‘Zorg je dat je je geldzaken op orde hebt?’ Een vraag die ouders hun kinderen vaak stellen als onderdeel van de opvoeding. En dat is maar goed ook, want het is belangrijk dat je je al vroeg bewust wordt hoe je jouw financiële situatie onder controle kan houden. Welke voordelen dit je oplevert, hoe dit in z’n werk gaat en welke apps jou daarbij kunnen helpen, lees je hier.
Je geldzaken op orde hebben, betekent niet dat je nooit meer geld te veel uitgeeft of dat je altijd kan kopen wat je zou willen. Wat het wel betekent, is dat je overzicht hebt over je financiën en dat heeft zo z’n voordelen. We hebben er een paar op een rijtje gezet en zijn benieuwd welke voordelen jij zelf ziet en ervaart.
Maar hoe breng je je geldzaken op orde? Wat moet je daarvoor doen. In het volgende stuk lees je hier meer over.
Het kijken naar het saldo op je bankrekening is simpelweg niet genoeg om te weten hoe het écht met je persoonlijke financiën gaat. En het is bovendien een momentopname. Tijd voor het echt werk. Laten we beginnen met een aantal tips om je op weg te helpen om jouw persoonlijke geldzaken op orde te krijgen.
Misschien ken je het fenomeen ‘kasboek’ of ‘huishoudboekje’ nog van vroeger. Bedrijven, en vooral winkels, gebruiken nog altijd kasboeken om bij te houden hoeveel geld er binnenkomt en wordt uitgegeven. Consumenten noemen het kasboek vaak een huishoudboekje. Je kan ze bijvoorbeeld hier kopen of zelf digitaal maken in hulpprogramma’s zoals Microsoft Excel.
Maak hiervoor een overzicht van je vaste uitgaven per maand en wat je overhoudt na deze uitgaven. Een goed voorbeeld van een duidelijk overzicht vind je hier. Wil je dit zelf maken? Hieronder vind je een handig voorbeeld.
Een huishoudboekje helpt om in de gaten te houden waar je geld aan uitgeeft en hoeveel er iedere maand binnenkomt. Omdat alles netjes op een rijtje staat, kan je ook eenvoudig zien of je misschien iets rustiger aan moet doen met je geld, je juist ruimte hebt om iets extra’s te kopen of opzij te leggen voor bijvoorbeeld een vakantie.
Voordat je het huishoudboekje gaat gebruiken, doe je er goed aan om na te denken hoe je de uitgaven gaat verdelen over categorieën. Deze zorgen ervoor dat je overzicht houdt en niet een hele lange lijst van bonnetjes en facturen hebt waar je periodiek doorheen moet gaan om te zien wat er wel en niet goed gaat.
Het zou natuurlijk onhandig en bovendien tijdrovend zijn om continu naar alle in- en uitgaande posten te moeten kijken. Een aantal uitgaven en inkomsten, zoals energierekeningen, huurkosten, verzekeringen en salarissen, komen regelmatig terug en het bedrag is vaak hetzelfde.
Naast het goed bijhouden van het huishoudboekje is het ook belangrijk om regelmatig te kijken hoe je geldzaken ervoor staan. Let daarbij op hoe de uitgaven en inkomsten in de diverse categorieën zich ontwikkelen over een langere periode. Het is niet erg als je de ene maand iets meer uitgeeft dan er binnenkomt of je juist een maand wat overhoudt. Het huishoudboekje kan je vooral inzetten om zaken die structureel niet goed gaan, op te merken en er zo iets aan te doen.
Een huishoudboekje helpt je om overzicht te creëren en controle te houden over jouw persoonlijke budget. Maar hoe deel je je budget in? Welke uitgaven moét je elke maand doen? De 50/30/20 vuistregel kan je op weg helpen om een slimme en effectieve verdeling te maken van jouw budget. Benieuwd hoe dat in z’n werk gaat en hoe jouw kosten binnen deze groepen vallen? Lees snel verder.
Even voor de duidelijkheid: boodschappen horen daar ook bij. Er zijn maar weinig mensen die altijd op één vast bedrag per maand uitkomen – behalve jij, vanaf nu. Zet één maandelijks bedrag vast voor je boodschappen en andere vaste lasten en hou je daaraan. Vijftig procent van je maandsalaris wordt dus zeker weten uitgegeven. Dat geeft niks: hieronder lees je wat je met die overige vijftig procent kan doen.
Kleding, feestjes, leuke activiteiten, uit eten gaan of tijdschriftabonnementen. Per maand besteed je heel wat aan leuke en spontane, ongeplande activiteiten. Reken ook je Netflix en/of Spotify account tot de ‘leuk’-categorie. Het zijn weliswaar vaste lasten, maar wel lasten die je kan schrappen wanneer nodig.
Of het nou gaat om een vakantie, jouw pensioen of misschien zelfs een nieuwe auto: probeer 20% van je salaris opzij te zetten. Hoe meer je wegzet, hoe secuurder je met je overige geld omgaat. Sparen gaat het beste wanneer je dat aan het begin van de maand doet, wanneer je net je salaris hebt ontvangen. Veel mensen geven geld uit en kijken rond het einde van de maand wat ze overhouden om dat vervolgens te sparen en te verdelen over categorieën. Draai het om! Zet het bedrag dat je wilt sparen opzij zodra je salaris binnen is zodat je het niet uit kan geven. Zo ben je er zeker van dat je niet je spaargeld uitgeeft. En uiteraard moet je natuurlijk wel van dat gespaarde geld afblijven en het netjes op de spaarrekening laten staan.
Besef dat de 50/30/20 regel een richtlijn is. Ben je meer dan 50% van je inkomen kwijt aan vaste lasten, bezuinig dan wat op je ‘fun’ uitgaven en vice versa. Om overzicht te houden op deze verdeling van uitgaven kan je tal van handige apps gebruiken. Een overzicht van de beste apps vind je hieronder.
Bovenstaande tips zijn vooral handig wanneer je wat geld overhoudt na je salaris. Maar wat nou als er meer uitgaat dan binnenkomt? Daar kan je iets aan doen. Tijd om in actie te komen. Hieronder lees je hoe.
Je krijgt niet genoeg binnen en een loonsverhoging zit er voorlopig niet in. Tijd om eens kritisch naar je uitgaven te kijken. Heb je abonnementen lopen of andere terugkerende uitgaven? Kijk dan of je deze dan met iemand kan delen.
Luister je bijvoorbeeld muziek via Spotify, kies dan het family pakket. Daarvoor betaal je één prijs en mag je het abonnement delen met 4 anderen. Zo gaan de kosten per persoon omlaag en zijn jouw vrienden, familieleden of huisgenoten ook goedkoper uit. Hetzelfde geldt voor kranten- of tijdschriftabonnementen. En kijk ook eens of je jouw reis- en ziektekostenverzekeringen via de polis van je ouders kan regelen.
Het NIBUD heeft berekend dat we in Nederland gemiddeld iets meer dan €200 per maand uitgeven aan boodschappen. Dat is best veel geld iedere maand en tegelijkertijd ook relatief eenvoudig voordeel te halen. Hieronder 3 gratis tips:
Tip 1: Kijk wat vaker omlaag in de supermarkt
Er is namelijk een behoorlijk prijsverschil tussen producten op ooghoogte en producten in het onderste schap. En die goedkopere producten komen vaak uit dezelfde fabriek als die van de A-merken, dus kwalitatief ga je er meestal niets op achteruit.
Tip 2: Switch van supermarkt
Wat ook goed is voor je budget, is switchen van supermarkt. Mensen gaan vaak boodschappen halen bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Wie weet zijn er goedkopere alternatieven. Deze zijn misschien net iets verder van huis maar dichterbij je budget. Loop je de deur plat bij Albert Heijn? Ga dan eens een tijdje boodschappen doen bij Dirk van den Broek of Lidl.
Tip 3: Vergelijken loont
Je kan tegenwoordig eenvoudig en vanuit je luie stoel de prijzen van verschillende producten vergelijken en aanbiedingen inzien. En dat allemaal zonder de supermarkten te bezoeken. Dit kan je zomaar een paar euro per product schelen en tientallen Euros op maandbasis. En met deze app zou het zeker moeten lukken om slimme vergelijkingen te maken: https://www.droidapp.nl/apps/sjoprz-boodschappen-app-review/
Hierboven heb je gelezen dat ongeveer 50% van je uitgaven bestaat uit vaste lasten. Denk daarbij aan Internet-, TV- en telefonieabonnementen, verzekeringen, brandstofkosten, en water, gas en licht.
Om je terugkerende maandelijkse uitgaven omlaag te krijgen, kan je
Wilt u meer te weten komen over de service van Saldodipje? Neem dan een kijkje via onderstaande knop!