Alles Over Financieel Onafhankelijk Worden

Financieel onafhankelijk worden, wie zou dat nu niet willen? Het klinkt in elk geval al enorm aantrekkelijk. Maar wat betekent dat precies? En wanneer heb je het daadwerkelijk voor elkaar? Is het mogen om het leven te hebben wat je wilt en niet te hoeven werken? Dat zijn allemaal goede vragen, vandaar dat we iets verder induiken op het concept financieel onafhankelijk worden en wat je er allemaal voor moet weten.

 

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Eerst maar eens de basis – wanneer ben je financieel onafhankelijk? Dat ben je wanneer je zelf kunt bepalen wat je wel en niet gaat doen. Omdat je vermogen voldoende inkomen oplevert kun je bijvoorbeeld stoppen met werken. Je hoeft feitelijk niet te werken om rond te kunnen komen. Maar hoeveel geld je daadwerkelijk nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn is afhankelijk van je levensstandaard. Geef je bijvoorbeeld weinig geld uit? Dan hoef je minder vermogen op te bouwen om financieel onafhankelijk te worden dan mensen die veel geld uitgeven, graag dure reizen maken en lekker vaak uit eten gaan.

 

En wat is FIRE dan?

Je hebt misschien de term ‘FIRE’ wel eens gehoord. Dit staat voor het Engelse ‘Financial Independence, Retire Early.’ Nou moeten we wel eerlijk zeggen dat de term zelf misschien wat misleidend is. Want bij FIRE gaat het niet alleen maar om of je eerder met pensioen kunt. Het gaat veel meer over de vrijheid in het leven – het kunnen doen en laten wat je wilt. Je hebt dan feitelijk zelf de keuze of je wil gaan werken of niet.

 

FIRE draait dus niet om snel rijk worden. Het is niet een manier om zo snel mogelijk op een risicovolle manier geld bij elkaar te sprokkelen. Veel FIRE aanhangers die geven aan dat het niet zozeer gaat om het feit dat ze niet willen werken, maar meer dat ze de financiële ruimte hebben om van een leven te genieten waar ze de dingen kunnen doen die ze ook graag doen. Bijvoorbeeld meer tijd aan hun hobby of gezin besteden, of gewoon vrijwilligerswerk doen.

 

Veel mensen die in FIRE geloven zijn van mening dat financiële onafhankelijkheid voor iedereen te bereiken is. Maar ze zijn wel eerlijk dat het een stuk sneller en gemakkelijker te bereiken is met een goed salaris. FIRE gaat over (veel) minder uitgeven dan je verdient, geld besparen op onnodige uitgaven en op het geld dat je overhoudt rendement behalen. Voor hen is dat dan ook voor iedereen haalbaar.

 

Maar wanneer ben ik nou echt financieel onafhankelijk?

Zoals je in de definitie van FIRE kunt zien is dat voor iedereen anders. Het is ook nog eens afhankelijk van jouw huidige (en toekomstige) persoonlijke en financiële situatie. Hoe minder geld je nodig hebt om te leven, hoe minder geld je uiteindelijk hoeft te sparen. Sommige mensen rijden graag in een luxe auto, sommige mensen gaan graag iedere week uit eten. Het is aan jou om te bepalen bij welke levensstijl jij kunt genieten van het leven.

 

De principes van de FIRE-beweging bepalen wanneer je financieel onafhankelijk bent door gebruik te maken van de 4% regel. Als we deze regel moeten geloven dan ben je financieel onafhankelijk als je niet meer dan 4% van je geïnvesteerd vermogen uitgeeft aan jaarlijkse uitgaven. Dat betekent dus feitelijk dat jouw levenswijze stabiel blijft, en je niet meer dan 4% van je totale vermogen gebruikt om te kunnen leven.

 

Maar hoeveel je dan totaal moet sparen? Dat is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Hoe snel wil je bijvoorbeeld financieel onafhankelijk worden? Hoeveel heb je elk jaar nodig om de dingen te blijven doen die je leuk vindt? Je kunt het als volgt berekenen om FIRE te worden:


Je geeft momenteel €40.000 uit per jaar. Dan heb je dus in totaal een vermogen van (€ 40.000/0,04) = € 1.000.000 nodig om financieel onafhankelijk te worden. Wil je binnen 30 jaar financieel onafhankelijk zijn? Dan moet je dus (€ 1.000.000 /30) = € 33.333 per jaar moeten sparen. Dat klinkt natuurlijk best wel veel. Maar met goede investeringen is het vaak mogelijk om vanwege het rente-op-rente-effect je vermogen sneller te laten groeien.

 

Die investeringen hoef je natuurlijk niet allemaal te verdienen, je kunt ook jouw uitgaven verminderen. Bijvoorbeeld door een tweede auto weg te doen of door kleiner te gaan wonen. Om financieel onafhankelijk te worden heb je dan minder vermogen nodig.

De stappen naar financieel onafhankelijk worden

Welke stappen moet je dan nemen om financieel onafhankelijk te worden. Door deze vijf stappen te doorlopen heb je in elk geval een goede basis met jouw FIRE-traject en maak je goed overwogen keuzes.

 

Stap 1 – Waarom en wanneer wil je financieel onafhankelijk worden?

Voor sommige mensen betekent financieel onafhankelijk dat ze een jaar op wereldreis kunnen gaan, of dat hun schulden zijn afgelost. Voor andere mensen betekent financieel onafhankelijk dat ze echt nooit meer hoeven te werken. Als jij weet wat jouw persoonlijke financiële doelen zijn en je deze goed voor ogen hebt, en ook nog eens weet wanneer je ze wil bereiken, dan is het gemakkelijker om de juiste strategie te bepalen om de uiteindelijke doelen te halen.

 

Stap 2 – Wat is je huidige netto vermogen?

Tel al jouw bezittingen bij elkaar op – beleggingen, spaargeld, huis en meer – trek daar weer de eventuele schulden vanaf. Gebruik vervolgens de bovengenoemde 4% regel om te bepalen hoeveel je moet hebben om financieel onafhankelijk te worden. Vergelijk dan het huidige netto vermogen met jouw streefbedrag. Je ziet gelijk wat je nog bij elkaar moet sparen en hoe ver je van je doel bent verwijderd.

 

Stap 3 – Kun jij uitgaven verminderen/verlagen?

Je kunt jouw streefbedrag sneller realiseren door je uitgaven te verlagen. Daarnaast heb je uiteindelijk minder geld nodig om dezelfde levensstandaard te houden als je minder uitgaven hebt. Kun je geld besparen op de dagelijkse boodschappen, verzekeringen, vervoer of woonlasten? Dat kan al heel snel behoorlijk wat geld opleveren. Het is echter wel heel belangrijk dat uiteindelijke bezuinigingen ook realistisch zijn, anders is het veel te lastig om deze vol te houden.

 

Stap 4 – Kun jij je inkomen vergroten?

Uiteindelijk is het niet meer reëel om je uitgaven te blijven verlagen, daarom is het dan beter om je inkomen te vergroten. Je kunt bijvoorbeeld een eigen bedrijf opzetten, extra uren gaan werken of dit kan ook door het genereren van passief inkomen. Op die manier zorg je dat jouw geld meer rendement oplevert. Bijvoorbeeld door te gaan beleggen of door geld te storten op een depositorekening. Het vergelijken van de verschillende looptijden en spreiden van je vermogen zijn daarin wel heel belangrijk. Het is dan ook verstandig om onafhankelijk financieel advies in te winnen.

 

Stap 5 – Blijf zowel creatief als geduldig

Neem vooral rustig te tijd om te bedenken wat je nu echt belangrijk vindt in het leven en neem vooral geen overhaaste beslissingen. Je kunt wel zo snel mogelijk financieel onafhankelijk willen worden en je leven compleet veranderen, maar zou je daar uiteindelijk echt gelukkig van worden? Het is misschien verstandiger om na te denken over de manieren waarop je jouw inkomen kunt vergroten. Het gaat bij financieel onafhankelijk wel om de juiste balans.

 

De conclusie over financieel onafhankelijk worden

Uiteindelijk is het concept achter financieel onafhankelijk worden niet heel erg lastig. De basisberekening die je doet om te bepalen of je financieel onafhankelijk bent is zelfs relatief simpel. Maar uiteindelijk zijn er een aantal vragen die alleen jij kunt beantwoorden, vaak is het goed om zoiets te doen met een financieel adviseur.

 

Als je echter zo snel mogelijk FIRE wil worden is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met beleggen en sparen. Hoe eerder je begint en hoe langer je dus hebt om geld op te bouwen, hoe beter. Uiteindelijk is het wel belangrijk dat je de risico’s van beleggen kent en ook voor jezelf duidelijk weet waarom je het doet.

 

Uiteindelijk is het voor heel veel mensen mogelijk om financieel onafhankelijk te worden. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een goed plan. Het is zeker geen concept dat alleen nog maar bereikbaar is voor de ultra-rijken onder ons. Alleen het vraagt wel om flink wat plannen.

 

Veelgestelde Vragen

 

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te worden?

Je moet de rest van je leven genoeg vermogen hebben voor het inkomen. Dat betekent in de basis dat je 25 x jouw jaarlijkse uitgaven moet hebben. Geef je elk jaar €40.000 uit? Dan moet je €1.000.000 hebben.

 

Wat is de FIRE-methode?

FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early en het is een methode dat je door slim te beleggen, slim te besparen en zuinig te leven vervroegd met pensioen kunt gaan. Met andere woorden, dat je niet meer hoeft te werken.

Heb jij een financiële buffer nodig?

Vraag een lening aan

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: