5 tips om je appartement goedkoop te verbouwen

08.04.2021#Algemeen

Als het aankomt op het renoveren van je appartement, heb je vast al gehoord dat het duur is, tijdrovend en dat als je wil dat het er professioneel uit ziet, je er vakmensen voor moet inhuren. Dit is echter verre van de waarheid.

Als je je appartement goedkoop wilt verbouwen, zijn hier vijf handige tips om te overwegen.

 

1. Vraag je vooral af waarom

Het startpunt moet zijn dat je nadenkt over het doel van de verbouwing en het gewenste eindresultaat. Wil je je appartement aantrekkelijker maken om het later te verkopen of te verhuren, of is het voor je eigen woongemak? Zo kun je bepalen of je verbouwing een investering in korte of lange termijn is.

Als het doel verkoop of verhuur is, kun je misschien besparen op materiaal, arbeid en afwerking. Het doel is immers maximaal rendement.

Echter, als je je appartement voor jezelf verbouwt, kun je meer uitgeven aan de afwerking maar de kosten toch laag houden door “rond te shoppen” en zelfs een deel van het werk zelf te doen.

 

2. Vraag rond

De kans is groot dat er onder je vrienden wel iemand is die zijn huis heeft laten verbouwen. Hoewel de prijzen niet hetzelfde zijn als toen zij het deden, hebben ze misschien nog wel waardevolle contacten met hun aannemers en kunnen ze vakmensen aanbevelen die het werk op tijd en binnen budget zullen opleveren.

Vergeet niet dat je je vrienden ook kunt vragen hun netwerk om hulp te vragen. De meeste mensen willen best een handje helpen en wat tilwerk doen in ruil voor wat bier of een etentje.

De juiste combinatie van aannemers en hulp van vrienden kan je een fortuin besparen terwijl het resultaat toch wordt zoals je hoopte.

3. Doe-het-zelf… Als dat kan

Voor alles behalve gas, water en licht is doe-het-zelf vaak de beste optie. Jij weet immers precies wat je wil en je houdt dan zelf je budget en schema in de hand.

Als het aankomt op vloeren schuren, muren verven of plankjes installeren, zul je verbaasd staan over hoe handig je bent met wat standaardgereedschap.

Als je denkt dat je iets zelf kunt, doe dat dan ook en bespaar zo een smak geld.

 

4. Stijlvol maar toch binnen budget

Een van de grootste kostenposten van een verbouwing is de inrichting. Je hebt echter geen designmeubels nodig om je appartement toch die stijlvolle look te geven. 

Tijdschriften zijn een geweldige bron van inspiratie en als je een designer ziet die fittingen, lampen, tafels of accessoires maakt, dan kun je ongetwijfeld ook generieke artikelen in dezelfde stijl vinden tegen een fractie van de kosten. 

Een goede vuistregel is dat je het simpel wilt houden: koop niet te veel en houdt het opgeruimd. Je appartement schoon, opgeruimd en simpel houden draagt enorm bij aan de gewenste stijl.

 

5. Het 3xRE-principe

REcycle, REdesign, REuse (recycleren, herontwerp, hergebruik) - de 3R-regel is erg handig bij het inrichten van je interieur. 

Je hoeft echt niet per se nieuwe spullen te kopen. Gerecyclede en opgeknapte meubels zijn een stuk goedkoper en geven je appartement vaak een uniek tintje. 

Dezelfde regels geldt voor witgoed en huishoudelijke apparaten - zoek vooral ook naar goede tweedehands spullen. Wees wel voorzichtig met de aankoop van gebruikte elektrische apparaten. 

 

Veel succes met de verbouwing!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: