Let op banner32fa2e60
HomeMinileningPlusleningHelp CentrumBlogOver ons
  • NL
  • EN
‹Home/‹Blog/Alles Wat U Moet Weten Over Vermogensbelasting

Alles Wat U Moet Weten Over Vermogensbelasting

05.11.2021#Algemeen
420Alles20Wat20U20Moet20Weten20Over20Vermogensbelasting

Wanneer het weer tijd is om aangifte te gaan doen zijn veel mensen geïnterneerd in de verschillende belastingen. En vermogensbelasting is daar niet anders bij. Maar wat is vermogensbelasting precies? Wanneer moet u die gaan betalen? En hoe zit het dan eigenlijk met het belastingvrij vermogen? Is het verstandig om een rekening te openen in Zwitserland of maakt dat tegenwoordig ook al niet meer uit? We vertellen u alles wat u moet weten over vermogensbelasting.

We betalen allemaal inkomstenbelasting, dat is algemeen bekend. Als u in Nederland geld verdient moet u hierover belasting betalen. Maar daarmee is de Belastingdienst niet volledig tevreden. Want u moet ook uw vermogen opgeven, naast de inkomsten die u heeft uit loon. Als u genoeg geld heeft (dus genoeg vermogen) moet u daar ook weer belasting over betalen. Dat noemen we vaak vermogensbelasting, maar het wordt ook wel vermogensrendementsheffing of de spaartaks genoemd.

Wat is vermogensbelasting?

De naam zegt het feitelijk al, u betaalt vermogensbelasting over uw vermogen. Dat is wat u bezit, dus niet alleen uw inkomsten uit loon, maar ook bijvoorbeeld een tweede woning, aandelen of spaargeld. Heb u nog ergens schulden? Dan worden deze afgetrokken van uw vermogen. Het maakt niet uit of uw vermogen in Nederland staat of niet. Het wordt echt allemaal meegeteld: een tweede huisje in Noorwegen of een Zwitserse spaarrekening. Het is voor de Belastingdienst niet relevant dat u geen extra inkomsten krijgt uit uw bezit. Dat tweede huisje bijvoorbeeld, dat verhuurt u niet en feitelijk kost het dus alleen maar geld. Maar volgens de Belastingdienst is dat niet belangrijk voor de vermogensbelasting. Ze rekenen namelijk met het ‘fictieve rendement’. Want feitelijk, in theorie dan, zou u rendement kunnen halen met vermogen.

Al een tijd lang controversieel

Wist u trouwens dat de heffing over het vermogen al geruime tijd onder vuur ligt? Dat komt omdat tot een paar jaar geleden (2016) spaarders belasting moesten betalen over een rendement van 4 procent. Met sparen was dat allang niet meer te behalen, en tegenwoordig moet u zelfs al rekening houden met negatieve rente. Gelukkig worden er steeds meer stappen genomen in de richting van het daadwerkelijk behaalde rendement en niet meer met het ‘fictieve rendement’.

De toekomst – uitgaan van werkelijk rendement

De verwachting is dat we uiteindelijk weer richting een systeem gaan waar u vermogensbelasting betaald over het werkelijk behaalde rendement. Er zijn echter nog wel een paar verschillende denkrichtingen.

Hoewel staatssecretaris Snel (Financiën) inmiddels is afgetreden vanwege de toeslagenaffaire had hij wel een wetsvoorstel aangekondigd in september 2019. Dit was de eerste keer dat de Belastingdienst ging rekenen met de werkelijke verhouding tussen schulden, beleggingen en spaargeld. Voor de mensen die alleen maar spaargeld hadden pakte dit gunstig uit, aangezien ze met de huidige spaarrentes tot ongeveer 400.000 euro geen vermogensbelasting zouden gaan betalen. Echter was het voorstel van Snel een stuk minder positief voor mensen die voornamelijk beleggen.

De huidige (demissionair) staatssecretaris van Financiën Vijlbrief vond dat erg oneerlijk en veegde vervolgens ook het plan van zijn voorganger van tafel. Hij liet in juni vorig jaar weten dat hij op zoek zou gaan naar een alternatief waar zowel beleggers als kleine spaarders in hoge maten konden worden ontzien. Hij kwam ook met het idee om het bedrag waar beleggers en spaarders geen belasting over hoeven betalen 'aanzienlijk te verhogen'.

Wat zijn de schijven voor de vermogensbelasting in 2021?

Hoeveel vermogensbelasting u moet betalen is afhankelijk van uw vermogen in dat jaar. Vaak is het gemakkelijker om een exacte berekening te krijgen met een financieel adviseur, maar we kunnen wel een basis overzicht bieden. Er zijn drie schijven met betrekking tot vermogensbelasting voor 2021 voor mensen die meer vermogen hebben dan 50.000. De tarieven zijn als volgt:

Vermogen

Vermogensbelasting 2021

0 tot 50.000 euro

0%

50.000 tot 100.000 euro

0.59%

100.001 tot 1.000.000 euro

1.40%

> 1.000.000

1.76%

 

Let wel op, deze bedragen zijn per persoon. Als u een fiscaal partner heeft, kunt u dus vaak het dubbele verwachten met betrekking tot inkomen. Bij de bepaling van de omvang van u vermogen mag u van de Belastingdienst op hele euro’s in u voordeel afronden.

Belangrijk om te weten is dat u alleen deze vermogensbelasting tarieven betaalt voor het deel van uw vermogen binnen de betreffende vermogensschijf. Hebt u bijvoorbeeld een vermogen van 60.000 euro? Dan betaalt u geen vermogensbelasting over de 50.000, 0.59% vermogensbelasting over de resterende 10.000 euro. Het is dus niet het geval dat u ineens 0.59% moet gaan betalen over uw gehele vermogen van dat jaar.

Mis nooit een update!

Abbonneer op onze nieuwsbrief met uw email om de laatste updates direct te ontvangen in uw inbox.

Door mijn informatie in te dienen ga ik akkoord met Saldodipje's behandeling van persoonsgegevens.

Is het mogelijk om vermogensbelasting te ontwijken?

We hebben natuurlijk allemaal een hekel aan belasting betalen en het liefst betalen we zo weinig mogelijk. Vermogensbelasting ontwijken particulier is dan ook iets wat veelvuldig op Google wordt gezocht. Natuurlijk gaan we u niet aanraden om een kleine BV op te richten in het Caribisch gebied, maar er zijn wel genoeg legale manieren om het bedrag wat u aan vermogensbelasting gaat betalen zo laag mogelijk te houden. Er zijn bijvoorbeeld een flink aantal vrijstellingen waar u voor kunt kiezen. Eén daarvan is bijvoorbeeld groene beleggingen, niet alleen goed voor het milieu maar u krijgt er ook nog eens extra belastingkorting bij. Moet u nog een dure aankoop doen voor het einde van het jaar? Bijvoorbeeld een nieuwe laptop of een auto? Dan kunt u dat het beste aan het einde van het jaar doen om het vermogen in dat jaar te verlagen.

Welke vrijstellingen zijn er?

Natuurlijk wilt u zoveel mogelijk geld overhouden onder aan de streep. Als we gaan kijken naar de vermogensbelasting vrijstelling opties dan kunt u een paar stappen nemen.

Algemene vrijstelling box 3

Om te beginnen heeft iedereen recht op een algemene vrijstelling in box 3 – dit is de heffingsvrije grens. Voor 2021 is dat 50.000 euro per persoon aan vrijstelling vermogensbelasting en de gezamenlijke heffingsvrije grens voor fiscaal partners is dan ook 100.000 euro. Komt u lager uit dan dit bedrag, dan betaalt u hierover geen vermogensbelasting.

Groencertificaat – vrijstelling vermogensbelasting

Naast de ‘standaard’ vrijstelling is er nog eens 60.429 euro per persoon aan extra vrijstelling voor groene spaarproducten met groencertificaat en groene beleggingen. Het is mogelijk dat partners deze vrijstelling aan elkaar overdragen, wat zorgt voor een totale vrijstelling van maar liefst 120.858 euro. Beleggingen in fiscaal erkende groene fondsen vallen onder deze groene beleggingen. Daarnaast kunt u ook nog eens 0,7 procent extra aanvullende heffingskorting krijgen in box 1. Groen sparen heeft dus duidelijk een voordeel.

Pensioensparen – vrijstelling box 3

Bent u met een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct een aanvullend pensioen aan het opbouwen? Dan is dat voor de Belastingdienst niet uw eigen vermogen in box 3. Let wel, u moet hiervoor wel reserverings- of jaarruimte hebben. U hoeft dus geen rendementsheffing te betalen als u gaat sparen voor uw pensioen.

Aanvullende vrijstelling

Spaart u voor een uitvaartverzekering of een andere overlijdensrisicoverzekering? Dan is er nog een aanvullende vrijstelling met betrekking tot vermogensbelasting. In 2021 is dat 7.348 euro per belastingplichtige.

Ook kunt u vrijstelling krijgen voor cash geld en vergelijkbare vermogensrechten, voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld cadeaubonnen en een chipkaart. U kunt hiervoor 552 per persoon aan vrijstelling krijgen. Fiscale partners hebben in totaal dus recht op 1.104 euro aan vrijstelling.

Daarnaast is er een extra vrijstelling voor kapitaalverzekeringen die voor 14 september 1999 afgesloten zijn, deze bedraagt maar liefst 123.428 euro. De verzekering mag echter gedurende de looptijd niet in uw voordeel gewijzigd zijn.

De conclusie over vermogensbelasting

Er zitten nog flink wat veranderingen aan te komen met betrekking tot vermogensbelasting. Zeker naarmate de oproep om de ultra-rijken meer belasting te laten betalen en de ‘kleinere’ spaarders en investeerders iets meer te ontzien lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat deze veranderingen er ook echt gaan komen.

De basisfilosofie van het Nederlands belastingsysteem is vrij simpel: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Maar naarmate er steeds minder geld kan worden verdiend met het geld op een spaarrekening neerzetten is steeds meer vraag om het vermogensbelasting stelsel aan te passen. In de komende jaren gaan we zien wat de gevolgen hiervoor daadwerkelijk zijn.

Veelgestelde Vragen

Wat is vermogensbelasting?

Dit is de jaarlijkse belasting of alles wat iemand bezit. Het maakt niet uit of het verdient, geërfd of ontvangen is en de inkomstenbelasting, schenking- of successierechten zijn ook niet relevant. De vermogensbelasting is feitelijk niet meer dan een jaarlijkse heffing over de (verwachte) waardestijging van het vermogen.

Vanaf welk bedrag moet u vermogensbelasting betalen?

In 2021 is het heffingsvrij vermogen (het bedrag waar u geen vermogensbelasting over hoeft te betalen) 50.000 euro per persoon. Fiscaal partners hebben een totaal heffingsvrij vermogen van 100.000 euro. Eerder was het heffingsvrij vermogen 30.846 euro per persoon.

Gaat de vermogensbelasting veranderen?

Zeker, de verwachting is dat in een aantal jaar en niet meer gewerkt gaat worden met ‘mogelijk’ rendement maar dat er gekeken gaat worden naar daadwerkelijk rendement. Voor de ‘kleine’ spaarder betekent dit dat ze minder geld aan vermogensbelasting hoeven te betalen.

Heb jij een financiële buffer nodig?

Vraag een lening aan

 

#Algemeen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Blog ›
220Waarom20Zou20u20Kiezen20Voor20Investeren20In20Vastgoed
06.04.2023
Waarom Zou u Kiezen Voor Investeren In Vastgoed?

Steeds meer mensen kiezen voor het investeren in vastgoed. Zeker met een huizenmarkt die constant nieuwe records aan het breken is kan dat voor sommige mensen behoorlijk interessant klinken.

#Plan uw financiën
Man and woman laptop L
28.09.2022
Doorlopend krediet: Wat is het en hoe werkt het?

Leer wat doorlopend krediet is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen van dit type lening zijn.

#Verantwoordelijke kredietverlening
Ferratum Money Does Spending Money Make Us Feel Good 700x350 0
06.04.2023
Waarom voelt geld uitgeven zo goed?

Over die vraag breken we al vele jaren ons hoofd. Wat denk je zelf? Krijg jij een goed gevoel van geld uitgeven? Zullen we die vraag eens verder uitdiepen?

#Algemeen

Onze producten

Minilening

Tot €1000

Pluslening

Tot €1800

LeenbedragLeentermijnRente bedragLeenbedrag incl. renteJKP over lening
€ 100,0030 dagen€‎ 1,07€‎ 101,0713,80%
€ 150,0030 dagen€‎ 1,60€‎ 151,6013,80%
€ 100,00
Leentermijn
30 dagen
Rente bedrag
€‎ 1,07
Leenbedrag incl. rente
€‎ 101,07
JKP over lening
13,80%
€ 150,00
Leentermijn
30 dagen
Rente bedrag
€‎ 1,60
Leenbedrag incl. rente
€‎ 151,60
JKP over lening
13,80%

Handige links

Mijn AccountMinileningPlusleningHelp CentrumBlogOver ons

Avinguda de Blondel, 11, 1e verdieping, 25002, Lleida, Spanje

Algemene leenvoorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid Cookies beheren