Leren Spenderen: Budget

23.02.2022#Algemeen

Niets beter dan een luie zondag op de bank, toch? Echter is dit niet voor iedereen even relaxed, vooral wanneer je met financiële stress zit. Met deze blogpost willen we mensen helpen om uit een benarde financiële situatie te raken of een benarde financiële situatie te voorkomen.

 

Wat is een budget?

Eenvoudig uitgelegd is een budget een berekening tussen je inkomsten en je vaste uitgaven. Je neemt je maandelijkse inkomen en daar trek je je maandelijkse uitgaven van af. Het bedrag dat hierna overblijft kan je bijvoorbeeld gebruiken om te sparen of voor een dagje weg.

Er zijn vele voordelen verbonden aan het opstellen of berekenen van je budget. Zo kan je bijvoorbeeld sneller onnodige betalingen opsporen. Je merkt misschien dat je nog steeds een abonnement hebt lopen waarvan je geen gebruikt maakt. Door het verschaffen van een duidelijk overzicht heb je meer grip op je financiële situatie. Het creëren van financiële doelstellingen zal ook gemakkelijker worden, niet enkel het creëren wordt beter maar ook het bereiken van deze doelstellingen gaat makkelijker. Je stress zal ook verminderen, dit omdat je niet voor verassingen komt te staan als je je budget goed opvolgt.

 

Huishoudelijke tips

Ben je altijd thuis? Niet iedereen, echter staat de verwarming ook vaak aan als we weg zijn. Dit is een verspilling van energie en dat kost dus ook meer geld. Een tip is om thuis een programmeerbare thermostaat te laten installeren, waardoor je verwarming enkel aan staat wanneer je thuis bent. Hierdoor bespaar je energie en geld. Trek ook de stekkers van alle elektrische apparaten uit de stopcontacten wanneer je ze niet gebruikt. Ondanks dat deze zijn uitgeschakeld verbruiken ze toch nog steeds elektriciteit. Dit kan je tot €15 per maand besparen, lijkt weinig maar vermenigvuldig dit met 12 en je zit op €180 euro per jaar. Dit is toch een mooi extra bedrag.

Voeding en drinken

Als je je boodschappen gaat doen, probeer zoveel mogelijk huismerken van de supermarkt te kopen. Deze zijn vaak de helft van de prijs als merkproducten. Het enige verschil is meestal de verpakking, een groot deel van de producten in de supermarkten worden op dezelfde plek gemaakt. Wat is het verschil? De merkproducten worden eerder verpakt en verwerkt dan de huisproducten. Dit is het enige verschil tussen A-merk en huismerken die op dezelfde plaats worden gemaakt. Let er wel op, de huismerken zijn te vinden onderaan de rekken. Dit is omdat men makkelijker dingen oppikt die op ooghoogte liggen.

 

Overige besparingen

Vergelijk je telefoonabonnement. Betaal je meer dan dat je verbruikt denk er dan over na om een minder duur abonnement te nemen. Hetzelfde geldt voor je wifi en televisie. Vergelijk en kijk wat goedkoper uitkomt. Tegenwoordig kan je ook bundels nemen waarmee je nog extra kan besparen. Telefoonabonnement.nl is bijvoorbeeld een goede site om te vergelijken.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: