Waarom voelt geld uitgeven zo goed?

04.05.2021#Algemeen

Over die vraag breken we al vele jaren ons hoofd. Wat denk je zelf? Krijg jij een goed gevoel van geld uitgeven? Zullen we die vraag eens verder uitdiepen?

 

Shoppen als therapie

Om te beginnen, er is een goede reden dat dat idee zo gangbaar is. Veel mensen gaan naar het winkelcentrum om geld uit te geven als ze zich wat ongelukkig voelen en uit onderzoek blijkt dat je je na een aankoop of twee echt beter voelt.

Denk eens aan het gevoel dat je hebt als je nieuwe kleren koopt. Die nieuwe bloes, die jas of die spijkerbroek geeft nieuw zelfvertrouwen en daar voel je je beter bij.

Niemand ontkent dat je tijdelijk geluk kunt ervaren na het winkelen. Echter, en daar zit de kneep, het kopen van spullen geeft directe voldoening - een snelle high - maar het geluksgevoel is niet langdurig.

Net als met alles in het leven moet ook geld uitgeven met mate gebeuren. Iets kopen geeft ons eventjes een goed gevoel, maar als je vaak spullen koopt, heeft dat niet steeds hetzelfde effect.

Geld uitgeven aan jezelf is belangrijk, een nieuw paar schoenen, een massage, maar laat het niet uit de hand lopen. Aan de andere kant, als je nooit geld aan jezelf uitgeeft, ook al weet je dat het je een goed gevoel zou geven, is jezelf tekort doen en zo word je ook niet gelukkig.

 

Geluk zit in de ervaring

Wat geld uitgeven betreft, of het nu om nieuwe kleren gaat, een nieuwe telefoon of zelfs een auto, als je spullen koopt, is het “nieuwgevoel” er vrij gauw van af omdat het artikel deel gaat uitmaken van je dagelijkse leventje.

Onderzoek wijst echter uit dat geld uitgeven aan ervaringen, een vakantie, uit eten met vrienden of een voetbalwedstrijd of muziekfestival bezoeken een geluksgevoel geeft dat langer duurt.

Het geluk dat je ervaart komt door het sociale element, mensen zijn immers sociale wezens. Wanneer we ervaringen delen met vrienden, familie en zelfs met vreemden, levert dat bestendige herinneringen op.

Tijd is luxe

Niet alleen produceren ervaringen een geluksgevoel dat langer duurt, zoals blijkt uit een artikel van NBC, maar onderzoek wijst ook uit dat mensen meer geluk ervaren wanneer ze geen spullen kopen maar tijd besparen.

Onderzoekers voerden een experiment uit waarin ze mensen twee weken lang $40 gaven. In de eerste week moesten ze iets fysieks kopen, een bloes of iets dergelijks. In de tweede week moesten ze het geld uitgeven aan iets dat hen tijd zou besparen zoals iemand inhuren om hun huis schoon te maken in plaats van het zelf te doen. De resultaten lieten zien dat mensen zich gelukkiger voelden wanneer ze tijd bespaarden dan wanneer ze iets fysieks kochten.

 

Alles bij elkaar opgeteld...

Onderzoek wijst uit dat, ja, geld uitgeven geeft een goed gevoel. “Geld kan gelukkig maken als je het goed uitgeeft,” zegt Elizabeth Dunn, psychologieprofessor aan de University of Brits-Columbia.

Hoewel het dus is bewezen dat geld uitgeven aan ervaringen en speciale momenten met vrienden en familie ons gelukkiger maakt dan geld uitgeven aan spullen, is het helemaal niet erg jezelf soms even lekker te verwennen met wat ‘shoptherapie’ als je dat op dat moment goed kunt gebruiken.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: