Hoe stel je een reisbudget op in vijf simpele stappen

We willen allemaal dat ons geld zo lang mogelijk meegaat als we op reis zijn. Maar hoe ver je budget strekt hangt af van het soort vakantie dat je aan het plannen bent.

Als je bijvoorbeeld een week wilt doorbrengen in een luxeresort, weeg je af of je een vier- of vijfsterrenhotel wilt en in welke restaurants je wilt eten.

Maar als je een paar maanden gaat backpacken, dan ga je anders met je geld om omdat het doel is het zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Hieronder bespreken we hoe je een reisbudget opstelt voor de kernzaken exclusief rondleidingen, uitgaansleven of activiteiten.

 

Hoe veel geld heb ik nodig?

Hoe veel geld je voor je reis moet sparen hangt van tal van zaken af, zoals je bestemming en hoe lang je wilt blijven.

Voor mensen met een beperkt budget: als richtlijn zeggen de meeste backpackers dat je met € 30 per dag voor maaltijden en overnachtingen kunt rondkomen in landen als Thailand, Peru, Vietnam, Indonesië, Ecuador, Sri Lanka, Guatemala, India, en Algerije. Als je gaat backpacken in Noord-Amerika, Europa of Australië, fan moet je eerder op een minimum van € 120 per dag rekenen.

 

1. De essentie: vluchten en overnachting 

Je vlucht en overnachtingen vormen al gauw meer dan 70% van je budget. Als je weet hoe veel geld je hebt voor je vakantie, maakt dat het plannen een stuk gemakkelijker. Als je budget in totaal € 3.000 hebt en je wilt tien dagen reizen, dan kun je een hotel en vlucht zoeken die bij je passen.

Als je plannen echter nog geen vaste vorm hebben, kun je eerst kijken naar de prijzen van hotels en vluchten en dan zien hoe veel geld je nodig hebt.

Om met de hotelkosten te beginnen: open je browser en ga naar sites zoals Thomas Cook, Kayak, Orbitz of Priceline. Op de meeste sites kun je je zoekopdracht filteren op aantal sterren. Veel hotels geven kortingen voor midweken of boekingen van drie overnachtingen of meer. Probeer de filters uit en kijk naar een handvol hotels om te zien waar de gemiddelde prijs ligt.

Dan, vluchten. Open je browser weer en ga naar sites zoals Thomas Cook, Kayak, Orbitz, Priceline of Vliegwinkel.nl. Veel aggregatiesites voor vluchten laten je zoeken op laagste prijs, aantal transfers en de vluchtduur. Als je data flexibel zijn zie je vaak dat een dag of twee eerder vertrekken qua prijs een wereld van verschil kan maken.

 

2. Overige kosten

Stel nogmaals dat je totale budget € 3.000 is en je tien dagen wilt reizen,dan zijn er nog een aantal andere factoren waar je rekening mee moet houden.

Als je budget is gebaseerd op een bepaalde valuta met een bepaalde wisselkoers of een specifieke deal met een hotel, kunnen je plannen drastisch verschuiven. 

Een andere factor die mensen vaak vergeten zijn de reiskosten van en naar het vliegveld, zowel thuis als op plaats van bestemming. Als je van plan bent taxi’s te gebruiken, dan heb je het dus over minimaal vier ritten.

Houd deze kosten in gedachten en schat je budget altijd zo’n 20% hoger in zodat je rekening kunt houden met dit soort extra kosten.

3. Tijd is geld

Onthoud ook het spreekwoord tijd is geld wanneer je hotels, vluchten en vervoer boekt. Als je geld probeert te besparen, kun je een hotel boeken dat verder uit de stad ligt, maar dat betekent meer reistijd en minder tijd om op je bestemming door te brengen en dat is niet altijd de beste optie.

Daarnaast, wanneer je vluchten boekt, kan het verleidelijk zijn om de goedkoopste vlucht te boeken, maar als de vlucht meerdere transfers heeft en langer duurt, dan komt die tijd dus wel uit je tijd die je op de bestemming kunt doorbrengen.

Hetzelfde geldt als je weinig tijd heb en je moet kiezen tussen uren in verschillende bussen of één trein- of taxirit, dan moet je kijken wat de werkelijke kosten zijn.

Tot slot, zorg ervoor dat je je aansluitende vluchten en overstappen niet te dicht na elkaar boekt. Als een van je vluchten is vertraagd kan dat je hele vakantie in het water laten vallen en het kan uiteindelijk meer kosten als je last minute een vervangende vlucht probeert te regelen.

 

4. Uit eten of zelf koken 

Een verstandige richtlijn is dat je een balans vindt tussen uit eten in restaurants en zelf koken. Als je hotel inclusief ontbijt is, bespaart dat een hoop geld.

Nogmaals, wanneer je een hotel boekt kan het goedkoper zijn een iets duurder hotel te boeken inclusief ontbijt, tenzij je weet waar je goedkoop je ontbijtje zelf kunt regelen.

Veel mensen eten lunch of het avondeten uit, maar niet allebei, en dit bespaart een hoop kosten.

 

5. Alles bij elkaar 

Met je ruwe schattingen voor hotel, vluchten en eten (schat dit ruim in), open je een Excelbestand en voer je de gegevens in.

Met dit document heb je een overzicht van hoe veel geld je nodig hebt en waar je kosten kunt besparen of juist waar je wat extra financiële ruimte hebt. Zodra je de kern van je budget op papier hebt, kun je de rest van je plannen uitwerken, zoals rondleidingen en andere activiteiten.

En als je zelfs na je budget nog wat hulp nodig hebt om het allemaal rond te krijgen, dan staan wij voor je klaar. Bij Ferratum Money is ons doel mensen te inspireren en hen te helpen wat vaker ja te zeggen tegen het leven. 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: