Alles Over De Rente Bij Een Persoonlijke Lening

Zo geregeld met Saldodipje

Lening van €1100 met een looptijd van minimaal & maximaal 2 maanden (62 dagen). U ontvangt een factuur voor de lening van €1100 bestaande uit 2 termijnen. Termijn 1 verloopt na 31 dagen en termijn 2 na 62 dagen. Maandelijkse afbetaling: €554.81. Rente: 7.08%. Rente bedrag €9.61 over 2 maanden. Totaal bedrag: €1109.61. Let op: Persoonlijke Garantstellingsdocumenten moeten binnen 5 dagen na uitbetaling worden toegestuurd en goedgekeurd. Zo niet, dan kunnen er aanvullende bedragen van toepassing zijn volgens de leenovereenkomst. Klik hier voor meer informatie.

Heb je een duidelijk doel waarvoor je geld wilt lenen? Dan is een persoonlijke lening een goede optie voor jou. Op dat moment liggen de rente en de looptijd al vast. Hierdoor weet je zeker waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Als je weet hoeveel geld je ongeveer nodig hebt dan is de persoonlijke lening hier buitengewoon geschikt voor.

Meer over de persoonlijke lening

Wanneer je een persoonlijke lening aangaat krijg je eenmalig een bepaald bedrag op de rekening gestort. Je betaalt het geld terug tegen een vast bedrag per maand over een vooraf vastgelegde periode. Bij sommige kredietverstrekkers kun je een persoonlijke lening boetevrij eerder aflossen, bij andere juist weer niet.

 

In de leenovereenkomst kun je het vaste termijnbedrag, rente en looptijd vinden. De daadwerkelijke looptijd van jouw persoonlijke lening wordt in maanden of jaren uitgedrukt. Vaak is trouwens een persoonlijke lening annuïtair. Dat betekent dat de verhouding tussen rente en aflosbedrag verandert maar het te betalen maandbedrag tijdens de aflosperiode continu hetzelfde blijft. De kosten die je moet betalen verschillen per aanbieder. Daarom is het altijd verstandig om te kijken naar de rentes en aanvullende voorwaarden.

 

Natuurlijk wil je er ook zeker van zijn dat jouw investering niets meer waard is na de lening. Dus is het altijd verstandig de looptijd van jouw persoonlijke lening af te stemmen op de economische levensduur van het leendoel. Daarom is het altijd een goed idee om te kiezen voor een aflosperiode die hetzelfde is als (of korter is dan) de levensduur van het product dat je ermee aanschaft.

 

De rente van een persoonlijke lening

De rente die je moet betalen voor het nemen van een lening maakt het verschil duidelijk tussen een minder voordelige lening en een goedkope lening. Daarom moet je goed letten op de totale rente die je gaat betalen voor een lening wanneer je een lening gaat uitzoeken. Niet alleen het rentepercentage bepaalt de totale rente die je betaalt voor een lening. Vaak is de regel: hoe hoger het bedrag dat je gaat lenen, hoe lager het rentepercentage gaat worden. En hoe korter de looptijd van de lening, hoe lager de totale rente die je moet betalen.

 

Voor een persoonlijke lening ligt het rentepercentage vaak tussen de 5 en 12 procent. Het is altijd een goed idee om de laagste rente en de rentetarieven te vergelijken om zo de goedkoopste persoonlijke lening te vinden. Want uiteindelijk kan het aanbod flink verschillen op basis van jouw persoonlijke situatie. Belangrijk is het bijvoorbeeld om er over na te denken hoeveel je zou willen lenen, hoeveel je kunt lenen en de looptijd van de lening.

 

Ga je bijvoorbeeld de persoonlijke lening gebruiken om een koopwoning te verbouwen? Dan kun je de rente die je betaald aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat komt namelijk om je een vast aflosschema hanteert bij deze lening.

Geld lenen tegen een lage rente

Tegenwoordig krijgen we bijna geen rente meer op ons spaargeld. Sterker nog, bij veel banken moet je zelfs rekening houden met een negatieve rente. De markt bepaald natuurlijk hoe hoog of hoe laag de rente is. De verhouding tussen vraag/aanbod en besparingen en leningen. Als er weinig vraag is naar leningen of veel aanbood is met betrekking tot spaargeld dan is de rente laag. De rente wordt echter hoger als er veel vraag is naar leningen. Feitelijk is dat niet anders als bij andere producten.

De gevolgen van de lage rente

 • Het gewoon sparen levert (bijna) niets meer op door de lage spaarrente. Het lenen van geld is juist goedkoper geworden dan ooit.
 • Het is voor veel mensen mogelijk om een hogere hypotheek te nemen omdat geld lenen zo goedkoop is. Dat is ook de reden dat de huizenprijzen zo gestegen zijn. Het kopen van huizen is ook interessanter geworden voor investeerders.
 • Sparen voor het pensioen is ook duurder geworden dankzij de lage rente. De verplichtingen van de pensioenfondsen zijn toegenomen door de lage rente.
 • Kredietverstrekkers merken vaak dat er meer vraag is naar kredieten en leningen. Ondanks het feit dat ze meer aanvragen hebben kunnen ze wel minder rente-inkomsten ontvangen.

Moet je geld betalen voordat je een lening opneemt?

Het is iets waar veel mensen toch een vraag over hebben: geld lenen zonder kosten vooraf. Het is belangrijk om te weten dat een kredietaanbieder voor het afsluiten van een persoonlijke lening geen kosten in rekening mag brengen. Geld lenen zonder kosten vooraf moet dus altijd mogelijk zijn. Dat betekent geen kosten voor de aanvraag en ook geen administratiekosten. Het mag misschien niet, maar helaas gebeurt het nog steeds wel.

 

Ook als de aanbieding heel erg mooi lijkt is het nog steeds belangrijk om stil te staan bij het feit dat het niet toegestaan is om geld uit te lenen en daar vooraf kosten voor te vragen. Je betaalt dus alleen voor de aflossing en de rente de maandelijkse kosten.

Wat heb ik nodig voordat ik de lening aanvraag?

Om het aanvraagproces zo soepel mogelijk te laten verlopen, vragen wij je deze gegevens bij de hand te hebben voordat je een aanvraag doet:

 • Een duidelijke scan of foto van de voor- en achterkant van een geldige ID-kaart of paspoort.
 • Je arbeidssituatie (fulltime, parttime).
 • Je bruto maandinkomen (het bedrag dat je verdient vóór belastingen).
 • Je maandelijks terugkerende uitgaven (kosten aan aflossingen van andere leningen).
 • Je startdatum van het dienstverband.
 • Je IBAN.
 • Je bankkaart en e-dentifier.

Een persoonlijke lening is niet altijd de beste optie

Natuurlijk is een persoonlijke lening bijzonder interessant, zeker nu geld lenen tegen een lage rente echt mogelijk is geworden. Maar afhankelijk van jouw specifieke voorkeur en doel voor het lenen van geld is een minilening nog veel beter. Het maximale leenbedrag van een minilening is €1000. Vaak ben je alweer snel van de lening af nadat je het leenbedrag hebt terugbetaald. Vergelijk dat eens met een persoonlijke lening waar je vaak maanden aan het terugbetalen bent.

 

Bij een minilening van Saldodipje betaal je eenmalig rente over het leenbedrag. Bij een persoonlijke lening heb je vaak veel meer administratieve taken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan een werkgeversverklaring, contracten, loonstroken of meer. Dat is gelukkig bij Saldodipje niet nodig

Veel gestelde Vragen

Is het normaal dat ik geld betaal bij het opnemen van een lening?

Nee. Sterker nog het is helemaal niet toegestaan volgens de regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Je betaalt alleen de maandelijkse kosten voor de aflossing en de rente.

 

Wat bepaalt de rente van een persoonlijke lening?

Er zijn een aantal verschillende factoren die het rentepercentage van een persoonlijke lening bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de lening, het persoonlijke risicoprofiel van de persoon die leent en de duur van de lening.

 

Waar moet ik rekening mee houden bij de looptijd?

Uiteindelijk wil je niet dat een product geen waarde meer heeft wanneer de lening is terugbetaald. Daarom is het altijd een goed idee om de looptijd af te stemmen op de economische waarde van het product dat je er mee gaat kopen.

Sorry, there are errors on the page: