kijken, en twee keer na te denken voordat je een aankoop maakt, bespaar je zo tientallen euro’s per maand.
Het opstellen van budgetten geeft je zicht op je uitgaven, zodat je kunt zien waar je eventueel geld overhoudt. Daarnaast geef je als je met een bepaald budget werkt vaak minder uit, omdat je impulsaankopen voorkomt.
Het advies van het Nibud is om elke maand 10% van je netto-inkomen opzij te zetten. Uiteraard kun je de ene maand wat meer en de andere maand wat minder sparen, zolang het gemiddelde op 10% uitkomt.
Je kunt gemakkelijk bezuinigen door voor huismerkproducten te kiezen tijdens het boodschappen doen, met seizoenen mee te eten, vaker te lenen of tweedehands spullen aan te schaffen en door je abonnementen te wisselen naar een goedkopere aanbieder.
Tot €1000
Tot €1800