Zo voed jij je spaarvarken

In onze vorige blog bespraken we hoe je slim spendeert. Geld sparen is voor veel mensen een stuk moeilijker dan geld uitgeven. Dus hoe pak je dat slim aan? Door geld te verdelen over verschillende spaarpotjes, vooruit te denken en door een paar eenvoudige trucjes toe te passen, wordt sparen een stuk makkelijker.

 

Spaar met beleid

Je kan je spaar-skills verbeteren door inzichtelijk te maken hoe en hoeveel je spaart. Lees snel verder hoe je jouw spaargeld kan verdelen, jouw sparen kan automatiseren en van tevoren vaststelt hoeveel je iedere maand gaat sparen.

 

1 – Verdeel je spaargeld over verschillende rekeningen

Om overzicht te creëren en te bewaren, is het verstandig je spaargeld over verschillende rekeningen te verdelen. Je spaart voor verschillende dingen, dus waarom zou je al dat gespaarde geld op één hoop gooien? Maak dus verschillende rekeningen aan voor specifieke toekomstige uitgaven waar je geld voor opzij wilt leggen. Later in deze blogserie leggen we uit wat voor soort spaardoelen er allemaal zijn. [deeplink naar deel 2, indien blog in 1 keer wordt gepubliceerd]

 

2 – Automatiseer periodieke spaaracties

In plaats van zelf iedere keer geld over te maken naar jouw spaarrekening is het makkelijker dit te automatiseren. Je kunt tegenwoordig je betaalrekening zo instellen dat er periodiek een vast bedrag wordt overgemaakt naar je spaarrekening. Ook zou je je werkgever kunnen vragen om een deel van je salaris naar je spaarrekening te boeken. Door jouw spaaracties te automatiseren heb je er geen omkijken naar. Onbezorgd sparen, zeg maar.

 

3 – Spaar aan het begin van de maand

Sommige mensen komen er aan het eind van de maand achter dat ze geen geld over hebben en niets kunnen sparen. Onze tip: spek je spaarrekening aan het begin van de maand.

 

In onze vorige blog over budgetteren hebben we je geholpen om jouw uitgaven beter in de hand te houden. Als je aan het begin van de maand al geld opzij zet voor je spaardoelen, dan weet je hoeveel budget je over houdt voor de rest van de maand.

 

 

Vooruit denken: van spaarpot naar vetpot

Voor veel dingen geldt: als je iets wilt bereiken, maak het doel dan zo concreet mogelijk. Wil je afvallen? Dan doe je er goed aan om het aantal kilo’s te bepalen dat je kwijt wilt en wanneer je dat streefgewicht bereikt wil hebben. Met sparen werkt het net zo.

 

Het helpt in zulke gevallen om S.M.A.R.T. doelen te stellen. Dit staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. Door doelen concreet, meetbaar en realistisch te maken, verhoog je de kans dat je je doelen ook echt gaat realiseren. Hieronder drie soorten spaardoelen en bijhorende strategieën om ze effectief op te stellen.

 

1 – Spaartype 1: terugkerende uitgaven

Een aantal uitgaven komt elk jaar terug, zoals vakanties en feestdagen. Het is handig om van tevoren een voorraadje geld op te sparen. Boek bijvoorbeeld elke maand €100 naar je vakantierekening als je weet dat je gemiddeld €1200 besteed aan vakanties. Doe dit ook voor de feestdagen. Zo voorkom je dat december ieder jaar weer een krappe en stressvolle maand wordt vanwege al die kerstcadeaus en vuurwerkuitgaven.

 

2 – Spaartype 2: korte termijn uitgaven

Korte termijn uitgaven zijn bijvoorbeeld kleding, een nieuwe smartphone of festivals en feestjes waar je graag heen wilt. Ons advies: leg in de aanloop naar zo’n uitgave wat geld opzij. Maak ook je korte termijn uitgaven S.M.A.R.T:

  • Noteer de prijs van wat je wil kopen
  • Specificeer waar je het geld voor nodig hebt. (maak dit concreet, dus noteer merk en type, bijvoorbeeld iPhone 7 plus)
  • Bepaal wanneer je deze uitgave wilt doen en wanneer je spaardoel dus moet zijn bereikt (zo maak je het meetbaar en tijdgebonden)

 

Sparen lijkt misschien iets voor de lange termijn. Maar ook voor de korte termijn is het belangrijk. Of het nou gaat om een event waar je heen wilt, nieuwe schoenen of een telefoon: als je spaart, kan je die aankopen altijd doen, ongeacht of er onverwachtse uitgaven bij komen.

 

3 – Spaartype 3: lange termijn en onverwachte uitgaven

Bovenstaande strategie kan je ook toepassen op lange termijn spaardoelen. Lange termijn uitgaven zijn bijvoorbeeld een nieuw bankstel of een auto, maar ook onverwachte uitgaven (die je helaas niet kan vermijden) zoals de vervanging van je wasmachine of koelkast. Maak voor onverwachte uitgaven een aparte rekening aan, zoals uitgelegd in deel 1 [deeplink]. Het voorkomt dat bij onverwachtse uitgaven een vakantie of festival niet door kan gaan.

 

Hoeveel je op de rekening voor onverwachtse uitgaven moet zetten, hangt natuurlijk af van je huishouden. Wel adviseert het NIBUD om een vast percentage van je netto-inkomsten per maand (10%) opzij te zetten. Op deze manier kan je een buffer opbouwen die je elke maand aanvult.

 

Hieronder een indicatie van een dergelijke buffer voor verschillende type huishoudens:

  • Eenpersoons: €22.2000 per jaar = €185 sparen p/m
  • Tweepersoons: €55.300 per jaar = €460,80 sparen p/m
  • Driepersoons: €78.600 per jaar = €655 sparen p/m
     

Gebaseerd op inkomenscijfers van het CBS (2015)

 

 

Koppel sparen en geld uitgeven aan elkaar

 

Geld uitgeven gaat de meeste mensen makkelijker af dan sparen. Daarom is het slim om die twee aan elkaar te koppelen. Hieronder twee manier om dit voor elkaar te boksen door te sparen terwijl je geld aan het uitgeven bent.

 

Optie 1: Automatisch sparen bij iedere uitgave

Sommige betaalrekeningen kan je zo instellen dat over iedere uitgave die je doet ook automatisch een bedrag naar je spaarrekening gaat. Hou goed je salaris en je budget in de gaten om te bepalen hoeveel je naar je spaarrekening kan laten overboeken. Kan je tussen de 5% en 10% missen? Dan zal je aan het einde van de maand zien dat dit een leuke aanvulling is op je spaarrekening. Geef je bijvoorbeeld gemiddeld €1500 per maand uit, dan spaar je zo iedere maand €75 tot €150. Dat kan dus oplopen tot €1800 op jaarbasis. Zet je spaarmachine dus snel aan het werk!

 

Let op: deze optie werkt alleen als je een positief budget hebt. In een vorig blog geven we je tips hoe je dit voor elkaar krijgt.

 

Optie 2 – Do It Yourself (DIY) sparen

Is automatisch sparen niet mogelijk bij jouw betaalrekening of hou je het liever zelf in de hand? Dan kan je het ook zelf handmatig doen. DIY sparen noemen we het.

 

Je kan dit doen door over iedere uitgave een percentage te berekenen dat je overmaakt naar je spaarrekening. Het percentage mag je zelf bepalen en afstemmen op jouw spaardoelen [deeplink naar deel 2]. Zorg er in ieder geval voor dat het concreet, realistisch en meetbaar is, SMART dus.

 

Doe je veel verschillende uitgaven per maand? Dan wordt het waarschijnlijk een tijdrovende bezigheid om continu de spaarbedragen te berekenen en over te maken. Om het makkelijker te maken, kan je ervoor kiezen om alleen uitgaven boven een bepaalde grens, bijvoorbeeld €20 of €30, te gebruiken voor je DIY-spaaracties.

 

Een ander alternatief is om een bedrag te sparen door uitgaven af te ronden naar boven. Nee, we bedoelen niet dat je onophoudelijk met fooien moet rondstrooien. Geef je bijvoorbeeld €52 uit, rond dan af naar €55 en maak het verschil, €3 in dit rekenvoorbeeld, over naar je spaarrekening. Hoe ver je naar boven afrondt, mag je zelf bepalen. Tip: wees niet te voorzichtig!

 

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: