8 ideeën om thuis te werken

Je eigen baas zijn, hoe klinkt dat? Voor veel mensen is dat de droom! Als jij er daar een van bent, dan zou je eens moeten nadenken over een bedrijf aan huis en de voordelen van ondernemer zijn. Lees onze gids met 8 ideeën om thuis te werken en ontdek hoe je je eigen bedrijf kunt starten.

 

1.      Houd je baan, maar werk thuis

Een voor de hand liggend compromis om thuis geld te verdienen is voor je huidige baan thuis werken. Thuis werken is steeds meer geaccepteerd, en veel werkgevers reageren hierop door flexibeler te zijn. In de EU neemt thuiswerken gestaag toe. Nederland is koploper met 13,7 procent van de werknemers die geregeld thuis werken, gevolgd door Luxemburg en Finland met ongeveer 12 procent, volgens statistieken van de Europese Commissie.

Vergeet niet met je collega’s te bespreken wat dit in de praktijk betekent en hoe vaak dit mogelijk is. Zeker als je al een werklaptop hebt, kun je eigenlijk direct aan de slag. Een goede internetverbinding is van groot belang en onthoud ook dat om veiligheidsredenen niet alle bedrijfssoftware overal kan worden gebruikt. Bespreek de praktische uitdagingen met je collega’s op kantoor.

Thuis werken moet wel gescheiden blijven van je privéleven. Een apart bureau speciaal ingericht voor je werk is ideaal. Andere mensen zoeken nog meer flexibiliteit en willen werken in cafés of op hun balkonnetje. Vergeet echter niet dat je nog steeds een volledige werkdag hebt en dat een comfortabele, ergonomisch verantwoorde werkplek belangrijk is als je uren achter de computer zit.

 

2.      Word freelancer

Freelancen is een goede volgende stap richting onafhankelijkheid. Er zijn een hoop praktische zaken om te overwegen, van het aantrekken van klanten tot het verwerken van facturen en geld opzijzetten voor de inkomstenbelasting. Aan de andere kant heb je veel meer zeggenschap over de projecten die je aanneemt en over hoe je je tijd indeelt en daarnaast zijn de opstartkosten vaak gering.

Het salaris van een freelancer is niet zo voorspelbaar als dat van iemand in loondienst. Maar onderzoek wijst uit dat je uurtarief potentieel een stuk hoger kan zijn. Dat betekent op lange termijn dat je minder hoeft te werken om toch hetzelfde te verdienen als met een voltijdbaan. Forbes legt uit dat de balans tussen werk en privéleven van freelancers verrassend veel voldoening geeft: 84 procent van de voltijdfreelancers geeft aan dat ze door hun werk hun leven kunnen inrichten zoals ze dat zelf willen (vergeleken met 63 procent van de traditionele werknemers in voltijd).

Je moet wel goed georganiseerd zijn want een bedrijf aan huis runnen vergt behoorlijk wat toewijding. Probeer realistisch na te denken over wie je betalende klanten zijn en hoe je die relaties kunt onderhouden wanneer je net begint. En hoewel je veel projecten op afstand kunt doen (je kunt zelfs voor bedrijven in andere landen werken, afhankelijk van je belastingwetten), kan het voor een goede, duurzame professionele relatie nodig zijn dat je zo nu en dan reist om persoonlijk met mensen te kunnen netwerken.

 

3.      Maak van je passie je eigen bedrijf

Heb je een hobby die je graag fulltime zou willen doen? In dit digitale tijdperk zijn veel mensen op zoek naar simpele zaken. Dit is een geweldige kans voor mensen die handig of creatief zijn. Heb je talent voor textiel? Is het herstellen of opknappen van meubels je passie? Misschien kun je iets verdienen met deze vaardigheden.

Een van de beste manieren om de haalbaarheid van je zakelijke idee uit te testen, is het verkopen van je producten op sites voor creatievelingen zoals Etsy. Het is een goed idee om je naam online te vestigen en sociale media voor je te laten werken. Het hebben van eigen website en actief zijn op platforms zoals Instagram zijn goede manieren om je merk onder de aandacht te brengen. Je wilt zorgen dat je die mensen bereikt die interesse hebben in je producten, dat je een manier hebt om je producten aan hen te leveren en dat je de aandacht van nieuwe klanten vasthoudt.

Naast websites bieden lokale markten en beurzen vaak ook goede kansen om een tafel te huren en je producten aan de man te brengen. Je kunt unieke items verkopen en zelfs persoonlijke stukken op maat aanbieden. Wat je ook besluit, zorg dat je je producten efficiënt kunt leveren en tijd hebt voor eventuele klantenservice.

 

4.      Verkoop vintage of tweedehands spulletjes

Misschien maak je zélf geen producten maar ben je erg goed in het vinden van goede tweedehands spullen of verzamelingen. Dit kan van alles zijn, van merkkleding tot antiek of ‘vintage’ artikelen. Er zijn altijd mensen op zoek naar praktische, alledaagse items die ze niet per se nieuw willen kopen.

Als je dingen wilt verkopen, kun je altijd terecht op EbayMarktplaats en dergelijke. Als je je specialiseert in bepaalde artikelen, bijvoorbeeld vintage designkleding, zijn er overal bedrijfjes waar je jouw spullen voor een prijs kunt verkopen of die jouw artikelen rechtstreeks van je kopen.

Vanuit zakelijk perspectief is het net als voor alle andere thuiswerkers: veel hangt af van de tijd en energie die je erin steekt en hoe veel onderzoek je doet. Als je denkt dat je je roeping of een gat in de markt hebt gevonden, dan kun je er in je eentje voor gaan. In dit geval moet je rekening houden met wat opstartkosten zoals het opzetten van een webwinkel, digitale advertentiekosten en algemene zakelijke kosten.

5.      Word thuis een fitnessprofessional

Voor sommige mensen past dit onderwerp uitstekend bij hun passie. Ben jij een fitnessexpert en wil je je kennis overdragen aan anderen? Met name als je een gediplomeerd personal trainer bent (zo niet, dan kun je overwegen een diploma te halen), dan is thuiswerken een goede optie.

Misschien heb je ruimte in je huis voor sportuitrusting of een studiootje. Je kunt ook naar je klanten toe gaan. Hoe je het ook organiseert, er is erg veel vraag naar fitnessprofessionals die mensen kunnen helpen in vorm te raken, om hun fitheidsniveau te verhogen of om gewoon wat gezonder te worden.

Er zijn tal van subcategorieën voor fitnessprofessionals zoals yoga-instructeurs, dansinstructeurs of zelfs welzijnscoördinatoren die voor bedrijven werken als consultants. Er zijn ook opties voor diëtisten en fysiotherapeuten, banen waarvoor je een diploma of officiële opleiding nodig hebt.

 

6.      Laat je talent zien als beauty styliste of kapster

Bruiloften, gala-avonden op school en zelfs verjaardagsfeesten: mensen willen er voor belangrijke gebeurtenissen op hun best uitzien. Als je talent hebt voor en ervaring in het geven van make-overs of speciale kapsels, waarom zou je dan niet vanuit huis werken? Vooral als je bereid bent naar je klanten toe te gaan, is dit een goed idee voor een eigen bedrijf.

Sociale media zijn een goede manier om je talent onder de aandacht te brengen en om je tevreden klanten te laten zien. Instagram is een geweldige plek om make-overs en kapsels te showen. Natuurlijk moet je niet vergeten toestemming te vragen voordat je foto’s van mensen online zet. Het werk dat je online verricht, is de moeite meer dan waard en laat mensen zien wat ze kunnen verwachten als ze van jouw professionele talenten gebruikmaken.

 

7.      Verwelkom gasten in je eigen bed and breakfast

Het bed and breakfast-concept voor privéwoningen is niet nieuw; sterker nog, het bestaat al een paar honderd jaar. Er is altijd vraag geweest naar slaapplekken in woningen en het heeft tal van voordelen boven hotels. Als gastheer of -vrouw kun je thuiswerken omdat je bedrijf letterlijk onderdeel uitmaakt van je woning. Voor de reizigers betekent het een persoonlijkere ervaring dan in een steriel hotel en het is vaak ook goedkoper.

Airbnbs zijn een moderne versie van het bed and breakfast-concept waarbij de eigenaars van de woning niet tegelijkertijd met de gasten in het huis verblijven. Het is voor veel mensen gemakkelijk omdat je de speciale site kunt gebruiken om huizen aan te bieden of op te zoeken. Daarnaast is een bed and breakfast normaal gesproken een officieel bedrijf en kan een Airbnb meer als bijverdienste worden gebruikt zonder het officieel te hoeven registreren (afhankelijk van de lokale wetgeving). Dat betekent echter niet dat het minder werk is; tevreden klanten betekenen goede recensies en consistente boekingen.

 

8.      Verdien met je schrijverstalent

Je leest elke dag teksten online die je interesseren. Van blogs tot handleidingen, van reclames tot artikelen. Bedrijven hebben vaak niet de tijd of de middelen om al hun schrijfbehoeften zelf te vervullen, dus er is voor professionele schrijvers altijd genoeg te doen.

Aan de ene kant is het een sector waar het werk voor het oprapen ligt met een onverzadigbare vraag naar tekst. Aan de andere kant is de markt ontzettend competitief. Hoe zorg je dat je opvalt als schrijver? Ben je autodidact en heb je een geweldig portfolio? Of heb je een taal- of communicatieopleiding gedaan die je kunt uitlichten? Laat je werk aan potentiële klanten zien zodat zij kunnen zien waarom ze jou als schrijver zouden moeten kiezen. Zorg ook dat je werk foutloos is; niet alleen dat er geen spelfouten in staan, maar ook dat er geen opmaakproblemen zijn zoals extra spaties of verkeerde leestekens.

Er is ook een markt voor specialisten zoals technisch schrijvers, UX-schrijvers en schrijvers voor subsidieaanvragen. Kijk naar je opleiding, je professionele ervaring en je persoonlijke interesse om het juiste publiek voor je werk te zoeken en jezelf als geweldige schrijver in je sector te positioneren.

Wat je ook wilt doen, het opzetten van een ondernemingsplan en het bij elkaar brengen van je benodigdheden zijn cruciaal om je op je kernactiviteiten te kunnen richten. Mocht je hulp nodig hebben met je startkapitaal, dan kun je bij ons informatie krijgen over kortetermijnleningen en financieringsopties om je op weg te helpen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: