Doorlopend krediet: Wat is het en hoe werkt het?

Er zijn veel verschillende soorten krediet leningen beschikbaar voor consumenten, en het kan lastig zijn om erachter te komen welke voor u geschikt is. Een doorlopend krediet lening is een populaire optie die kan worden gebruikt voor een verscheidenheid van doeleinden. Hier gaan we dieper in op wat doorlopend krediet is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Dus als u overweegt geld te lenen, lees dan verder voor alle informatie van de betekenis van doorlopend krediet die u nodig hebt!
 

Wat is de betekenis van doorlopend krediet?

Stel, u wilt gaan winkelen of u moet een onverwachte uitgave dekken, maar u hebt geen geld bij de hand. In beide gevallen kan een doorlopend krediet de oplossing zijn. Doorlopend krediet is een soort lening waarbij u tot een bepaald bedrag, de kredietlimiet, kunt lenen. De rente op een doorlopend krediet wordt berekend op basis van het bedrag dat u opneemt, dus u betaalt alleen rente over het geld dat u daadwerkelijk gebruikt. Bovendien kunt u geld opnemen wanneer dat nodig is, dus het is er wanneer u het nodig hebt. Wanneer u een doorlopend krediet afsluit, spreekt u met uw kredietverstrekker een aflossingsperiode af. Deze ligt meestal tussen de één en vijf jaar.

 

Doorlopend krediet aflossen

De aflossing van het doorlopend krediet bestaat uit twee delen: de rente en de aflossing van het doorlopend krediet zelf. De rente wordt berekend op basis van het bedrag dat u van uw doorlopend krediet heeft opgenomen. U betaalt dit meestal maandelijks. Het tweede deel, het doorlopend krediet, kunt u maandelijks in zijn geheel of gedeeltelijk aflossen. Bovendien kunt u na een aflossing weer geld opnemen. Dit wordt "doorlopend" genoemd. Daarom heet het doorlopend krediet: het bedrag dat u kunt lenen "rouleert", omdat u het na aflossing weer kunt opnemen.

 

Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan doorlopend krediet. De belangrijkste hebben we voor u op een rijtje gezet.

 

Voordelen doorlopend krediet

 • U kunt naar behoefte geld opnemen.
 • U kunt (vaak ook boetevrij) gedeeltelijke aflossingen doen.
 • Doorgaans is de rentevoet voor een doorlopend krediet lager dan voor andere leningen.

 

Nadelen doorlopend krediet

 • Variabele rente: de rentevoet kan stijgen tijdens de looptijd van de lening.
 • U kunt in de verleiding komen om meer uit te geven dan u eigenlijk nodig hebt.
 • U weet niet hoe lang u uw schuld moet afbetalen wanneer u de lening aangaat.

 

Voorbeelden doorlopend krediet

Er zijn verschillende soorten doorlopend krediet. De populairste vorm van doorlopend krediet is het krediet dat mensen bij hun bank afsluiten, meestal ook een "doorlopend krediet" genoemd. De afgelopen jaren zien we deze kredietvorm steeds minder vaak voor komen.

Creditcards zijn een ander bekend voorbeeld. In feite heeft uw creditcard waarschijnlijk al een doorlopende kredietlijn. De rente op dit type lening is echter meestal hoger dan voor een lening die bij een bank wordt afgesloten.

 

Andere vormen van krediet en leningen

Er zijn andere vormen van krediet en leningen, zoals:

 

 • persoonlijke leningen;
 • minileningen;
 • kopen op afbetaling;
 • rood staan;
 • autolening (vorm van persoonlijke lening);
 • leasen;
 • kortdurend aflopend krediet;
 • flitskrediet;
 • leasen;
 • pandkrediet;
 • creditcard;
 • hypothecaire lening;
 • bedrijfslening.

 

Verschil persoonlijke lening en doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet is de rentevoet variabel en kunt u geld opnemen wanneer u dat nodig hebt. Bij een persoonlijke lening is de rentevoet vast en leent u een vast bedrag dat u in vaste maandelijkse termijnen terugbetaalt.

Een persoonlijke lening is een vorm van krediet die u voor een specifiek doel gebruikt, en is doorgaans zeer geschikt voor voorwerpen met een beperkte levensduur. U gaat ermee akkoord de lening terug te betalen over een bepaalde periode, meestal tussen de een en vijf jaar. De rentevoet van een persoonlijke lening staat vast, zodat u precies weet hoeveel u elke maand moet betalen. Persoonlijke leningen kunnen voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt zoals het kopen van een nieuwe auto, het renoveren van uw huis of het nemen van een vakantie.

Verschillen doorlopend krediet en aflopend krediet

Een belangrijk kenmerk van een doorlopend krediet is het termijn dat u afspreekt waarin u gebruikt kunt maken van doorlopend krediet. Tijdens de duur van de lening kunt u zelf weten wanneer u het bedrag opneemt en terugbetaald.

Over het algemeen gezien wordt een doorlopend krediet afgesloten voor een langere periode van minimaal een tot ongeveer vijf jaar. Het aanvragen van een doorlopend krediet is een intensief proces en u dient vele formulieren in te vullen, documenten aan te leveren en een gesprek te hebben met de kredietverstrekker. Een ander belangrijk nadeel van een doorlopend krediet is de variabele rente. U weet bij het afsluiten van een doorlopend krediet niet exact wat de kosten vooraf zijn.

De laatste jaren wordt er steeds vaker gekozen voor en tussenvorm van doorlopend krediet, namelijk 'aflopend krediet'. Deze vorm van krediet is een combinatie tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Wanneer u niet structureel de flexibiliteit nodig heeft van een doorlopend krediet en u niet voldoende tijd heeft om het gehele aanvraagproces te doorlopen, dan kan een aflopend krediet een uitkomst zijn.

Een aflopend krediet is een vorm van een lening op afbetaling. U kunt een vast bedrag lenen dat binnen een bepaalde periode afbetaald moet zijn. Het grote voordeel van dit type lening is dat u precies weet hoeveel geld u per maand moet terugbetalen en dat het vaak snel online geregeld kan worden.

 

Bepalen welke kredietvorm geschikt is voor u

Als u overweegt een lening of krediet af te sluiten, bedenk dan waarvoor u het geld zult gebruiken. Bedenk van tevoren wat het beste bij uw behoeften past. Op die manier leent u niet meer geld dan u nodig heeft. Als u overweegt een krediet of lening aan te vragen, denk dan goed na over de volgende zaken.

 

Hoeveel geld wilt u lenen?

Een van de belangrijkste vragen die u zich moet stellen is hoeveel geld u daadwerkelijk nodig heeft voor een bepaalde uitgave. Het is vaak verleidelijk om meer geld te lenen dan eigenlijk nodig is, maar dit kan op de lange termijn veel geld kosten. Leen alleen zoveel geld als u daadwerkelijk nodig heeft en wees er zeker van dat u zich de maandelijkse aflossingen kunt veroorloven.

 

Waar wilt u het geld voor gebruiken?

Het is van cruciaal belang om na te denken over waar u het geld van uw lening aan wilt uitgeven. Bijvoorbeeld, zal het gaan naar een aankoop op korte termijn, zoals een voertuig of reis? Als dat zo is, dan is een persoonlijke lening misschien het beste voor u. Heeft u daarentegen periodiek toegang tot financiering nodig? Dan is een doorlopend krediet misschien meer iets voor u.

 

Kredietperiode

Het is belangrijk om vooraf te weten en te bepalen wat de noodzakelijke of gewenste periode kredietperiode is. Met andere woorden, wanneer verwacht u de lening volledig afbetaald te hebben? Heeft u behoefte aan eenmalige flexibiliteit en een korte looptijd? Dan is een persoonlijke lening voor 5 jaar waarschijnlijk geen goede optie.

 

De voorwaarden

Let op: geld lenen kost geld. U ziet deze waarschuwing overal terug. Het is belangrijk te beseffen dat het lenen van geld ook daadwerkelijk geld kost. Vergelijk daarom de verschillende soorten krediet en de voorwaarden en vergelijk de verschillende aanbieders.

 

Budget

Een lening kan voordelig zijn, afhankelijk van uw omstandigheden. Als u bijvoorbeeld uw huis wilt opknappen om later duurdere reparaties te vermijden, dan kan een lening helpen deze uitgaven te dekken. Het is echter belangrijk om te controleren of het bedrag van de lening in uw budget past voordat u een beslissing neemt.

Door deze vragen te beantwoorden, kunt u beter beoordelen welke vorm van krediet bij uw behoeften past. Als u twijfels hebt, is het altijd raadzaam een deskundige om advies te vragen. Zij kunnen u helpen de juiste beslissing te nemen op basis van uw individuele omstandigheden.

 

Veel gestelde vragen

 

Hoe kom ik van mijn doorlopend krediet af?

Bij een doorlopend krediet heeft u vaak de mogelijkheid om tussentijds af te lossen. U kunt er ook voor kiezen om de hele lening in één keer terug te betalen. Dit is vaak voordelig, bijvoorbeeld als u een bonus of erfenis hebt ontvangen.

 

Wat is de rente van het doorlopend krediet?

Een belangrijk kenmerk van doorlopend krediet is dat de rente vaak niet vast is, maar variabel. Het percentage van het geleende bedrag dat moet worden betaald boven op de terugbetaling van het geleende bedrag noemen we doorlopende kredietrente.

 

Kan een openstaande schuld verjaren?

Ja, er kan sprake zijn van verjaring schulden. Dit houdt in dat de bank of de kredietgever na een bepaalde periode uw geld niet meer wettelijk kan opeisen.

 

Wat is de wettelijke verjaringstermijn schulden?

De algemene verjaringstermijn is 20 jaar, maar elke lening of schuld heeft zijn eigen verjaringstermijn. Voor een consumentenlening is dat 5 jaar volgens de federale wetgeving (die niet geldt voor studentenleningen).

 

Wat is aflossing?

Aflossen is het terugbetalen van geleend geld. Bij een doorlopend krediet hebt u vaak de mogelijkheid om tussentijds af te lossen. U kunt er ook voor kiezen om de hele lening in één keer terug te betalen. Dit is vaak voordelig, bijvoorbeeld als u een bonus of erfenis heeft gekregen.

 

Heb jij een financiële buffer nodig?

Vraag een lening aan

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: