Wat Is Consumptief Krediet En Wat Kun Je Er Mee?

De kans is groot dat je de term consumptief krediet wel vaker voorbij hoort komen. Maar wat is het nu precies dan? Wat is de consumptief krediet betekenis? Het is een soort van verzamelterm geworden van allerlei soorten krediet die gemaakt zijn voor privégebruik. Simpelweg betekent het dat je als consument geld leent voor een bepaalde uitgave. Je betaalt rente over het bedrag dat je leent en moet het geleende bedrag natuurlijk aflossen.

 

Het een soort lening waar je geld leent voor dienst en/of producten die een houdbaarheidsdatum hebben. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie, de inrichting van een woning of een auto. Het maakt niet uit waar je geld voor nodig hebt, je kunt het gewoon lenen.

 

Welke vormen van consumptief krediet zijn er?

Afhankelijk van hoe we het precies aanvliegen zijn er twee belangrijke basisvormen met betrekking tot consumptieve leningen. Dit zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Er zijn ook genoeg opties die een aantal kenmerken van beide opties met elkaar combineren, maar uiteindelijk zijn dit de belangrijkste opties waar we rekening mee moeten houden.


Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet?

Wanneer we kijken naar de persoonlijke lening en doorlopend krediet zijn de belangrijkste verschillen tussen beide het soort rente dat je betaalt en de flexibiliteit van de lening. Bij een doorlopend krediet is het bijvoorbeeld een optie om geld opnieuw op te nemen nadat je het eenmaal hebt afgelost. Je kunt een maximale lening weer krijgen tot het oorspronkelijke leenbedrag.

 

Bij een persoonlijke lening daarentegen is het niet mogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Wil je geld opnieuw inzetten? Dan moet je gewoon een nieuwe lening aanvragen bij een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is daarom ook iets minder flexibel dan het doorlopend krediet.

 

Een ander duidelijk verschil tussen beide vormen van consumptief krediet de rente die je moet betalen. De rente is variabel bij een doorlopend krediet. Hoewel het misschien in de realiteit niet zo vaak zal gebeuren zou deze in theorie bijna elke dag kunnen wijzigen. Dit in tegenstelling tot een vaste rente tijdens de afgesproken looptijd van een persoonlijke lening.

 

De conclusie is dat je iets meer zekerheid hebt bij een persoonlijke lening en iets meer flexibiliteit bij een doorlopend krediet. Uiteindelijk is het aan jouw persoonlijke situatie om te bepalen wat het beste werkt.

Andere vormen van een consumptieve lening

Natuurlijk hebben we de twee belangrijkste opties al besproken met betrekking tot het verzorgen van een consumptieve lening. Maar er zijn nog meer opties, denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Creditcard
  • Limiet op je rekening (rood staan)
  • Kopen op afbetaling
  • Financial lease​

 

Creditcard

Je kunt flexibel aankopen doen met een creditcard. Dit kan gewoon in de winkel, maar ook online. Normaliter heeft een creditcard een afgesproken limiet en je betaald over het openstaande bedrag zowel aflossing als rente. Het rentepercentage is variabel, maar vaak wel hoger dan je betaald bij een persoonlijke lening.

 

Limiet op je rekening (rood staan)

Ook rood staan op je rekening telt als consumptief krediet. Je leent een bedrag van de bank (vaak voor een kortere periode). Vaak doen mensen dat omdat ze niet genoeg geld hebben om de maand mee door te komen of omdat ze een onvoorziene en eenmalige aankoop moeten doen. Vaak is rood staan echter wel erg duur.

 

Kopen op afbetaling

Bij meerdere (online) winkels is het mogelijk om aankopen te doen en deze maandelijks af te betalen. In plaats van ineens een bedrag over te maken betaal je dus maandelijks. Naast de aflossing betaal je hier ook rente voor.

 

Financial lease

Het komt steeds vaker voor dat mensen auto’s afnemen als financial lease. Elke maand betaal je een bepaald bedrag aan de leasemaatschappij om in de auto te kunnen rijden. De auto is juridisch eigendom van de leasemaatschappij tot het moment dat je de laatste termijn hebt betaald.

 

Wat kost een consumptieve lening?

De uiteindelijk kosten van een consumptieve lening bestaan uit een bedrag aan rente en het daadwerkelijke leenbedrag zelf. Natuurlijk is het fijn dat een kredietverstrekker duidelijk is over de kosten van je consumptief krediet. Daarom is het altijd gemakkelijk om te zien wat de totale kosten van je consumptieve lening zijn en wat je dan per maand moet betalen.

 

Het kan zijn dat een kredietverstrekker andere rentepercentages hanteert voor bepaalde mensen. Dat hangt af van jouw persoonlijke en financiële situatie. De classificatie gaat op basis van risicoklasse: wat is de kans dat iemand de lening kan terugbetalen? Iemand in een lage risicoklasse betaalt een lagere rente voor consumptief krediet dan iemand met een hogere risicoklasse.


Welke soort consumptief krediet is geschikt voor mij?

Ben je van plan een lening af te sluiten? Dan is het belangrijk dat je precies weet wat jouw leendoel is en wat jouw persoonlijke situatie is. Op basis daarop is het mogelijk om het soort consumptief krediet te vinden wat precies bij jou past; bijvoorbeeld onze Pluslening.

 

Veelgestelde Vragen

 

Wat is een consumptief krediet?

Een consumptief krediet is een lening voor het kopen van diensten of goederen. Bijvoorbeeld voor een studie, het verbouwen van de keuken of geld lenen voor een auto.

 

Welke soorten consumptieve leningen zijn er?

Er zijn een aantal verschillende consumptieve leningen. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijke lening, maar ook financial lease, kopen of afbetaling, limiet op de rekening, of het betalen met een creditcard.

 

Heb jij een financiële buffer nodig?

VRAAG EEN COMSUMPTIEF KREDIET AAN

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: