Alles wat u moet weten over leningen: Soorten leningen, rente en meer

27.10.2022#Schuldenbeheer

Wanneer u op zoek bent naar een lening, is het belangrijk om de verschillende soorten leningen die beschikbaar zijn te begrijpen. Er zijn veel verschillende referenties en bronnen beschikbaar om u te helpen meer te leren over leningen. In dit artikel zullen we de verschillende soorten leningen bespreken en vertellen we u alles over hoe rente werkt.

 

Verschillende soorten leningen

Wanneer u geld nodig hebt, kunt u overwegen om een lening af te sluiten. U kunt een lening nodig hebben voor noodgevallen, om een auto te kopen, om collegegeld te betalen, of om schulden te consolideren. Leningen kunnen u helpen aan het geld te komen wanneer u dat nodig heeft. Afhankelijk van uw behoeften, kunt u kiezen uit verschillende soorten leningen met verschillende rentevoeten en aflossingsvoorwaarden.

 

Er zijn twee hoofdtypen leningen: hypothecaire leningen en consumptieve leningen.

Hypothecaire leningen worden gebruikt om de aankoop van een huis te financieren, en hebben meestal een lagere rentevoet dan consumentenkredieten.

 

Consumentenleningen kunnen voor van alles worden gebruikt, van het financieren van een auto tot het betalen van collegegeld. De meest voorkomende soorten consumentenkredieten hebben wij voor u op een rijtje gezet.

 

 • Doorlopend krediet (zoals rentekrediet)

Doorlopend krediet is een soort lening waarbij u tot een bepaald bedrag, de kredietlimiet, kunt lenen. De rente op een doorlopend krediet wordt berekend op basis van het bedrag dat u opneemt, dus u betaalt alleen rente over het geld dat u daadwerkelijk gebruikt. Bovendien kunt u geld opnemen wanneer dat nodig is, dus het is altijd beschikbaar. Wanneer u een doorlopend krediet afsluit, spreekt u met uw kredietverstrekker een aflossingsperiode af. Deze ligt meestal tussen de één en vijf jaar.

 

Een persoonlijke lening is een vorm van krediet die u voor een specifiek doel gebruikt, en is doorgaans zeer geschikt voor voorwerpen met een beperkte levensduur. U gaat ermee akkoord de lening terug te betalen over een bepaalde periode, meestal tussen de één en vijf jaar. De rentevoet van een persoonlijke lening staat vast, zodat u precies weet hoeveel u elke maand moet betalen. Persoonlijke leningen kunnen voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt zoals het kopen van een nieuwe auto, het renoveren van uw huis of het nemen van een vakantie.

 

 • Roodstand

Als u ooit rood staat op uw betaalrekening, betekent dit dat u een vorm van consumptief krediet heeft afgesloten. Dit gebeurt wanneer u meer geld uitgeeft dan er op uw rekening staat en geld van de bank leent om het tekort te dekken. De rente op dit soort krediet is over het algemeen hoog, dus het is het beste om te proberen te voorkomen dat u rood komt te staan.

 

 • Creditcard

Een creditcard is een soort lening waarmee u geld kunt lenen tot een bepaald limiet. De rente op een creditcard is meestal hoger dan op andere soorten leningen, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met hoeveel u leent. U kunt een creditcard voor veel verschillende doeleinden gebruiken, zoals het doen van boodschappen, contant geld opnemen of online winkelen.

 

Een flitslening is een kortlopende lening met een laag geldbedrag. De laatste jaren wordt deze vorm van lenen steeds populairder, onder andere doordat deze gemakkelijker en snel af te sluiten zijn. Saldodipje is een aanbieder van flitskrediet in de vorm van een Minilening.

 

 • Goederenkrediet of kopen op afbetaling

Sommige bedrijven laten u de producten in termijnen betalen. Hierover wordt rente in rekening gebracht. Deze lening wordt geregistreerd bij het BKR als de lening hoger is dan €250,-.

 

Andere populaire soorten leningen en krediet zijn:

 • Private lease of operational lease
 • Klantenkaarten
 • Telefoonkrediet of telefoonabonnement

 

Hoeveel kunt u maximaal lenen?

Een belangrijke keuze voor type lening is het bedrag dat u wenst te lenen. Daarbij dient opgemerkt te worden dat afhankelijk van het type lening er verschillende acceptatiecriteria zijn.

Kredietverstrekkers berekenen hoeveel u maximaal kunt lenen voor uw financiële positie om te voorkomen dat u in de schulden raakt.

 

Wilt u geld lenen voor die nieuwe vaatwasser of voor bijvoorbeeld een droomreis die u altijd al heeft willen maken? De kredietverstrekker hanteert bij het behandelen van uw aanvraag altijd een leennorm. Bij deze leennorm wordt er gekeken of het bedrag door de aanvrager terugbetaald kan worden. De kredietverstrekker kijkt naar uw toetsingsinkomen, vaste lasten en hoeveel inkomsten er maandelijks overblijven. Vervolgens wordt er een inschatting gemaakt of het geleende bedrag van het overgebleven bedrag afbetaald kan worden.

 

Wat is mijn toetsingsinkomen?

Uw toetsingsinkomen is de hoeveelheid geld dat u elk jaar verdient. Dit getal is belangrijk omdat het kredietverstrekkers helpt te bepalen hoeveel geld u zich kunt veroorloven te lenen. Wanneer u een lening aanvraagt, zal de kredietverstrekker uw toetsingsinkomen en andere factoren, zoals uw schulden en uitgaven bekijken om te bepalen hoeveel geld u kunt lenen.

 

In het toetsingsinkomen worden, naast uw maandsalaris, o.a. de volgende zaken ook meegenomen:

 • vakantiegeld;
 • dertiende maand;
 • eindejaarsuitkering;
 • winstuitkering en provisie (indien structureel).

 

Rente, wat is het en hoe werkt het?

 

Als het op leningen aankomt, zijn er veel verschillende soorten rentetarieven. Er is kredietrente, debetrente, standaardrente op alle soorten leningen en nog veel meer. Om te begrijpen hoe rente werkt, laten we eens kijken naar de verschillende soorten rente, rentevoet en hoeveel rente u betaalt over een lening.

 

Wanneer u geld leent, moet u rente betalen. De rente op een lening is de vergoeding die de kredietgever rekent voor het beschikbaar stellen van het geld en voor het nemen van het risico van het lenen. De rente die u op een lening betaalt, wordt debetrente genoemd. De rentevoet is het percentage van de lening dat u boven op het geleende bedrag betaalt. Hoe hoger het rentepercentage, hoe meer u moet terugbetalen.

 

Vaste debetrente/rentevoet: Dit is het meest populaire type rentevoet. Met een vaste rentevoet blijven uw betalingen hetzelfde gedurende de hele looptijd van uw lening. Dit maakt het gemakkelijk om uw maandelijkse betalingen te budgetteren. Een voorbeeld van een lening met een vaste rentevoet is een persoonlijke lening of Minilening.

 

Variabele debetrente/rentevoet: Een variabele rentevoet kan in de loop van de tijd veranderen, dus uw maandelijkse betalingen kunnen omhoog of omlaag gaan, afhankelijk van de marktomstandigheden. Dit type rentevoet is meestal lager dan een vaste rentevoet bij de start van uw lening, maar kan stijgen in de loop van uw lening. Een voorbeeld van een lening met een variabele rentevoet is een studentenlening of hypotheek.

 

Naast de debetrentevoet wordt ook vaak apart het jaarlijks kostenpercentage (JKP) weergegeven. Het jaarlijks kostenpercentage is de debetrentevoet plus eventuele andere kosten die door de kredietgever in rekening worden gebracht, zoals een afsluitprovisie. Als het JKP gelijk is aan de debetrente, dan betekent dit dat er naast de enkelvoudige rente geen extra kosten in rekening worden gebracht door de kredietverstrekker.

 

Maximale rente

De maximumrente die een kredietgever u mag aanrekenen, is gereglementeerd. In Nederland is de maximumrente momenteel vastgesteld op 10%. Dit betekent dat als u een lening afsluit, de kredietrente die de kredietverstrekker in rekening brengt niet hoger mag zijn dan 10% per jaar.

 

Voorbeeld:

Als u leent tegen een percentage van 10%, moet u elk jaar € 0,10 rente betalen over elke geleende euro. Als u € 1.000 opneemt, moet u elk jaar 10% van het geleende bedrag aan rente betalen. Dat is € 100 per jaar.

 

Dit maximale rentepercentage geldt echter alleen voor nieuwe leningen die na augustus 2020 worden afgesloten. Als u een bestaande lening hebt, wordt de maximale rentevoet die op uw lening kan worden toegepast, bepaald door de datum waarop u de lening bent aangegaan.

 

Verlaging van de maximale rentevoet

De maximale rente is op 15 oktober 2020 verlaagd van 14% naar 10%. Deze verlaging geldt voor alle nieuwe leningen die na deze datum worden afgesloten. Als u een bestaande lening hebt, wordt de maximale rentevoet die op uw lening kan worden toegepast, bepaald door de datum waarop u de lening hebt afgesloten.

Wat is het verschil tussen credit- en debetrente?

Wat is creditrente? Wat is debetrente? De termen credit en debet worden veel gebruikt. Het is niet altijd even duidelijk wat nu exact het verschil is tussen beide. Wij geven u hier graag meer uitleg over.

 

Debetrente: De rente die u betaalt op een lening.

Wanneer u geld leent van een kredietverstrekker, dan betaalt u rente. Deze rente wordt ook wel debetrente genoemd.

 

Creditrente: De rente die u ontvangt op spaargeld.

Op het moment dat u geld beschikbaar stelt aan bijvoorbeeld uw bank of een andere kredietverstrekker krijgt u daar een vergoeding voor. Dit komt over het algemeen in de vorm van rente. Dit wordt ook wel creditrente genoemd. Een voorbeeld hiervan is de rente die aan u wordt uitbetaald over het geld dat u op uw spaarrekening hebt staan. De verstrekker betaalt u dan een bepaald percentage over dit bedrag.

 

Veel gestelde vragen

 

Hoe kom ik in aanmerking voor een lening?

Om in aanmerking te komen voor een lening moet u meestal een goed inkomen en een goede kredietscore hebben. Kredietverstrekkers zullen ook naar uw schuld-inkomensratio kijken om te zien of u zich de lening kunt veroorloven.

 

Wat is een rentevoet?

Een rentevoet is het percentage van de lening dat u moet terugbetalen boven op het geleende bedrag. De rentevoet kan vast of variabel zijn.

 

Wat is een maximale rentevoet?

Het maximale rentepercentage dat een kredietverstrekker u in rekening mag brengen, is aan regels gebonden. In Nederland is de maximale rente momenteel vastgesteld op 10%.

 

Kan ik een lening krijgen met een slechte kredietscore?

Het is mogelijk om een lening te krijgen met een slechte kredietscore, maar het zal waarschijnlijk een hogere rente hebben. Er zijn ook enkele kredietverstrekkers die gespecialiseerd zijn in leningen voor mensen met een slecht krediet.

 

Wat is de betekenis van een onderhandse lening?

Onderhandse lening is een vorm van krediet die u afsluit bij een particuliere kredietverstrekker, zoals een familielid of vriend. De rentevoet van een onderhandse lening is vaak vast, wat betekent dat hij niet verandert tijdens de looptijd van de lening. Onderhandse leningen worden meestal gebruikt voor grote aankopen, zoals de aankoop van een auto of de renovatie van uw huis.


Hoeveel krediet kan ik krijgen?

De kredietlimiet is het maximumbedrag dat u kunt lenen. De hoogte van uw kredietlimiet is afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw inkomen en of u al dan niet een eigen huis bezit.

 

 

Heb jij een financiële buffer nodig?

VRAAG EEN COMSUMPTIEF KREDIET AAN

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Sorry, there are errors on the page: