Energiebelasting vermindering, lees er hier alles over

25.02.2022#Algemeen

De Nederlandse overheid wil het liefst dat iedereen bewust omgaan met energie. Daar zijn namelijk op Europees niveau afspraken over gemaakt. Daarnaast is het ook niet vreemd dat onze overheid iets wil doen voor het milieu. Daarom moet je belasting betalen over energie. Dat wordt de energiebelasting genoemd. Voor elke m³ aan gas of elke kWh aan stroom die je gebruikt moet je een heffing betalen – dat is de bovengenoemde energiebelasting. Deze energiebelasting is redelijk vaak in het nieuws omdat de overheid bezig is met de energiebelasting. Zeker nu de energieprijzen enorm stijgen.

Een groot deel van de huidige energierekening is belasting

De overheid krijgt elk jaar weer een flink bedrag aan belastinginkomsten dankzij ons energieverbruik. Zo moet er een heffing worden betaald voor elke m³ gas of elke kWh stroom die je verbruikt. Daarnaast betaal je ook nog eens 21 procent btw over de kosten die gemaakt worden voor het leveren van jouw energie. Denk hierbij aan de verschillende overheidsheffingen, het netbeheer en de levering van energie. Al met al is het dus zeker niet slecht voor de schatkist.

Welke varianten van energiebelasting zijn er?

Om de transitie naar duurzame energie mogelijk te kunnen maken wil de Nederlandse overheid het liefst dat je energie bespaart. Er zijn drie belastingmaatregelen op het gebied van energie. Dat is de ‘vermindering energiebelasting,’ de belasting ‘Opslag Duurzame Energie’ (ODE) en de ‘gewone energiebelasting’ die je moet betalen voor elke m³ aan gas of elke kWh aan stroom.

De vermindering energiebelasting wordt verrekend op je energierekening en is feitelijk een korting vanuit de overheid.  Daarnaast betaal je ook nog eens de standaard 21 procent btw over energie, dat is naast de energiebelasting. Elk jaar wordt op 1 januari de energiebelasting aangepast door de overheid.

Feitelijk is energie volgens de overheid gewoon een basisbehoefte. Daarom wordt er over een deel van jouw energieverbruik geen belasting berekend door de Rijksoverheid. De hoogte hiervan bepalen ze ieder jaar opnieuw. In 2020 was dit per huishouden € 527,17 – en voor 2021 was het per huishouden € 558,56.

Hoe betaal je energiebelasting?

In Nederland moet je dus energiebelasting betalen, dat deel is nu wel duidelijk. Maar hoe betaal je die uiteindelijk? Je betaalt deze feitelijk aan jouw energieleverancier. Vervolgens zorgt de energieleverancier er weer voor dat de belasting wordt afgedragen aan de Belastingdienst. Gelukkig hoef je daar zelf als consument verder niets voor te doen. Het maandelijks termijnbedrag dat je betaalt aan jouw energieleverancier heeft de energiebelasting er al in verwerkt.

In tegenstelling tot de tarieven die je misschien betaald bij jouw energieleverancier is het niet mogelijk om de energiebelasting vast te zetten. Deze wordt elk jaar opnieuw bepaald. Jouw energieprijs zal dan ook omhooggaan als de energiebelasting stijgt – ook als je een vast contract hebt voor meerdere jaren. Daarnaast zit er ook geen verschil tussen de leveranciers als het gaat om de hoogte van de energiebelastingen.

Heb ik recht op vermindering energiebelasting?

Het recht op vermindering energiebelasting is er voor iedere elektriciteitsaansluiting met een verblijfsfunctie. Wanneer het om een woning gaat of wanneer er een bedrijf gevestigd is hebben we het over een verblijfsfunctie. Elektriciteitsaansluitingen zonder verblijfsfunctie zijn bijvoorbeeld een garagebox of een onbemand toilet. Het antwoord is dus vrijwel altijd: ja.

Wat is de opslag duurzame energie (ODE)?

Sinds 2013 is er naast de energiebelasting een nieuwe heffing opgenomen in de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm). Deze opslag duurzame energie heffing is ingevoerd om het investeren in en het gebruik van duurzame energie aan te moedigen. Nederland streeft naar de EU-richtlijn dat 27 procent van alle energie die wordt gebruikt ook duurzame energie moet zijn. Dit geldt zowel voor warmte, gas en elektriciteit. Ook hierover betaal je weer 21 procent btw en deze wordt afgedragen aan de Belastingdienst door jouw energieleverancier. Uiteindelijk zit ook de ODE gewoon verwerkt in jouw energierekening.

De overheidsheffingen in 2022

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat de energiebelasting op gas vanaf 1 januari 2022 met bijna twee cent per kuub gaat stijgen. De teruggave energiebelasting en energiebelasting op stroom zouden ongeveer hetzelfde blijven. Maar de laatste tijd zijn de energieprijzen natuurlijk zo enorm gestegen dat veel huishoudens een veel duurdere energierekening hebben. Voor sommige huishoudens gaat het zelfs met honderden euro’s omhoog.

In slechts één jaar tijd is de gasprijs met maar liefst 142 procent gestegen. In diezelfde periode is stroom maar liefst 102 procent duurder gewoon. De stijging was vooral enorm explosief in de laatste paar maanden van 2021. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik (1500 m³ gas en 3500 kWh stroom) kan het einde van dit jaar nog een 1-jaar vast contract afsluiten voor rond de 2006 euro. In september lag de prijs al op 2570 euro en in oktober al hoger dan 3000 euro per maand. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden dus 275 euro per maand moet betalen aan energiekosten.

Daarom heeft het kabinet op 15 oktober 2021 besloten een aantal verschillende maatregelen te nemen. De bedoeling erachter is om de stijgende energierekening voor veel Nederlandse huishoudens te verminderen. Wat betekent dat precies?

  • De heffingskorting (teruggave energiebelasting) gaat van 560 naar 790 euro. Dat betekent dat iedereen in Nederland er 230 euro op vooruit gaat. Het maakt niet uit hoeveel je gebruikt. Het belastingvoordeel voor het komende jaar wordt 265 euro.
  • Op stroom gaat het belastingtarief inclusief BTW met 0,4 cent per kWh omlaag. Het belastingtarief gaat met 7 cent iets minder omlaag. Hier is jouw stroomverbruik wel belangrijk om te bepalen hoeveel dat voor je gaat schelen.
  • De energiebelasting op gas verandert niet. Je betaalt dus iets meer voor gas (Energiebelasting + ODE), bij een gemiddeld gasverbruik van 1500 kuub per jaar.

Veelgestelde Vragen

Wat is de vermindering energiebelasting?

Een deel van jouw energieverbruik wordt door de overheid gezien als een basisbehoefte, en daarom hoef je er geen belasting over te betalen. Daarom wordt de energiebelasting elk jaar verminderd met een vast bedrag per elektriciteitsaansluiting. Deze is alleen van toepassing voor mensen met een aansluiting van stroom. En ook al is het slechts 1 kWh, er moet sprake zijn van stroomverbruik. Deze vermindering energiebelasting wordt elk jaar opnieuw bepaald.

Moet ik ook belasting betalen als ik zelf energie opwek?

De belasting is inderdaad ook van toepassing wanneer je zelf elektriciteit opwekt. Je betaalt het netwerktarief, leveringstarief en energiebelasting over het netto verbruik. Het netto verbruik is in dit geval de energie die je gebruikt minus de stroom die je terug levert.

Over welke energietarieven moet ik btw betalen?

Consumenten betalen over energie 21 procent btw, net zoals bijna alle andere producten op de markt. Netbeheerders en energieleveranciers brengen deze btw bij consumenten in rekening en dragen deze vervolgens weer af aan de Belastingdienst. Over de hele rekening wordt btw geheven en die zit al bij de prijs in.

Heb jij een financiële buffer nodig?

Vraag een lening aan

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: