5 manieren om je schuld sneller af te betalen

Veel mensen hebben schulden, van persoonlijke leningen tot hypotheken. De invloed op onze cultuur is verrassend groot. Wist je dat persoonlijke of huishoudschuld een wereldwijd fenomeen is? Door een schuld op je te nemen, kun je je plannen of grote aankopen echt in een hogere versnelling zetten. Maar als je niet oppast, kan het echter ook een probleem worden. Gebruik onze 5 tips om realistische plannen te maken en je schuld sneller af te lossen:

 

1.      Zoek naar schuldhulpmiddelen

Schulden zijn overal, maar toch praten mensen er weinig over. Misschien wil je er niet over beginnen, maar als je moeite hebt met je aflossingen, kunnen je vrienden en familie soms hulp bieden. Iemand die je vertrouwt kan je eraan herinneren dat je niet de enige bent en kan je zelfs waardevol advies geven om je financiën weer onder controle te krijgen.

In veel landen wordt ook gratis schuldhulpverlening aangeboden door schuldadviseurs en andere experts. Deze professionals helpen je zonder te oordelen en helpen je goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Ze hebben vast ideeën of middelen waar je zelf nog nooit aan had gedacht. Als je problemen hebt met het aflossen van je schuld of bang bent binnenkort in de problemen te komen, kun je ook altijd contact opnemen met de schuldeiser om de mogelijkheden te bespreken. Het is natuurlijk in hun belang om hun geld terug te krijgen en ze kunnen een regeling aanbieden die realistischer voor je is.

 

2.      Maak een prioriteitenlijstje van je schulden

Als je op meerdere plaatsen schulden hebt, is het belangrijk te bepalen welke je als eerst moet aflossen. Dagvaardingen en dringende betalingen voor je huis zouden prioriteit moeten hebben, bijvoorbeeld. Als het water je aan de lippen staat, is professionele hulp inschakelen om de mogelijkheden te bespreken het beste wat je kunt doen.

De Money Advice Service geeft prioriteitenlijstjes voor schulden, bijvoorbeeld: dagvaardingen, gas-, water- en lichtrekeningen als deze dreigen te worden afgesloten, faillissements- en hypotheekkosten. Als deze zijn betaald of je een betalingsregeling hebt getroffen, dan kun je je richten op andere rekeningen zoals leningen van vrienden of familie, roodstand en andere schulden.

Schuldsanering is een andere methode om je betalingsverplichtingen te stroomlijnen. In wezen werkt dit door meerdere kleinere leningen te bundelen tot één grotere lening. Het voordeel hiervan is dat het overzichtelijker is (je hoeft niet elke maand bedragen te berekenen) en je kunt zelfs een lagere rente krijgen waardoor het aflossen sneller en gemakkelijker zal gaan.

3.      Houd je uitgaven bij

Het lijkt voor de hand liggend, maar elke maand raden hoe veel geld je te besteden hebt, is niet bepaald ideaal. Net als een maaltijdplan is een nauwkeurig lijstje van je dagelijkse uitgaven bijhouden voor veel mensen een verhelderende ervaring.

Daarom moet je weten waar je geld naartoe gaat als je je schulden sneller wilt aflossen. Een schrijfblok is een goede optie. Maar als je dit echt effectief wilt toepassen, moet je elke cent bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan die koffie die je op weg naar je werkt koopt. Eén kop koffie is echt geen probleem. Maar als je elke week koffie koopt, tikt dat toch aan.

Er zijn talloze apps beschikbaar om je uitgaven bij te houden met allerlei verschillende functies. Daarnaast bieden veel banken ook zelf diensten aan om je transacties gemakkelijk te kunnen volgen. Vergeet uiteraard ook je transacties in cash niet. Veel mensen geven muntgeld in hun portemonnee uit zonder er over na te denken. Geld uit een spaarpotje op je rekening storten kan laten zien hoe snel je met kleingeld toch serieuze bedragen bij elkaar krijgt.

 

4.      Zoek naar aanbiedingen, maar laat je niet verleiden

Wanneer mensen krap zitten, zijn aanbiedingen en speciale acties van winkels extra aanlokkelijk. Maar sommige aankopen had je misschien helemaal niet gedaan als de aanbieding je niet het gevoel had gegeven dat je geld aan het besparen was. In feite bespaar je geen geld als het om een extra aankoop gaat, hoe goed de aanbieding ook is.

Wanneer je boodschappen doet, is het verstandig een lijstje te gebruiken en niets te kopen wat niet op het lijstje staat. Als een product op je lijstje echter in de aanbieding is, dan heb je geluk. Overweeg waar mogelijk voor huismerken te kiezen aangezien dit na een tijdje echt verschil maakt op je bankrekening. Al het geld dat je bespaart, kun je toewijzen aan het afbetalen van je schulden.

 

5.      Gezelligheid hoeft niet duur te zijn

Stel je voor dat je met vrienden en familie uit bent. Het is ontzettend gezellig en uiteindelijk ligt er een rekening. Als je in een gulle bui bent, kun je aanbieden de rekening te betalen, of het is gewoon jouw beurt. Sociale activiteiten zijn vaak veel duurder dan mensen verwachten.

Alle kleine beetjes helpen wanneer je je schulden probeert af te lossen en je financiën onder controle probeert te krijgen. Overweeg goedkopere opties voor gezelligheid, zoals thuis koken of iedereen iets te laten meebrengen. Als je vaak te veel uitgeeft, kun je het ook een keer overslaan en je geld opzij zetten voor speciale gelegenheden.

Je kunt ook van tevoren een budget opstellen. Geef jezelf een uitgavelimiet. Soms is het beter om een bepaalde hoeveelheid cash mee te nemen en je betaalpas gewoon thuis te laten.

Als je het aflossen van je schuld serieus wilt nemen, zul je soms moeten kiezen. Nadat je je prioriteiten helder hebt, moet je je beslissing om geld te besparen serieus nemen zodat je snel weer op het juiste spoor zit.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: